Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir?

5591_grapeseed-pic31Üzüm çekirdeği yağı, üzüm çekirdeklerinden elde edilen hafif ve renksiz bir yağdır. Bu yağın pişirme, kozmetik, bazı sağlık sorunlarının azaltılmasına kadar değişen çeşitli kullanımları bulunmaktadır. Öyleyse sağlık ve kozmetik yararlarından bazılarına bir göz atalım.

Üzüm çekirdeği yağı, “Vitis vinifera” üzümlerinin çeşitli tohumlarından çıkarılan tatlı ve ceviz aromalı bir yağdır. Bu yağ genellikle şarap yapımında kullanılan soğuk-presleme yöntemiyle üzüm çekirdeklerinden elde edilir. Üzüm Asya kökenlidir ve 1600’ler civarında Avrupa ve Kuzey Amerika’ya tanıtıldığı düşünülüyor.

İspanya ve Arjantin’de de üretilmesine rağmen İtalya ve Fransa, üzüm çekirdeği yağının ana üreticileridir. Üzüm tıbbi ve besleyici özellikleri ile tanınır ve yüzlerce yıldır yetiştirilmektedir. Günümüzde yapılan çeşitli bilimsel araştırmalar, üzüm çekirdeği ekstresi ve tohumlarından elde edilen yağın bir çok sağlık yararları olduğunu ortaya koymuştur.

5591_oligomericÜzüm Çekirdeği Yağının Sağlık Faydaları:

-Antiinflamatuar Özellikleri:

Antiinflamatuar özellikleri ve bir çok sağlık yararı “oligomerik proantosiyanidin” olarak bilinen flavonoidlerin varlığına bağlı olabilir. Oligomerik proantosiyanidin maddesinin anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle üzüm çekirdeği yağı, romatizmal artrit de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ile ilişkili ağrı ve iltihaplanmaları hafifletmeye yardımcı olabilir. Yara iyileşme sürecini hızlandırmaya da yardımcı olabilir

-Antioksidan Özellikleri:

Üzüm çekirdeği yağında bulunan ana antioksidanlar, E vitamini ve oligomerik proantosiyanidin maddeleridir. Oligomerik proanthocyanidine, C vitamininden 20 kat ve E vitamininden 50 kat daha fazla etkili olan son derece güçlü bir antioksidandır. Bu nedenle bu bileşik serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasara karşı etkin bir koruma sağlar ve böylece kanser gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltır.

-Kalp-Damar Sistemi İçin Faydaları:

Üzüm çekirdeği yağı kalp ve damar sisteminin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve bu durum içerdiği oligomerik proantosiyanidin maddesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu madde LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürmektedir. Kötü kolesterolün oksidasyonu koroner kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilen damar duvarlarında plak birikimi için temel risk faktörüdür. Üzüm çekirdeği yağının aynı zamanda, kalp hastalığı ve ateroskleroz riskini azaltmaya yardımcı olan HDL kolesterol (iyi kolesterol) düzeyini arttırdığı iddia edilmiştir.

-Akne ve Dermatit İçin Faydaları:

Üzüm çekirdeği yağında bulunan linoleik asidin akne, dermatit, alerjik reaksiyonlar ve egzama gibi cilt hastalıklarını hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-alerjik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı bu cilt sorunlarını tedavi etmek için derinin etkilenen alanı üzerine bölgesel olarak uygulanabilir.

-Hemoroid İçin Faydaları:5591_grape

Üzüm çekirdeği yağında bulunan oligomerik proantosiyanidin maddesinin anti-inflamatuar özellikleri aynı zamanda hemoroid ile ilişkili şişme ve ağrıyı gidermektedir. Bu yağ hemoroid kanamalarına rahatlama sağlayabilir. Kanama bir enfeksiyon belirtisi olabilir bu durumda, üzüm çekirdeği yağı onu tedavi etmeye yardımcı olabilir.

-Varis ve Örümcek Damarlar İçin Faydaları:

Üzüm çekirdeği yağı damarlardaki anormal genişlemeyi önlemeye yardımcı olabilir böylece varis ve örümcek damarlar gibi problemlere de fayda sağlayacaktır. Bu iki problem genellikle kan damarlarının hasarı ve normal kan akışını sağlamadaki yetersizlikten kaynaklanır. Üzüm çekirdeği yağı dolaşımını arttırarak, varis tedavisinde yardımcı olabilir.

-Diyabet İçin Faydaları:

Diyabetik hastalarda üzüm çekirdeği yağı, bu hastalıkla ilgili bazı komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Diyabetin önemli bir komplikasyonu yüksek kan şekerinin sinirlerde hasara yol açtığı “diyabetik nörapati”dir. Üzüm çekirdeği yağı hem periferik nöropati hem de diyabetik retinopati durumlarına rahatlama sağlayabilir. “Prosiyanidin” dolaşımı artırır ve kılcal damar duvarlarını güçlendirerek diyabetik retinopatiyi önlemeye yardımcı olabilir. Üzüm çekirdeği yağında bulunan gamma-linoleik asit ise periferik nöropati nedeniyle oluşan sinir hasarını tersine çevirmeye yardımcı olabilir.

5591_beauty-care-tips-for-skin-Kozmetik Faydaları:

Bugünlerde üzüm çekirdeği yağı yumuşatıcı özellikleri nedeniyle kozmetik sektöründe geniş bir uygulama yelpazesi bulmuştur. Saç bakım ürünleri, dudak kremleri, kremler, losyonlar ve bir dizi kozmetik ürününün önemli bir bileşendir. Aşağıda bu yağın önemli kozmetik yararlarından bazıları verilmiştir;

*Üzüm çekirdeği yağı tüm cilt tipleri için mükemmel bir nemlendiricidir. Cildi besler, nemlendirir, cildin esnekliğini korur ve onu pürüzsüz hale getirir.

*Cilt toniği olarak kullanabileceğiniz cilt sıkıştırıcı özellikleri vardır.

*Üzüm çekirdeği yağı, aynı zamanda bir saç kremi ve kepek için doğal bir ilaç olarak kullanılabilir.

*Üzüm çekirdeği yağında mevcut antioksidan bileşikler ciltteki serbest radikallerin etkileri ile mücadele ederek erken kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü önlemektedir.

*Bu yağ cilt tonunu eşitler ve çatlakların görünümünü azaltmaya yardımcı olur.

*Üzüm çekirdeği yağı güneşin ultraviyole ışınlarına karşı cildi korur ve güneş yanığı riskini en aza indirir. Ayrıca deri pigmentasyonunu ve yaşlılık lekelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/benefits-of-grape-seed-oil.html

Yazar: Tülay Arsoy