Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Vücutta Ateş Nasıl Oluşur? Ateş Sonrası Ne Yapılmalıdır?

0 517

Vücutta Ateş Nasıl Oluşur? Ateş Sonrası Ne Yapılmalıdır?Ateş veya pireksiya, iç vücut sıcaklığının normalin üstünde kabul edilen seviyelere yükselmesidir. Normalde genellikle bir enfeksiyon olan başka bir durumun varlığının sonucunu gösterir. Ortalama vücut ısısı olarak 38 derecenin üzerindeki sıcaklıklar ateş olarak kabul edilir. Sıcaklığı kontrol etmek için üç ortak alan vardır. Ağız, koltuk altı ve rektumdur. Ateş aslında kendi başına tehlikeli sayılmaz. Bununla birlikte, küçük çocuklarda, yaşlı erişkinlerde veya diğer sağlık sorunları olan bireylerde, ateş bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Bir ateşin ortak belirtileri arasında titreme bulunur. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar yaygın nedenlerdir.
Bir ateş, vücudun enfeksiyonla savaşma yolunun bir parçası olabilir. Aspirin ve asetaminofen ateşi azaltmaya yardımcı olabilir, ancak aspirin çocuklar için uygun değildir. Bir ateş genellikle kendi başına bir sorun değil, başka bir durumun belirtisidir.

Vücutta Ateş Nasıl Oluşur? Ateş Sonrası Ne Yapılmalıdır?Vücudun bir kısmında yanlış bir şeyler olduğunu gösterir. Çok çeşitli işlevlerden birinde bir şeyler ters gittiğinde ortaya çıkabilir. Ateş, endokrin, nörolojik, bağışıklık sistemi ve davranışsal mekanizmalar yoluyla merkezi sinir sistemi tarafından düzenlenir. Ateş, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir, çünkü kandaki antiviral ve antikanser interferon miktarını arttırır. Bu, bakteri ve virüslerin çoğalmasını zorlaştırır. Vücut ısısı, medikal tedavilerin başarısını da ölçebilir. Enfeksiyonlar ateşin en yaygın nedenidir, ancak çeşitli koşullar, hastalıklar ve ilaçlar vücut ısısını yükseltebilir.

*Vücut sıcaklığı nasıl düzenler?

Bir kişinin sıcaklığı vücudun termoregülasyon ayar noktası tarafından belirlenir. Vücut, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar gibi tehditlere yanıt olarak bu ayar noktasını arttırır. Ayar noktası yükseldiğinde, ateş oluşur. Bu noktada, vücut hipotermi olduğuna inanır. Çok soğuk olduğunu algılar. Vücut yeni sıcaklık ayar noktasını karşılamaya çalışırken, ateş gibi sık görülen ateş gibi belirtiler ortaya çıkar, örneğin soğuk olma hissi, kalp atış hızı, sertlik ve titreme gibi. Vücut ısısı, hipotalamus adı verilen beynin bir kısmı tarafından kontrol edilir. Bunlar, sıcaklığı düzenleyen bir devre oluşturur. Hipotalamus, vücuda ısınmasını veya soğumasını söyleyen sinyaller gönderir.

*Türleri

Ateşler farklı şekillerde sınıflandırılabilir.
Akut, viral üst solunum yolu enfeksiyonu gibi 7 günden az süren ateşler, Alt akut, 14 güne kadar sürenler, örneğin, tifo. Tüberküloz, HIV ve kanserlerde olduğu gibi 14 gün boyunca devam eden kronik veya kalıcı ateşler.

Ayrıca şiddete göre sınıflandırılabilirler:

*düşük dereceli

*ılımlı

*yüksek

*hiperpireksi

Sıcaklığın yüksekliği, ne tür bir soruna neden olduğunu göstermeye yardımcı olabilir.

*Belirtiler

Ateş bir semptomdur, ancak kendi semptomları ve diğer semptomlarla ortaya çıkabilir. Ateşi olan bir kişi de şunlar olabilir:

*yüksek sıcaklık

*titreme

*aralıklı veya aşırı terleme

*cilt kızarması

*çarpıntı

*zayıflık, baş dönmesi veya baygınlık hissi

Vücut ısısı ölçümleri değişebilir, bu nedenle doktorlar ateşe eşlik edebilecek diğer hastalık belirtilerini arayabilirler.

Bunlar;

*letarji

*depresyon

*düşük iştah

*uyuklama

*artan ağrı hassasiyeti

*konsantre olmama

*evde yapılan ilaçlar

Vücutta Ateş Nasıl Oluşur? Ateş Sonrası Ne Yapılmalıdır?Ateşi olan küçük çocuklar bir doktora görünmeli, ancak daha büyük çocuklar ve yetişkinler her zaman bunu yapmaları gerekmez. Yetişkinler önce dinlenmeli ve vücutlarını nemlendirmelidirler. Yetişkinler, sıcaklığı düşürmek için asetaminofen veya aspirin alabilirler. Çocuklar aspirin almamalıdır.
Ateşi olan bir kişi dehidratasyon riski altındadır, bu yüzden bol sıvı içmesi gerekmektedir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku