Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yazıcılar ve Yazıcı Çeşitleri

0 775

satryazcTahmini olarak 1970li yıllara kadar bilgisayarların temel çıkış birimi yazıcılar idi. Bilgisayarlar işledikleri programların sonuçlarını, kullanıcıya, yazılı olarak iletirlerdi. Uzun yıllar boyunca yazıcılar ile birlikte satır yazıcı adı verilen bir yazıcı türü kullanılmıştır. Satır yazıcılar bir satırı dizip bir kerede basarlardı. Dolayısı ile satır yazıcılar çok hızlı çıktı verebilmekteler di. Satır yazıcılar günümüzde de bir çok uygulamada vazgeçilmezdirler. Örneğin ÖSYM’nin bizlere gönderdiği belgeler uzun yıllar boyunca bu satır yazıcılardan çıkıp bizlere ulaşmışlardır. Günümüzün satır yazıcıları dakikada on binlerce satır basabilme hızına sahiptirler. Ancak satır yazıcılar yeterince esnek mi tabi ki hayır. Sadece kendi karakter setlerinde var olan karakterleri basabilirler ve satır aralarına herhangi bir işaret koyamadıkları için, örneğin kesintisiz grafikler çizemezler. Satır Yazıcıları bu durumda kişisel bilgisayarlarımızda kullanamıyoruz.

noktavurusluBir başka yazıcı türü nokta vuruşlu yazıcılardır. Nokta vuruşlu yazıcılarda bir sütun halinde dizilmiş olan iğnelerin mürekkepli şeride vurması yardımıyla, kağıt üzerinde noktalar oluşturulur. Her harf farklı nokta kombinasyonlarından oluşur. Nokta vuruşlu yazıcılar son derece yavaştırlar, ama satır yazıcılara göre çok daha ucuz oldukları için genelde nokta vuruşlu yazıcılar tercih edilmektedirler. Örneğin belediyeler tüm faturalarını nokta vuruşlu yazıcılarla basarlar. Yada alışveriş yaptığımız vakit bizlere verilen fişlerde nokta vuruşlu yazıcıların ürünüdürler. Bu tür ürünlere bir büyüteçle bakacak olursak harflerin noktalardan oluştuğunu gözlemleyebiliriz.Nokta vuruşlu yazıcıların çıktılarının hassasiyeti bir satırı meydana getiren iğne sayısına bağlıdır. Her satırı 24 iğne ile meydana getiren yazıcı, 9 iğneli bir yazıcıdan çok daha okunaklı bir çıktı sunar.

sayfayazclarNokta vuruşlu yazıcılarda son derece kısıtlı olanaklara sahiptir. Buna karşılık hızla yaygınlaşan sayfa yazıcılar, kullanıcının isteği her özeliği yazma yeteneğine sahiptir. Sayfa yazıcılar sayfayı hazırladıktan sonra bir kerede yazarlar. Sayfanın istenen koordinatına istenen işareti koyma yeteneklerine sahiptirler. Eğer renkli yazıcı kullanılıyorsa, istenen işaretin istenen renkte konması da mümkündür. Sayfa yazıcılar lazer, termal yada mürekep püskürtmeli (jet) olmak üzere farklı teknolojiler kullanabilirler. Her teknolojide farklı markalarla üretilen çok çeşitli yazıcılar vardır. Söz konusu yazıcıların fiyatları ve performansları birbirinden çok farklı olabilir. Günümüzde Kişisel bilgisayarlarla birlikte kullanımı hızla yaygınlaşan sayfa yazıcıların teknolojisi hızla ilerlemektedir. Bir sayfa yazıcının performansı, DPİ (İngilizce Dot Per İnch terimini meydana getiren kelimelerin ilk harflerinden) olarak ölçülür. 1200 DPİ’li bir yazıcı, bir inch (2.54cm) uzunluğunda bir çizgiyi 1200 noktadan oluşturur.

balanttYazıcılarda bilgisayara kendi kablosu yardımıyla bağlanır. Yazıcıların kişisel bilgisayarlarını genellikle paralel bağlantı noktalarından bağlanır. Yazıcının kablosu ve bağlantı yeri aracılığıyla, işlemci yazılması istenen bilgileri yazıcıya ulaştırır. Özelikle sayfa yazıcıların kendi işlemci ve bellekleri vardır. Bu sayede bilgisayardan aldıkları bilgileri kendi belleklerinde depolar ve işlerler ve bu işleri yaparken bilgisayarı meşgul etmezler. Dolayısı ile kullanıcı, bir dökümanı yazıcıya yolladıktan sonra, yazma işlemi sürerken başka işlerle ilgilenebilir.

Donanım İnceleme ve Araştırma Uzmanı
Ebubekir Yaman

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku