Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yerden Isıtma Sistemleri Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

0 575

Yerden Isıtma Sistemleri Hakkında

Yerden Isıtma Sistemleri Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?Antik çağlardan beri ısınma amacı ile kullanılan yerden ısıtma sistemleri günümüzde klasik ısınma sistemlerine alternatif olarak kullanım alanı çok fazla artmış bir ısıtma sistemidir. Yerden ısıtma sistemlerinde, zeminin altından geçirilen borular veya kablolar aracılığı ile ısıtmanın sağlanması temeline dayanır.

Daireler, villalar gibi kapalı alanlar yanında, seralar gibi yarı açık alanlarda, stadyum, yol, rampa gibi açık alanlarda da kullanılmaktadır.

Zemin ısıtma sistemlerinin açık alanlardaki kullanım amacı kar ve buzlanmayı önlemektir.

Yerden Isıtma Çeşitleri

Yerden Isıtma Sistemleri Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?Yerden ısıtma sistemleri, zemin döşemesi altına kablo veya boruların döşenmesi ile ısınmanın gerçekleştiği sistemlerdir. Bu sistemler sulu borulu ve elektrik kablolu yerden ısıtma sistemleri olarak ikiye ayrılır. Sulu borulu yerden ısıtma sistemlerinde ısınmayı sağlayan, döşenen boruların içerisinden geçen sıcak sudur. Suyun kesintisiz borular içerisinde dolaşması ile ısınma sağlanır. Sulu borulu sistemler genellikle konut türü kapalı alanlarda kullanılır.

Yerden ısıtma sistemlerinin bir diğer .çeşidi ise elektrik kablolu yerden ısıtma sistemleridir. Kullanım alanı sulu sisteme göre daha geniş olan bu sistemde zemin döşemesi altına döşenen korumalı elektrik kabloları ile ısınma sağlanır.
Kapalı alanlar yanında, açık – yarı açık alanlarda, çatı ve oluklarda da ısınma yanında buz ve kar eritme amaçlı kullanılır.

Elektrikli Yerden Isıtma Sisteminin Kullanım Alanları

Yerden Isıtma Sistemleri Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?1.Tüm konut ısıtmalarında,
2.Bahçe veya seralarda toprağın donmasını önlemek ve bitkilerin yetişmesini sağlamak amacı ile,
3.Golf sahaları, atletizm sahaları, stadyum gibi büyük spor alanlarında kar ve buz önleme amacı ile
4.Türk hamamları veya ev içi özel hamamların ısıtılmasında,
5.Kış bahçeleri, kapalı veya yarı kapalı balkonlarda,
6.Kapalı yüzme havuzlarının havuz kenarlarındaki yürüme alanlarında,
7.Cami ve tarihi eserlerin ısıtılmasında,
8.Otel veya iş merkezleri fuaye veya lobilerin ısıtılmasında,
9.Hayvan barınakların ısıtılmasında,

Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları

1.Yerden ısıtma sistemleri sağlıklıdır. Isıyı homojen dağıtması sebebi ile mekanın her yerinde ısı derecesi aynıdır.
2.Toz ve mayt oluşumu en az seviyededir. Sağlıklı bir hava kalitesi sağlar.
3.Gelişmiş termostatlar ile odaların ısısı kontrol edilebilir. İstenilen seviyeye gelinde otomatik olarak durur ve istenilen ısıda yeniden çalışır.
4.Düşük dereceli ısıtma olduğundan ekonomiktir. Klasik sistemlere oranla daha düşük ısılarda çalıştığından maliyeti yüksek değildir. Toplam tüketim miktarı azdır.
5.Özel bir elektrik tesisatı gerektirmez.
6.Bakım gerektirmez.
7.Uzun ömürlüdür.
8.Kısmi olarak da döşenebilir.
9.Klasik sistemler gibi yer tutmayacağından mekanda ölü alanlar yaratmaz.

Dış Mekanlarda Isıtma Kablosu Kullanım Yerleri

1.Her türlü yol, rampa, garaj girişi, otoyol ve köprülerin açık alanlarında yolun tümüne veya kısmı olarak kar ve buz eritme amaçlı,
2.Çatı ve saçaklarda buz sarkıtlarının oluşmasını öneleme yanında saçaklardaki ve çatıda karın birikmesini önlemek amaçlı,
3.Su, yangın gibi borularının donmasını önlemek amacı ile,
4.Uydu veya antenlerin üzerinde oluşacak buzlanmayı veya birikecek karı önlemek amacı ile,
5.İnşaatlarda beton kurutma veya sertleştirme amaçlı
6.Yaya yolları veya merdivenlerde kar ve buz oluşumunu önlemek amaçlı,
7.Fabrika ve imalatlarda büyük tankların ısıtılmasında
kullanılabilir.

Yerden Isıtma Sistemi Uygulamaları

Yerden Isıtma Sistemleri Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?Kapalı alan içi uygulamalar; Elektrikli veya sulu borulu yerden ısıtma sistemleri her türlü döşemenin altına uygulanabilir. Sistemin döşenmesi yapıldıktan sonra üzerine ince bir şap atılarak istenilen zemin döşeme malzemesi ile kaplanır. Termostatlar aracılığı ile ısı ve çalışması kontrol edilir.

Çatı ve Oluklarda; Isıtma kabloları çatı ve oluklarda açık şekilde bantlar ile sabitlenerek döşenir. Sistem otomatik olarak çalışır. Islaklık ve ısı sensörleri vardır. Sistem hem ısı hem de ıslaklık koşullarını ölçtüğünde çalışır. Yani havanın soğuması çalışması için yeterli değildir.

Hamam ısıtmalarında; Mermer çok iyi bir ısı iletkeni olduğundan bu alanlarda kullanımı çok fazladır. Yatay şekilde yerlere döşendiği kadar dikey olarak oturma ve sırt yaslama yerlerine de döşenir. Uygulaması evlerdeki sistemlerle aynıdır yani termostatlar aracılığı ile ısı ve çalışması kontrol edilir.

Yol, köprü, garaj önü, merdiven..vb. Yerler; Isıtma kabloları asfalt ve beton her türlü zemine döşenir. Ancak döşenecek yerin hava koşulları ve coğrafi şartları kabloların döşeneceği derinliği belirler. Sistem otomatiktir ve ısı, ıslaklık alıcılarına göre otomatik çalışır.

Stadyumlarda; çim alanların altına toprağa döşenir. Diğerlerine göre daha kompleks bir sistemi vardır. Kontrol panelleri ile tüm alanın çalışması kontrol edilir.

Yazar:Funda Ergenekon

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku