Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir?

1 8.474

Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir?Sıkı bir şekilde kalori takibinizi yapıyorsunuz, spor salonuna gidip egzersiz yapıyorsunuz, bol bol uyku çekiyorsunuz ancak hala terazide etkisini göremiyor musunuz? Bu sizin hatanız olmayabilir; inatçı kiloları verme konusundaki yetersizliğiniz, durgun bir metabolizmaya sahip olmanız yüzünden olabilir.

Metabolizma, vücudunuzun kalp atışı, beyin fonksiyonu ve nefes alma gibi temel vücut işlevleri için enerji yakma sürecidir. Metabolizmanız yakıt için yiyecek yaktığından, hızlı bir metabolizmaya sahip olanlar, istedikleri her şeyi yiyebilir ve kilo almayabilir; yavaş metabolizma sahipleri, kilolarını kaybetmek veya korumak için daha çok çalışmak zorunda kalırlar.

İşte yavaş metabolizmanın en büyük belirtilerinden bazılarını bu yazıda bulabileceksiniz. Bunlardan herhangi birine maruz kalırsanız, tiroit testinizi yaptırmak için doktorunuza danışın; hipotiroidizm veya metabolizmanızın yavaş çalışmasından direk sorum olan tiroidin yetersiz çalışması olabilir.

1. Kilo Almak

Yavaş bir metabolizmanın en büyük belirtisi açıklanamayan kilo alımıdır. Yediklerinize dikkat ettiğiniz ve düzenli egzersiz yaptığınız halde kilo almaya devam ediyorsanız bu metabolizmanızın yavaşlığından kaynaklanıyor olabilir.

Bazen, iştahımızın çok açık olmasından dem vururuz. Kilo aldığımızın farkına bile varmayız. Bu durum aslında yavaş metabolizma belirtisidir ve Vücudun metabolik faaliyetleri için gerekli olan tiroid hormonlarının eksikliği nedeniyle bazal metabolizma hızını yavaşlatan hipotiroidizm ile ilişkili olabilir.

Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir?2. Kilo Verme Konusunda Güçlük Çekmek

Yavaş bir metabolizma sizi kilo almaya teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda kalori takibi ve özenle egzersiz yapmış olsanız bile kilo vermeyi son derece zor hale getirebilir. Dengeli veya kısıtlı bir diyet takip edilmesine rağmen kilo verme konusunda yetersiz kaldığınızı görüyorsanız bu da yavaş bir metabolizmaya sahip olduğunuz anlamına gelebilir.

3. Sürekli Yorgun Olmak

Vücudunuz daha yavaş bir oranda enerji yakarken, bu daha sık kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Kilo sorunlarının yanı sıra sürekli kendinizi yorgun hissetmek, yavaş metabolizmanın en yaygın belirtisidir.

4. Kuru Cilde Sahip Olmak

Metabolizma yavaş olduğunda, hücreleriniz olması gereken kadar aktif değildir, yani doğru kan miktarını almadıkları anlamına gelir. Cildiniz, hayati besin maddeleri kazanamadığı için parlaklığını yitirecektir. Ayrıca vücudunuz ısıyı korumaya çalışacağından, fazla terlemezsiniz. Bu durum da cildinizi etkiler ve kuru ve kırık hissetmenizi sağlar.

Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir?5. Kırılgan Tırnaklara Sahip Olmak

Yavaş bir metabolizmanın cildinizi olumsuz etkilediğine benzer bir şekilde vücudunuz tarafından emilen besin eksikliği nedeniyle tırnaklarınızda değişiklikler görebilirsiniz. Yaygın olarak gerçekleşen bazı değişiklikler arasında daha kırılgan tırnaklar ve tırnaklarınızın incelmesi gösterilebilir.

6. Saçların Seyrekleşmesi

Cildinizi ve tırnaklarınızı etkileyen aynı süreç saçınızı da etkileyecektir. Yavaş bir metabolizma, saçınızın yetişme ve yenilenme kabiliyetini etkiler. Yavaş bir metabolik hızdan dolayı yeterli miktarda mikro besleyici madde alınamayacağından bu durum, saç dökülmesine neden olabilecektir.

7. Sık Sık Baş Ağrısına Maruz Kalmak

Tiroidinizin yeterince aktif olmaması nedeni ile yaşayacağınız tiroit hormonu eksikliği, baş ağrısı ve migreni tetikleyebilir. Dolayısı ile yavaş bir metabolizması olan insanların sık sık başı ağrır veya varsa migren atakları sıklaşır.

Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir?8. Unutkanlık

Metabolizmanızı düzenlemeye yarayan tiroit hormonunun eksikliği zayıf bir hafızaya ve unutkanlığa neden olabilir. Sık sık yaşadıklarınızı veya yapmayı düşündüklerinizi unutuyorsanız zayıf bir metabolizmaya sahip olabilirsiniz.

9. Sürekli Üşümek

Sürekli üşümek, hipotiroidizmin bir semptomudur ve metabolizmanızı yavaşlatır. Her zaman soğuk olduğunu hissediyorsanız, tiroidiniz olması gereken kadar aktif değildir – ve metabolizmanız da yavaştır. Isı vücudun metabolik aktivitesi ile üretilmektedir. Yavaş bir metabolizma, vücut sıcaklığının azalmasına neden olabilir ve bu da hipotiroidizmin başka bir işaretidir.

10. Libido Eksikliği

Düşük tiroit hormonu seviyeleri testosteron gibi cinsellik hormonlarının düşük olması anlamına gelebilir ve bu durum cinsellik kabiliyetinizi etkileyebilir. Bu konuda bir isteksizlik hissediyorsanız, metabolizmanız yavaş çalışıyor anlamına gelebilir.

11. Depresyonda Hissetmek

Hipotiroidizm, vücudunuzdaki süreçleri yavaşlattığından ruh halinizin de bir darbe alması şaşırtıcı değildir. Depresyon yavaş bir tiroitle ve bu nedenle yavaş metabolizma ile ilişkilendirilmiştir.

Yavaş Metabolizmanın Belirtileri Nelerdir?12. Nabız Düşüklüğü

Kalp atışlarınızın yavaşladığını fark ediyorsanız, metabolizmanız daha yavaş çalışıyor olabilir. Nabız oranı metabolizma ile doğru orantılıdır, dolayısıyla bazal metabolizma hızını yavaşlatan koşullarda yavaşlayan nabız oranı ortaya çıkar.

13. Şeker ve Diğer Karbonhidratları Çok İstemek

Yavaş bir metabolizma, sıklıkla insülin direnciyle bağlantılıdır. İnsülin direnci, hücrelerin enerjinizi nasıl metabolize ettiğini düzenleyen pankreas tarafından üretilen bir hormona karşı dirençli olduğu anlamına gelen yaygın bir metabolik durumdur. Vücudunuzda insülin direnci varsa bu durum, kronik olarak yavaş metabolizmaya neden olabilir.

İnsülin direncinin bir işareti şeker ve karbonhidratlar için sürekli bir özlem içinde olmanızdır. Vücudunuz insülin kullanmadığından, hücreler vücudunuzdaki glikozu ememezler ve bu durumda şekere ve diğer karbonhidratlara istek duymanıza yol açar. Asıl sorun ise, şeker ve rafine karbonhidratlardan ne kadar çok yerseniz, vücut o kadar fazla onları işleyemez ve daha fazla yağ depolanması, enerji dalgalanmaları yaşarsınız ve kendinizi yorgun hissedersiniz.

14. Regl Sorunları

Yavaş metabolizmanın en yaygın nedeni tiroit rahatsızlığı (hipotiroidizm)’dir. Tiroit bezinin “ana kontrol bezi” olarak bilinir. Reprodüktif hormonal fonksiyonlar da dahil olmak üzere diğer hormonal fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olur. Üreme hormonları normal üretilmiyorsa, regl problemleri ortaya çıkabilir. Döngünüz düzensizse veya her zamankinden daha fazla ağrı çekiyorsanız, doktorunuza danışın.

15. Kabızlık

Tuvalete giderken sorun mu yaşıyorsunuz? Yavaş metabolizma, tuvalete ne sıklıkta gittiğiniz de dahil olmak üzere vücudun diğer süreçlerini etkileyebilir. Daha yavaş metabolizma ile bağırsak geçiş süresi de daha yavaş gerçekleşir. Yemeklerin bağırsak yolu üzerinden geçmesi ve düzgün sindirilmesi daha uzun sürer, bu nedenle kabızlık ortaya çıkabilir.

Kaynakça:
http://www.eatthis.com/slow-metabolism-signs/

Yazar: Bekir Afşar

1 yorum
  1. Kevser diyor

    Merhabalar ben 15 yaşındayım ve bel çevrem çok kalın hızlı kilo alan bir insanım şuan 62 kiloyum ve zayıflamam için neler yapılabilirim beni bilgilendirir seniz çok sevinirim. İyi günler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku