Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Varda Köprüsü

0 507

Varda Köprüsü, 1912 yılında Almanlar tarafından çelik kafes taş örme tekniği ile Adana’nın Karaisalı ilçesine yapılmıştır. Alman Köprüsü ve Koca Köprü diye de bilinir. 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğindedir. Üzerinden demiryolu geçer. Adana’ya muhteşem bir görsellik kazandırdığı söylenir. Günümüzde iki tüneli kullanımdadır. Ulaşımı kolaydır. Hackırı Köyü’ne yakındır. Adana’ya uzaklığı Karaisalı karayolundan 64 kilometredir. Demiryolu üzerinden Adana İstasyonu’na 63 kilometre uzaklığındadır. 6. Bölge sınırları içindedir. İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlama amaçlı inşa edilmiştir.

Teknik Özellikleri

Varda KöprüsüKargir köprü türünde, 3 ana açıklık ile 4 ana ayak üzerine inşa edilmiştir. 172 metre uzunluğundadır. Orta ayak yüksekliği yerden 99 metredir. Köprü ayakları çelik mesnet türündendir. Dış taş örme tekniğiyle kaplıdır. İnşaatı 1907 yılında başlamış ve 1912 yılında bitmiştir. Köprü ayaklarının bakımı için dört ayak içinde bakım merdivenleri vardır.

Köprü üzerindeki demir yolu 1220 metre yarıçaplı kurptandır. Burada devir miktarı 85 kilometre hıza göre 47 milimetredir. İnşaatında 5 yılda 21 işçi ve bir Alman mühendis ölmüştür.

İnşaat süresince Belemedik tren istasyonunda binlerce Alman ve Türk çalışmıştır. Çalışan Almanlar adeta bir kasaba kurmuşlardır; hastane, kilise, okul, sinema ve hatta cami inşa etmişlerdir. Bağdat Tren Hattı’nın bu zorlu aşaması 5 yıl süren bu inşaat sonucu başarıyla tamamlanmıştır. Belemedik’te yüksek bir kesimdeki 3700 metrekare alana mezarlık kurarak, ölüleri buraya defnetmişlerdir. Bu çalışmalar kapsamında, keskin bir vadinin uçlarını birbirine bağlayıp ulaşımı risksiz ve kolay hale getirmek için 200 metre uzunluk ve 99 metre yüksekliğinde abidevi görünümde Varda Köprüsü de inşa edilmiştir. Alman Köprüsü civarında bugün araç ulaşımı için kullanılan arka arkaya iki tünel ve bugün kullanılmayan köprü ayakları mevcuttur. Bu eski yol Varda Köprüsü inşaatı öncesinde geçiş için kullanılan, ancak U şeklinde olduğu için tren geçişine yüksek risk katmıştır. Alman Köprüsü’nün inşaatı tamamlandıktan sonra kullanımdan kaldırılmıştır.

Alman Köprüsü vadinin direkt geçişini sağlamıştır.

Kaynakça:
Wikipedia
neredekal.com
adanadan.biz

Yazar:Halil İbrahim Arik

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku