Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Windows 10 Yeniliklerine Hızlı Bakış

0 401

Windows 8’in başarısızlığını unutturmak için Windows 10 iyi başladı. Microsoft açısından her şey tozpembe görünmese de, yeni sistem, öncekinin gelişmiş yanlarını alarak birçok yenilik getirdi.
PC ve mobil cihazların ortamını birleştirmek ve bilgisayar için olduğu kadar tablet için de aynı işletim sistemini sunmak: Windows 8’ile amaçlanan bu hedefe Windows 10 ile çok güzel ulaşıldı. Aslında, yeni sürüm, öncekinin kusurlarını gidermeye yönelikti. Yani, Windows 8’in olması gereken haline Windows 10 ile ulaşıldı diyebiliriz. Kullanıcılar tarafından beğenilmeyen bu sürümün numarasını değiştirerek Microsoft bu yanlışı unutturmaya çalışıyor.

Mobil Cihazlar ve PC Aynı Ortamda Buluştu!

BWindows 10 Yeniliklerine Hızlı Bakışilgisayarlarımızı tablete dönüştürmek yerine mobil uygulamaları PC ortamına getiren pencere editörü ile nihayet doğru bir iş yapılmış. Windows 8’in eleştirilen giriş ekranı, Windows 10 başlangıç düğmesiyle birlikte geri gelmiş. Bu ekran sayesinde klasik Windows programlarıyla birlikte Windows Store uygulamaları da çalıştırılabiliyor. Windows Store uygulamaları standart bir pencerede çalıştırılıyor. Windows 7’den geçenler alışkanlıklarını değiştirmeyecek. Windows 8’den geçenler ise şüphesiz bu değişimi sevecek. Farklı platformlar arasındaki birlik nihayet sağlandı. Tabletlere ayrılmış Windows RT dönemi bitti. 8 inçlik ekrandan daha büyük ekrana sahip cihazlar için artık aynı Windows 10 kullanılıyor.

Gerçek Yenilikler

Windows 10 bunun yanında önceki sürümün yeniliklerini koruyor. Böylece, dosya gezgini yoluyla Cloud’a şeffaf bir erişim sağlanıyor. Aynı zamanda, dosya gezgini daha açık menülerden yararlanıyor. Artık sistemle birlikte bir de antivirüs sunuluyor: Defender. Bu özelliklere yepyeni bir Web tarayıcısı, sanal masaüstleri, sanal bir asistan ve gelişmiş güvenlik özellikleri eşlik ediyor.

Crack Yapmak Gerekli mi?

Kısacası, kâğıt üzerinde, Windows 10 kullanıcıları büyülemek için çoğu özelliğe sahip. Kullanıcıların Windows 10’u benimsemesi için, yükseltme ilk defa ücretsiz. Ama yine de bazı kuşkular var. Özellikle de özel hayatın gizliliği hakkında. Bu konuya Güvenlik ve Özel hayat başlığında daha detaylı değineceğiz. Ama bilin ki, Windows 10’u varsayılan parametrelerle kurarsanız, Microsoft’un bir miktar özel bilgilere erişimi bulunuyor. Bu durumda evet, crack yapabilir ve PC’nize Windows 10’u kurabilirsiniz. Hatta beğenmezseniz geri de dönebilirsiniz. Ama dikkatle okuyun ve tavsiyelerimizi takip edin.

Windows’un Son Sürümü mü?

Windows 10 Yeniliklerine Hızlı BakışWindows 10 Windows’un son sürümü olabilir. En azından, son aylarda Microsoft tarafından yapılan bir açıklamadan bunu anlıyoruz. Gelecekte sistem, Windows update’ten otomatik olarak kurulacak düzenli güncellemelerle güncel kalabilir. Bu durumda, geçmişte olduğu gibi her 2-3 yılda bir yeni sürüm çıkmayabilir. Bu durumda Windows bedava mı olacak? Açıklama bunun hakkında hiç bir şey demiyordu ama Microsoft’un bu önemli gelir kaynağından vazgeçtiğinden kuşkulanabiliriz. Birkaç yıldan beri Office 365’te olduğu gibi bir abonelik sisteminin geleceğini düşünebiliriz.

Windows 10’un Temel Yenilikleri ve Başlat Menüsünün Geri Dönüşümü

Windows 8 ile gelen hayal kırıklığından sonra, Microsoft bize nihayet gerçek bir başlat menüsü sunuyor. Bu menüde, sol tarafta en çok kullanılan programlar, belgeler, ayarlar ve başlat, kapat düğmeleri bulunuyor. Sağ tarafta ise özelleştirilebilir giriş ekranı bulunuyor.

Daha İyi Bir Dosya Gezgini

Dosya gezgini Windows 8’den itibaren, yeniden düzenlenmiş, daha açık ve erişilebilir bir şerit içeriyor. Aynı zamanda, OneDrive bulut depolama hizmetine doğrudan bağlantı sağlıyor. Windows 10’la birlikte, önceki sürümde ilginç şekilde kaybolan son açılan belgelerin listesini yeniden buluyoruz.

Daha iyi Düzenlenmiş Bir Masaüstü

Windows 10’la birlikte gelen yeni geliştirilebilir masaüstü beklentimizi tamamen karşılamıyor. Yine de çalışma ortamını daha iyi düzenlemeye imkân sağlıyor. Yeni pencere sıralaması ekranı dörde bölmeye imkân veriyor.

Yeni Sanal Asistan

Windows Phone ve Tabletlerden bilindiği gibi, Cortana Pc’ye geri dönüyor. Sese cevap veren bu sanal asistan hayatınızı kolaylaştırmış gibi görünüyor. Randevularınızı not almak, yol güzergâhınızı hazırlamak ve arama yapmak için bu sanal asistanı kullanabilirsiniz. Ama biraz gizlilik sorunu barındırıyor gibi, her şeyinizi ona açıklamak konusunda karar vermek size kalmış.

Yeni Bir Web Tarayıcı

Microsoft, internet Explorer’a hoşçakal diyor ve Edge adında yeni bir web tarayıcı sunuyor. Edge tarayıcısında gezinti ve sayfa gösterim hızına vurgu yapılıyor. Ama aynı zamanda bazı özgün işlevler de bulabiliyoruz. Mesela web sayfalarına not eklemek ya da özelleştirilmiş aramalar için Cortana’nın tarayıcıya entegre edilmesi gibi.

Başlat Menüsünün Hikâyesi

Windows 10 Yeniliklerine Hızlı BakışWindows 8’de kazara kaldırılan başlat menüsü Windows 10 ile birlikte geri geldi. Başlat menüsü Windows’un önemli bir özelliğidir ve bu yıl 20. Yılını kutluyor.
Başlat menüsü Windows arayüzünün kesinlikle en simgesel bileşenlerinden biri. 20 yıl önce Windows 95’le gelen başlat menüsü yıllar içinde gelişti. Bu menü, işletim sistemi arayüzünde önemli bir yer tutuyor: belgelere erişmek ve programları başlatmak için bu menüden yararlanırız. Ama Windows 8 ile birlikte dokunmatik özellikleri verileceği iddia edilmiş ve başlat menüsü kaldırılmıştı. Bunun yerine renkli kutulara basılacaktı. Bu durum fare kullanımına ve milyonlarca kullanıcının alışkanlıklarına uygun değildi. Yeni işletim sistemi fazla etkileyici olmadı. Ama Windows 10 bu durumu düzeltti ve Xp’den itibaren fazla değişmeyen başlat menüsünü yeniden düzenledi.

Başlat menüsü ve zaman içerisindeki değişimi Windows 7’ye kadar devam etti!

Windows 95 ile ortaya çıkan başlat menüsü, XP ile birlikte iki sütunlu hale geldi ve Vista ile birlikte bir arama kutusu ve tüm programlar adında bir düğmeye kavuştu. Windows 7 yeni bir grafik görünümle birlikte uyku ve bekleme modlarının yeniden düzenlenmesini getirdi.

Windows 8

2012 yılında Windows 8 gün ışığına çıktı ve Başlat düğmesi kayboldu. Onun yerine, programları çalıştırmak için renkli kutulardan oluşan bir ekran çıkıyordu ve bu ekran PC’ye iyi uyarlanmamıştı. Bu durum, kullanıcıların önemli bir kısmının Windows 8’i beğenmemesi için başlıca nedenlerden biriydi.

Windows 8.1

Windows 8’in düzelticisi niteliğindeki Windows 8.1 ile birlikte Microsoft baskıya dayanamadı ve ekranın sol tarafına bir düğme yerleştirdi. Nihayet, eski başlat menüsüyle ilgisi olmayan yeni bir başlat menüsü ortaya çıktı. Fakat programlara erişmek için hala eski başlat menüsünü açmak gerekiyordu, yine de tüm uygulamalar düğmesiyle bu durum düzeltilmeye çalışılmıştı.

Windows 10

Windows 10 nihayet başlat menüsünü geri getirdi. Bu menüde halen Windows 7’de bulunan bazı özellikler özlenebilir ama yine de bu bir başarı. Ve bu menü, önceki sürüme göre önemli iyileştirmeler içeriyor. Başlat menüsünün kaybolmasından sonra, Microsoft’un kullanıcılarının gönlünü yeniden almayı başardığını söyleyebiliriz. Windows 10 sürümünde gelişen teknoloji akılları durdurmaya yetti. Neredeyse milyarlarca insanın tutkusu olan bu yeniliği bilgisayarına indirmeyen yok. Birbirinden yeni uygulamaları ve değişik sürümü ile hayran kitlesini her geçen gün daha fazla arttırmaya devam ediyor.

Yazar:Suna Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku