Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Vidalı Kompresörlerdeki Basınçlı Hava Elemanları

0 446

Vidalı Kompresörlerdeki Basınçlı Hava ElemanlarıÖncelikle vidanın en olduğunu anlatalım. Vidanın gerçek hikayesi şöyledir :Vidalı kompres vidanın gerçek kalbidir. Yani kompreste vida onu rotorun emdiği havayı direk dışa taşır. Halk dilinde erkek ve dişi rotor olarak da bilinen vida , dönen iki adet rotorun içe hapsettiği yani emdiği havayı çıkışa doğru taşıyarak sıkıştırır. Bu sıkışma sırasında Rotorların görünüşü vida şeklinde olur.Bu nedenle vida adını almıştır.

*Seperatör: Vidanın rotorlar yardımıyla havayı basması ,rotorların ve gövde arasında bulunan sızdırmazlık yağın yardımıyla olur.Vidanın içinde sürtüşme ve sıkışma sonucu oluşan ısıyı alır.Vidanın rulmanlerini yağlar.Vidadan havayla birlikte çıkan ısınmış yağın, havadan ayırılıp soğutularak ,filtreden dışarı edilip sonra tekrar vidaya enjekte edilmesi gerekir.Kompresörün ısınmış olan yağını havadan ayıran filtreye seperatör denir.

Vidalı Kompresörlerdeki Basınçlı Hava Elemanları*Emiş Regületörü: Kompresörün emdiği ve bastığı havayı kontrol eder.Emiş regületörünün klapesi tam açık iken kompresör tam çalışır , tam hava basar eğer klape kapalı iken kompresör boşa çalışır hava vermez.

 

Vidalı Kompresör Ünitesi Nedir ?

Vidalı Kompresörlerdeki Basınçlı Hava ElemanlarıKompresör, ana motor kalkışını bitirene kadar sürekli çalışır. Bu sistem işi tamamlayana kadar boşta çalışır.Çalışma sonrası ise,emiş regületörü klapesi açık konuma getirilir ve sistem kompresör hava üretmeye başlar.Kompresör içindeki basınç minimum basınç değerini geçtiğinde , minimum basınç valfi açılır ve kompresör ünitesi çıkışa hava verir.Kompresör ünitesi çıkışında hava basıncı çalışma üst sınırlara geldiğinde emiş regületörünün klapesi kapanır ve böylece kompresör boşa çalışmaya başlar.Çalışma esnasında basınç üst veya alt sınırlara geldiğinde ünite koruması devreye girer. Kompresörün çalışması kesilir.

 

Vidalı Kompresörlerdeki Basınçlı Hava Elemanları*Yağ ve Hava Soğutucu: Kompresörün çalışması sıcaklığının denge tutulması gerekmektedir.Yağ vidaya verilmeden önce soğutuculardan geçer böylece kompresörün çalışma sıcaklığı denge tutulur.

*Minimum Basınç Valfi: Minimum basınç valfi yağ tankında belirli bir basınç değeri olmadan çıkışa hava vermez. Bu nedenle de hem yağ dolaşımını hemde emiş regülatör kontrol havası basınç korumuş olur.

Kaynakça:
doğanyayıncılık.com

Yazar: Suna Korkmaz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku