Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yoga Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

0 747

Yoga Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?Yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahip olan yoganın temelini, Hindistan’ın en eski öğretisi olan Vedanta felsefesi oluşturmaktadır. Daha sonra bu felsefe 1950’li yıllarda Batı dünyasına açılarak gelişmeye ve değişmeye devam etmiştir. Yoga’nın kelime anlamı, “birleşme, bütünleşme” olarak bilinmektedir. Yani kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel açıdan bütünlüğünü ifade eder. Kişi yoga duruşları ve nefes çalışmaları sayesinde, zihnini ve bedenini dinlendirirken, ruhunu tekrar keşfe çıkar. Yogaya kişinin dengeli olma hali de denilebilir.

Yoganın Faydaları Nelerdir?

• Yoganın en önemli faydası, zihni huzura kavuşturmasıdır.

• Yoga vücudu yenileyerek zihni modern hayatın getirdiği olumsuz düşüncelerden uzaklaştırır.

• Stres ve duygusal kaygılar vücudumuzda fiziksel olarak etkisini gösterir ve yaşlanmayı hızlandırır. Bu sıkışmış bölgeleri açmak, rahatlamak ve en önemlisi oksijenin kapalı olan yerlere girmesini sağlamak yoga ile mümkündür.

• Yoga, sırt ve karın bölgelerini, bacakları ve kolları kuvvetlendirerek duruşunuzu düzgünleştirir ve fiziksel sorunlarınızın giderilmesine yardımcı olur.

• Metabolizma, sindirim, dolaşım ve iç salgı bezlerinin faaliyetlerini arttırır.

• Enerjiyi, gücü ve dayanma sınırını arttırır.

• Vücudunuzun daha esnek ve kıvrak olmasını sağlar.

• Fiziksel ve zihinsel sınırlarınızı keşfetmenize olanak tanır.

• Nefes çalışmaları ile kalp ritminizi düzenler.

Yoga Çeşitleri Nelerdir?

Bir yaşam tarzı olan yogayı yapmaya karar verdiğinizde, yogadan beklentileriniz ve neye ihtiyaç duyduğunuza göre hangi çeşit yoga yapacağınıza da karar vermelisiniz. İşte yoga çeşitleri hakkında karar vermenizi kolaylaştıracak bilgiler.

Hatha Yoga: En yaygın olarak uygulanan ve dengeleyici oluşuyla bilinen bir yoga türüdür. Ruhsal ve fiziksel olarak arınmayı amaçlayan bu yoga türünde, bireylerin çok yönlü gelişimi söz konusudur. Hatha yoga; fiziksel, zihinsel, duygusal yönlerimiz ve iç doğamızı ham madde olarak kullanır. Bu şekilde, tüm hayal gücümüze, idrak yeteneğimize, enerjimize ve yaşamın farkındalığına kendimizi açabilmemizi sağlar.

Asthanga Yoga: Nefes egzersizlerinin önemli yer tuttuğu ve güç yogası olarak da bilinen bir yoga çeşididir. 7 temel ilkesi bulunan bu yoga türü, zihinsel, ruhsal, psikolojik ve etik ilkelerin tümünü kapsar.

1. Yama: Hırsızlık yapmamak, dürüst olmak, şiddetten uzak durmak, ölçülü olmak, sabırlı olmak ve bağışlayıcı olmak gibi kriterleri içinde barındırır.

2. Niyama: Genel anlamda öz disiplini ön planda tutan bu ilke, alçakgönüllülük, yaratıcıya bağlı olma ve yardımseverlik gibi unsurları da içerir.

3. Asana: Kişinin zihinsel ve bedensel açıdan sükunetle ve rahat kalabilmesi için gerekli yaşam halidir. 84 çeşit fiziksel hareketi kapsar. Asana uygulamaları, kişinin belli bir pozisyonda uzun süre oturmasını geliştirir ve içerdiği beden pozisyonları sayesinde enerji kanal ve merkezlerini açar.

4. Pranyama: Hayat enerjisini arttırmayı sağlayan ilkedir.

5. Pratyahara: Maddi dünyadan arınmayı ve hislerinizi maneviyata çevirmeyi öğütleyen ilkedir.

6. Drahana: Konsantrasyonu arttırmaya yönelik yapılan egzersizlerdir. Enerjinizi odaklamanızı ve kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar.

7. Samadhi: Algıda bütünlüğü sağlayan ilkedir. Aldığınız enerjiyi kendinize ve çevrenize yansıtmayı öğretir.

Yoga Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?Yin Yoga: Bu yoga türünde, asanalarda daha uzun süre kalınan akışların uygulanmasıyla, bağ dokuların gelişimi ve kasların esnemesi sağlanır.
Bhakti Yoga: Adanmışlık yogası olarak da bilinir. Bhakti yoga, Tanrı’ya adanmayı öğütler ve koşulsuz yaratıcı sevgisini kişiye aşılar. Bunun için, nasıl ibadet edileceğini öğretir. Bu yogayı yapan kişiler, sevginin gücüyle motive olur.

Kashmır Shavızm: Kişisel menfaatlerden ve çıkarlardan arınmayı öğütler. Elinden gelenin en iyisini yapmaya ve anlayışlı olmaya çalışan kişi, benmerkezci anlayıştan uzaklaşır. Böylelikle zihin enerjisinin dağılmasını engeller.

Restoratif Yoga: Şifa yogası olarak da bilinir. Restoratif Yoga’nın amacı, sinir sistemini onarmak ve bilinci dengelemektir. Daha uzun süre kalınan asanalarda, nefes uygulamalarıyla beraber, bağ dokular ve kaslar bilinçli olarak gevşetilir. Bu şekilde beden ve ruhun rahatlaması sağlanır.

Bikram Yoga: 38-40 derece sıcaklıklardaki salonlarda uygulanır. Bunun nedeni, sıcaklığın artmasıyla bağ dokuların daha kolay esnemesi ve vücudumuzdaki toksin atımının hızlanmasıdır. Odanın sıcaklığı sebebiyle, seans başında ısınma ve esneme hareketlerine gerek kalmaz. 26 Asana’dan oluşan Bikram Yoga, bol bol ter atılmasını sağlayarak, salgı bezlerinin aktif olarak çalışmasını sağlar.

Yogaya Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

• Kendinize en doğru yoga türünü bulmanız için, araştırma yapmanız ve uzman yönlendirmelerine başvurmanız daha doğru karar vermenizi sağlar.

• Yogaya başlamadan 1-2 saat önce yemek yemeyi ve sıvı tüketmeyi bırakın. Vücudunuz sindirme işlemini tamamlamadan yoga yapmaya başlamak, özellikle baş aşağı hareketlerde midenizin ağzınıza gelmesine neden olabilir.

• Yoga seansına başlamadan önce tuvalete gidilmelidir. Bu şekilde mesane ve bağırsaklar boşaltılacağından, üzerlerinde baskı oluşmaz.

• Yoga yapmadan önce mekan havalandırılmalı ve tütsü, parfüm gibi ağır kokulardan arındırılmalıdır.

• Yoga öncesinde ve sonrasında, yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.

• Fiziksel olarak yorgunluk ve terleme karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca seans sırasında vücudunuzda titreme meydana gelebilir. Bu durum, daha önce pek çalıştırmadığınız kas grubunuzun aktif olarak kullanıldığını gösterir.

• Yogaya başlamadan önce, herhangi bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışın.

Yazar: Dilara Yeten

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku