Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yarasaların İlginç ve Benzersiz Özellikleri

4 7.340

Yarasaların İlginç ve Benzersiz ÖzellikleriYeryüzünde 18 familyaya bağlı olan yaklaşık 986 tür yarasa bulunmaktadır. Bu türlerden yaklaşık 30 tanesi Türkiye’de yaşamaktadır. Dişi ile erkeğin yan yana geldiği fazla görülmemektedir. Dişi yarasa ve erkek yarasa çiftleşme dönemlerinde bir araya gelmeketedir.

Yarasaların doğasını ilk kez büyük bilim adamı Lazzaro Spallanzani araştırmıştır. 18. yüzyılda yaptığı araştırmada yarasaların gözleri kapalı olsa bile nesnelere çarpmadığını farketmiştir. Yönlerini seslerden faydalanarak bulduğunu öne sürmüştür.

Yarasaların Özellikleri
– Yarasalar ortalama olarak 20 yıl yaşamaktadır. Yılda bir defa yavrulamaktadır. Her yıl, 3 ay kış uykusuna yatmaktadır.

Yarasaların İlginç ve Benzersiz Özellikleri– Tavanda uzun süre asılı kalabilme özelliğine sahip olan yarasalar, bunu bacaklarındaki özel yapılı kaslar sayesinde gerçekleştirirler.

– Yarasalar uçabilen tek memeli türüdür.

– Yarasaların kanatları kuşlardan farklıdır. El ve parmak kemikleri bitişiktir.

– Öğle saatlerinde mağaralarda, ormanlarda, ağaç kovuklarında ve çatı aralarında uyurlar. Geceleri ise avlanmak için dışarı çıkarlar.

– Yaklaşık bin yarasadan oluşan koloniler yılda 4 ton böcek yemektedirler. Ülkemizde ise mağaralarda yaklaşık 35 bin yarasa yaşadığı tahmin edildiğinde yıl içerisinde tükettikleri böcek sayısı daha iyi anlaşılır.

Yarasaların İlginç ve Benzersiz Özellikleri – Yeryüzünde yaklaşık 1000 çeşit yarasa mevcuttur. Bunlardan yalnızca 3 tanesi kan emmektedir. Kan emen yarasaların yaşam alanı Güney Aamerika’da küçük bir bölgededir. Kan emen yarasaların yanı sıra yalnızca meyve ile beslenen yarasa türleri de mevcuttur. Bunlar vejetaren yarasa olarak isimlendirilmektedirler.Vejetaryen yarasalar Ülkemizde özellikle Hatay ve Mersin bölgesinde yaşamaktadırlar.

– Yarasaların görüntüleri, türlerine göre değişiklik gösterir. Bazı yarasaların Kulakları bedenlerinden daha büyüktür. Bazılarının ise sesleri burunlarından çıkmaktadır.Ayrıca kanatları çok büyük olan yarasa türleri de vardır.

– Geceleri yönlerini sesleri aracılığıyla bulurlar. İnsanların duyamadığı frekansta sesler çıkarırlar ve bu seslerin etrafta bulunan nesnelere çarparak geri gelmesi ile yönlerini bulurlar. Avlarını da yine bu şekilde belirlerler.

Yarasaların İlginç ve Benzersiz Özellikleri – Yarasalar, sanılanın aksine kör değildirler. Bizler nasıl ki gece görmekte zorlanıyorsak, onlarda aynı şekilde zorlanırlar. Dolayısıyla gündüz yakalanan bir yarasa, aslında zor da olsa avcısını görür.

– Yarasalar, organik tarımla uğraşan insanlara yardımcı olurlar. Böceklerle mücadelede yarasalardan yararlanılır. Yarasalar, böcekle beslendiklerinden gübreleri azot ve fosfor yönünden zengin bir yapıya sahiptir. Bu gübreler tarım alanında da kullanılmaktadır. Daha önceleri barut yapımında dahi kullanım alanı bulmuştur. Fakat yarasa gübrelerinden yararlanabilmek için gübrenin belli başlı aşamalardan geçmesi gerekir. Bu durum zor ve zahmetli olduğundan pek fazla tercih edilmez.

Ülkemizde En Çok Bulunan Yarasa Türleri;
Myotis myotis : Büyük fare kulaklı yarasa olarak bilinmektedir.
Myotis blythii : Küçük fare kulaklı yarasalardır.
Miniopterus screibersii : Uzun kanatlı yarasalardır.
Rousettus aegyptus : Mısır meyve yarasıdır.
Rhinolophus blasii
Rhinolophus euryale

Yarasaların İlginç ve Benzersiz ÖzellikleriDaha bir çok yarasa türü ülkemizde yaşamaktadır. Ülkemizdeki yarasalar genellikle küçük yarasalar grubuna girmektedir. Ancak rousettus aegyptu adı verilen meyve yarasaları büyük yarasa kategorisindedir.Küçük yarasa grubundakiler genellikle böcek ile beslenmektedir.

Yarasaların insanlara herhangi bir zararı yoktur. Yuvalarına giren bir yabancının çıkardığı ses ve ışıktan etkilenerek paniğe kapılırlar. Sanılanın aksine aslında yarasalar insanlardan korkarlar. Bu nedenle evimize yarasa girmesi halinde paniğe kapılmamalıyız. Böyle bir durumda, odanın camı açılmalı ve ışık kapatılmalıdır. Çünkü ışığı yakmamız halinde yarasa oda içerisinde karanlık bir köşeye saklanacaktır. Aslında yarasalar insanların bulunduğu yerlere girmek istemezler. Ancak uçmayı yeni öğrenen yavru yarasalar yanlışlıkla bu ortamlara girebilirler.

4 Yorumlar
  1. Buse diyor

    Valla bende şehir merkezinde oturuyorum yaz günü varlıkları daha da belli oluyor hatta ses felan çıkartıyorlar çevrede mağara da yok nerede yaşıyorlar gündüz diye araştırma yapıyordum fakat net bir cevap alamadım.

  2. Semih Berk diyor

    Merhaba
    Ben şehir merkezinde oturuyorum. Ama burada yarasalar var. Mağara olmamasına rağmen. Yarasaların şehir merakı gibi evlerin olduğu yerde yaşama şansları var mı? Varsa geri dönüş yapar mısınız? İyi günler.

    1. Rukiye diyor

      Iyi günler dilerim siz hangi şehirdesiniz ki yarasa mevcut çok merak ediyorum Yarasalar i

  3. Halime sevim diyor

    Benim için çok yararlı bilgiler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku