Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uzun Pozlama Fotoğraf Çekimi

0 445

Uzun Pozlama Fotoğraf ÇekimiUzun pozlama hem amatörler arasında hem de profesyoneller arasında en çok ilgi çeken fotoğrafçılık alanlarından birisidir. Amatör fotoğrafçılığa başladıktan sonra 2 yıl içerisinde insanlar gördükleri eşsiz ve gerçekten doğaüstü gibi görünen fotoğrafların nasıl çekildiğini merak ettiklerinde karşılarına uzun pozlama çıkmaktadır. Uzun pozlama long exposure olarak da bilinmektedir. Gece çekimi yapılan bir Samanyolu Galaksisinin fotoğrafçıya vereceği mutluluk tartışılamaz.

Son yıllarda hızla ünlü olan ve insanların anlamakta zorlandıkları çelik yün (Steel Woll) tekniğinin temeli de uzun pozlamaya dayanmaktadır. Fakat gelişmesiyle birlikte ve donanım farklılığından dolayı farklı bir kategori haline gelmiştir.

Uzun pozlama tekniğini anlayabilmek için enstantane kavramını iyice anlamak gerekmektedir. Bu yüzden yazının başında bu konudan giriş yapılacaktır. Daha sonra manzara fotoğrafçılarının çok sık kullandığı bir filtre türü olan ND filtrenin ne olduğunun ve enstantane değerleriyle filtre stop değerleri arasındaki geçişlere yer verilecektir. Akabinde uzun pozlamanın ne olduğuna yer verilecek. Son olarak fotoğrafçılara bu alanla ilgili küçük ipuçları verilerek makale sonlandırılacaktır.

1- Enstantane nedir?

Fransızca kökenli bir kelimedir. Ansızın anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılıkta ise lensten giren ışığın diyaframdan geçerek sensör üzerinde kaç saniye kalacağını ifade etmektedir. Saniye cinsinden ifade edilir. Yani Fotoğrafçının deklanşöre bastığı anda makinenin içerisindeki ışık almaçlarının kaç saniye açık kalacağını ifade eder.

Enstantane değeri orta halli DSLR makinelerde 30, 15, 8, 4, 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000 olmaktadır. Bu değerler uzun pozlama tekniği açısında hesaplama kolaylığı sağlaması açısından önemlidir. Bu değerler arasındaki bir birimlik değişim diğer değişkenler sabit kaldığı taktirde iki kat ışık değişimi anlamına gelmektedir.
Normal şartlar altında 1/125, 1/250, 1/800 gibi aşırı düşük saniyeli değerler hareket eden nesneleri duruyormuş gibi çekebilmek için kullanılır. 1/8, 1/15, 1/30, 1/60 gibi değerler ise daha fazla ışık alması gereken fotoğraflar için tercih edilir.

Uzun Pozlama Fotoğraf Çekimi2- ND filtre (Neutral Density) nedir?

Arama motorlarına fotoğraf yazdığımız zaman bile karşımıza karşımıza photoshop olduğunu düşündüğümüz ama aslında olmayan bir yığın fotoğraf gelmektedir. Akan sularda kullanılmış ND filtre fotoğrafları veya kalabalıkta sabit duran model fotoğrafları görünebilmektedir. Peki, ama nedir bu ND filtre?

Aslından kaliteli bir şekilde, homojen olarak siyahlaştırılmış cam olarak kısaltabiliriz. Uzun pozlamalarda normalden daha fazla süre ışık sensörleri açık kalacağı için resmimiz aşırı beyaz çıkacaktır. Bunu engellemek için ND filtre kullanıyoruz ve bu filtreler sensörlere birim zamanda daha az ışık gitmesini sağlayarak resmimizin normal renklerde çıkmasını sağlıyor. Kaliteli ND filtreler resmin her tarafında eşit değerler sağlarken kalitesiz ND filtrelerde genelde X işareti şeklinde beyazlamalar olur. Bu alanda dünyada kabul görmüş olan marka olan HOYA markasını kullanmakta fayda var. Fakat fiyat olarak da diğer filtrelerden çok daha pahalıdır.

Gündüz vakti, yani ışığın yoğunlukta olduğu bir zamanda şelalenin akışını tül gibi göstermek istiyorsak veya denizin suyunun sis gibi görünmesinin istiyorsak bunu ND filtre kullanmadan yapmak imkânsızdır.

3- ND Filtre değerleri nasıl okunur.

ND filtrelerin üzerinde yazan ve internette sıklıkla karşılaştığımız stop değerlerinin ne anlama geldiği aşağıda belirtilmiştir. ND filtre için bir stop değeri sensöre giden ışığı iki kat azaltacaktır.

ND2 = 2^1 = 1 Stop
ND4 = 2^2 = 2 Stop
ND8 = 2^3 = 3 Stop
ND1024 = 2^10 = 10 Stop

Bu değerler şunu ifade etmektedir. Filtre takılı değilken çektiğimiz bir fotoğrafın enstantane değerinin 1/500 olduğu düşünülürse ve 4 stopluk filtre kullanılırsa filtreli enstantane değeri 1/30 olacaktır.
Hesaplanması ise şöyledir: 1/250 (1), 1/125 (2), 1/60 (3), 1/30 (4)

4- Uzun pozlama nedir?

Fotoğraf makinesinin perdesinin fotoğrafçı tarafından belirlenen süre kadar açık kalarak sensöre düşen ışık süresini artırma yöntemiyle çekilen fotoğraflardır. Bu sayede kadrajda meydana gelen hareketlenmeler kaydedilmektedir.

Birim zamanda sensöre gelen ışık değeri değişmiyor olsada ışığa maruz kalma süresi arttığı için fotoğraf aşırı beyaz çıkacaktır. Bunu önleyebilmek içinde yukarıda bahsedilen ND filtreden faydalanmak gerekmektedir.

5- Uzun pozlama için faydalı bilgiler.

Uzun pozlama çalışmaları yapacak olan fotoğrafçılara aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri tavsiye edilir.

1- Öncelikli fotoğraf makinesinin kayışı çıkarılmalıdır. Çünkü 60 sn. boyunca yapılacak çekimde rüzgâr bu kayışı sallayacak ve resimde kaymalar meydana gelecektir.
2- Sağlam bir tripod seçilmelidir. Ağır olmasında fayda vardır. Yine rüzgâr esmelerine karşı sallanmaması için tripod ayaklarına ağırlık konulabilir. Tripodun boyu fazla yükseltilmemelidir.
3– Deklanşöre basma anında ortaya çıkacak olan titreşim sorunu kablolu veya kablosuz bir kumanda düzeneği ile çözülebilir.
4- Fotoğraf makineleri bazı ortamlarda filtre takılı vaziyetteyken otomatik netleme yapamayabilir. Bu yüzden filtresiz netleme yapılıp odak noktası değiştirilmeden filtre takılmalıdır. Gece çekim yapılacaksa ufak bir ışık kaynağına makine netlenerek filtre takılır.
5- Daha sağlıklı sonuçlar için filtreyi takmadan önce manuel modda çekimler yaparak doğru değerleri bulmalı sonra ND filtrenin değerine göre hesaplamalar yapılarak çekim yapılmalıdır.
6- Bütün bunları gerçekleştirdikten sonra istenilen fotoğrafı çekebilmek için doğa şartları da uygun olmalıdır. Durgun ve bulutsuz bir gökyüzü veya dalgasız bir deniz istenilen fotoğraf karelerini ortaya çıkaramayacaktır.
7- Kalitesiz ND filtrelerin etkilerini azaltabilmek amacıyla çekimler RAW formatında yapılmalı. Bu format fotoğrafları yüksek kalitede kaydeder böylece daha sonra ortaya çıkan beyaz alanlara müdahaleyi kolaylaştırır.
8- Uzun pozlama fotoğraflarında kumlanmalardan kaçınmak için mümkün olduğu kadar düşük İSO değerlerinde çalışılmalıdır.
9- Aslında önem derecesi yüksek fakat pek fazla dikkat edilmeyen husus bataryadır. Uzun sürelerde yapılan çekimler beklenmedik batarya sorunlarına sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için mümkünse bir yedek batarya olması uygundur.
10- RAW formatı yüksek çözünürlükte kayıt yaptığı için hafıza kartı çok çabuk dolacaktır. Daha büyük hafıza kartı veya yedek hafıza kartı almak sorunu çözecektir.
11- Eğer çekimler saat mertebelerine çıkacaksa günün serin saatlerinde çalışmak uygun olacaktır. Çünkü fotoğraf makinelerinin perdelerinin sürekli açık kalarak ışık girişini sağlaması ısınmalara yol açabilmektedir.
12- En güzel sonuçlara ulaşabilmek için mümkünse Gün doğumunda veya gün batımında çalışmak gerekir.

Kaynakça:
1- https://amatordenprofesyonele.blogspot.com.tr/2012/10/uzun-pozlama-icin-8-ipucu.html
2- https://www.turknikon.com/uzun-pozlama-nasil-yapilir-uzun-pozlama-ipuclari-9344
3- http://www.nifad.org/index.php/yazlar/genel-bilgiler/424-uzun-pozlama-nedir-nasl-yaplr
4- http://blog.muhammetalan.com/index.php/2017/10/05/iso-diyafram-enstantane-uclusu/

Yazar:Osman Yüksel

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku