Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yemek Sonrası Ağızda Oluşan Metalik Tat Neden Kaynaklanır?

0 5.815

Ara sıra insanlar çam fıstığı yedikten sonra ağızda metalik bir his yaşayabilirler ancak bu his aynı zamanda uzun süreli ilaç kullanımı, diş problemleri, solunum yolu enfeksiyonları ve gebelik nedeniyle de oluşabilmektedir. Bu yazımızda ağızda oluşan bu metalik hissin nedenlerinden bahsedeceğiz.

7705_why-is-there-a-metallic-taste-in-my-mouth-1Dil tat almak için kullandığımız duyu organımızdır. Dil üzerinde yaklaşık 10.000 tat tomurcuğu bulunur. Tat tomurcuklarının bazıları da boğaz arkasında ya da ağız çatısında mevcuttur. Tat tomurcuklarının yakınlarında bulunan duyusal reseptörler tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlarını ayırt etmemizi ve tanımlamamızı sağlar. Yemeğin kokusu ise burnun döşemesinde bulunan koku reseptörleri ile tanımlanır. Koku reseptörleri ve tat tomurcuklarında bulunan reseptörler birlikte çalışır farklı tatları belirlememize yardımcı olurlar. Zaman zaman, bu reseptörler kötü beslenme, sağlık sorunları ve ilaç kullanımı nedeniyle düzgün çalışamayabilirler. Bunun bir sonucu olarak ağızda anormal bir tat oluşabilir.

Tat duyusundaki anormal değişim tıpta “disguzi” olarak adlandırılmaktadır. Disguzinin özel bir alt türü olan metal disguzisi bir çok sebep nedeniyle gerçekleşebilmektedir.

Metalik Tadın Sebepleri:

-Mantar Enfeksiyonu:

Yemek yedikten sonra ağzınızda oluşan metalik tat ile birlikte, dil üzerinde beyaz tomurcuklar yemek yeme ve yutma esnasında oluşan ağrı ve yanma hissi “Candida albicans” isimli bir mantarın sebep olduğu bir mantar enfeksiyonunu işaret eder. Bu mantar enfeksiyonu tat tomurcuklarınızın çalışmasını etkileyen dil üzerinde beyaz lekelere yol açar. Bu şartlar altında, etkilenen birey yemek yedikten sonra bir çirkin, ekşimiş veya metalik bir tat yaşayabilir.

-Solunum Enfeksiyonları:

Zaman zaman metalik tat soğuk algınlığı, grip, sinüzit, alerjik rinit ya da nazal poliplerin gelişmesi gibi solunum enfeksiyonları sebebiyle ortaya çıkabilir. Genizde oluşan bir tıkanıklık kişinin koku duyusunu olumsuz etkiler, bunun sonucu olarak da tat duyusu etkilenir.

7705_pine_nut-Çam Fıstığı:

Ağızda metalik bir tada neden olduğu için şöhret kazanmış çok yaygın gıda maddelerinden biri de çam fıstığıdır. Bu anormal tadın gelişimine neden olan sebep bilinmemektedir. Değişikliklerin genellikle çam fıstığı tüketiminin bir gün sonrasında oluştuğu belirtilmiştir. Çam fıstığı yedikten sonra oluşan metalik tat kendi kendini sınırlayan bir durumdur. Eğer bu metalik tat sizi çok rahatsız ediyorsa, çam fıstığından kaçınmayı deneyebilirsiniz.

-İlaçların Kullanımı:

Bazı durumlarda, ilaç kullanımı nedeniyle bir kişinin ağzında metalik bir tat gelişebilir. Metronidazol gibi bazı antibiyotikler, mantar öldürücü ilaçlar, kortikosteroidler, idrar söktürücü ilaçlar, lityum, ACE inhibitörleri, antihistaminikler ve nikotin bantları bu duruma sebep olabilen ilaçlardan bazılarıdır. Ayrıca, baş ve boyuna kemoterapi veya radyasyon tedavisi gören insanlarda anormal tat gelişimi gözlenebilir.

-Hamilelik:

Bazı kadınlar hamilelik sırasında ağızda meydana gelen metalik bir tattan şikayetçidir. Bunun nedeni, gebelik sırasında kadınların vücudunda meydana gelen hormonal değişikliklerdir.

7705_metalYukarıda bahsedilen faktörlerin yanı sıra; diyabet, anemi, tiroid problemleri veya karaciğer ve böbrekler ile ilişkili tıbbi durumlar yaşayan kişilerde bozulmuş tat duyusu gözlenebilir. Bu nedenle tedavi altta yatan nedene bağlı olarak değişecektir. Altta yatan neden tedavi edildiğinde disguzi sorunu da çözülecektir. Eğer bu duruma ağrı veya kötü nefes eşlik ediyorsa, o zaman bir diş hekimini ziyaret etmek en iyisidir.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/metallic-taste-in-mouth-after-eating.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku