Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yaşlılık Döneminde Oluşan Değişiklikler

0 464

Yaşlılık Döneminde Oluşan DeğişikliklerKişilerin geçen zamana karşın doğumdan uzaklaşıp, ölüme yaklaştıkları süre yaşlılık olarak kabul edilmektedir. Sürekli ilerleyen gelişim ve değişimler artık yavaşlamaya ve vücutta bir takım rahatsızlıkların da ortaya çıktığı bir hale gelinmiştir.

Yaşlılık Belirtileri

Kişinin belli bir yaşam sürecini aşmış olması, saçların giderek beyazlamaya,bedensel aktifliğin yerini artık daha yavaş hareketler almaya başlamıştır.
Yürümede güçlükler ortaya çıkmaktadır.
Ağrılar sıklaşmaya ve vücut direnci düşmeye başlar.
unutkanlık kendini göstermeye başlar.
Matematiksel hesaplamalarda zayıflama oluşur.
Ciltte kırışıklıklar ve lekelenmeler oluşur.

Yaşlılık Bir Hastalık Mıdır?

Yaşlanma dediğimizde bir çok kişi yaşının ilerlediğini, yaşlandığını kabul etmez istemez. Oysa yaşlılık olumsuz bir durum değildir. Hastalık olarak ise asla değerlendirilmemelidir. Her canlının doğal olarak geçirmiş olduğu evrelerden birisidir.

Yaşlı bireylerin öncelikle kendisi ile barışık olması ve bunun herkesin yaşayacağı doğal bir süreç olduğunu kabul etmesi gerekmektedir.

Yaşlı Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Yaşlılık uzun bir yaşam sürecinin büyük kısmının geride bırakıldığı sakinliğin ve dinginliğin hüküm sürdüğü yaşamsal süreçtir. Elbette her bireyin yaşlılık dönemi farklı farklıdır. Kimi bireyler daha enerjik ve daha aktif olabilmektedir. Fakat genel anlamda daha sakin ve rutin bir yaşamın tercih edildiği görülmektedir.

Yaşlılık döneminin daha rahat geçirilmesi için öncelikle sağlıklı beslenme çok önemlidir. Bireyin tükettiği gıdalar vücut fonksiyonlarının da çalışmasına katkı sağlar. Aşırı yağlı, tuzlu şekerli gıdalar yerine daha doğal ve hafif gıdalar tüketilmelidir.
Yaşlılık sürecinde bireylerde fiziksel değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle hareket ve spor yapılması, düzenli egzersizler ve yürüyüşler son derece önemlidir. Spor yapan bireylerin vücudu esneklik kazanır ve kan dolaşımı hızlanır. Kemiklerin güçlenmesi sağlanarak daha zinde olunmak mümkün hale gelir.
Yaşlılık süreci bireyler toplumsal konumlarının yavaş yavaş azaldığı bir süreçtir. Üretimde, iş yaşamında artık daha pasif hale gelirler. Bu nedenle manevi desteğe ihtiyaç duyarlar. Aile bireyleri arasındaki bağlılık ve stresten uzak yaşam her zaman yaşlılık sürecinin daha verimli geçmesine olanak sağlar.

Yaşlılık Döneminde Oluşan DeğişikliklerTüm bunların yanı sıra yaşlılık sürecinde bireylerin hekim kontrolüne de ihtiyaçları vardır. Daha kaliteli bir yaşam için sağlıklı olmak ve hastalıkları erken tedavi etmek her evrede olduğu gibi yaşlılıkta da çok önemlidir. Bu nedenle hekim kontrolü ihmal edilmemeli, kullanılan ilaçlara dikkat edilmelidir. İlaç kullanımına duyulan ihtiyacın azalması için kişinin beslenmesine, spora, duygusal yaşamına da bireyin yakınları destek olmalıdır.
Hafızayı güçlü tutacak alışkanlıklar kazandırılması da yaşlılıkta zihinsel açıdan son derece önemlidir.

Yazar: Soner İnce

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku