Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Düşürmenin 12 Yolu

0 1.148

Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Düşürmenin 12 YoluŞeker hastaları için kan şekeri seviyesi önemli bir konudur. Yüksek kan şekeri, hiperglisemi olarak bilinir ve bir kişinin kan şekeri, desilitre başına 180 mg’ın üzerinde olduğunda ortaya çıkar. Yüksek kan şekeri seviyeleri derhal yönetilmezse tehlikeli olabilir ve hem kısa hem de uzun vadeli sorunlara neden olur. Bu makalede, insanların kan şekeri düzeylerini düşürmelerine yardımcı olacak bazı farklı yolları inceleyeceğiz. Bu adımlar, yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ipuçları ve doğal ilaçları içermektedir.

Kan Şeker Seviyesini Yönetmek Neden Önemlidir?

Kan şekeri düzeyini hedef seviyelerde tutmak, diyabetli kişilerin hastalığın ciddi komplikasyonlarından kaçınmasına yardımcı olur. Yüksek kan şekeri, kan dolaşımında asit birikmesi gibi ani olabilen ya da zamanla kademeli olarak ortaya çıkabilen birçok hastalık etkisine neden olabilir. Zamanla, kan şekerinin sağlıksız seviyelerde tutulması, birkaç organ ve sistemdeki küçük ve büyük kan damarlarına zarar verebilir ve bu da ciddi sonuçlar doğurabilir:

• görme bozukluğu ve körlük
• ayak yaraları, enfeksiyonlar ve ampütasyonlar
• böbrek yetmezliği ve diyaliz
• kalp krizi
• damar hastalıkları
• sinir sisteminin zarar görmesi

Kan şekeri düzeylerini açken 100 mg / dL’nin altında ve tokken 180 mg / dL’nin altında tutarak, diyabetli kişiler hastalıktan kaynaklı olumsuz etkilerin riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Yüksek Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Diyabetli bir kişinin yüksek kan şekeri düzeylerini düşürebileceği ve komplikasyon riskini azaltabileceği 12 yolu aşağıdaki listede bulabileceksiniz.

1. Kan Şekeri Seviyelerini Yakından İzleyin

Yüksek kan şekeri seviyeleri genellikle 200 mg / dL’nin üzerine çıkana kadar semptomlara neden olmaz. Bu nedenle, diyabetli bir kişinin kan şekerini günde birkaç kez izlemesi çok önemlidir. Bunu yapmak, kan şekeri seviyelerinin asla bu kadar yüksek olmaması anlamına gelecektir. Şeker hastalığı olan bir kişi kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için evde kullanılan bir glikoz monitörünü kullanabilir. Gündüz glikoz düzeylerini kontrol etme sıklığına ilişkin tavsiyeler, kişiden kişiye değişir. Doktorunuz, kan şekeri takibinin sıklığı konusunda en iyi tavsiyeleri verecektir.

2. Karbonhidrat Alımını Azaltın

Araştırmalar, düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli bir diyetin kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Vücudumuz, karbonhidratları, vücudun enerji olarak kullandığı şekere dönüştürür. Diyette bazı karbonhidratlar gereklidir. Bununla birlikte, diyabetliler için, çok fazla karbonhidrat alınması, kan şekerinin çok yüksek olmasına neden olabilir. Yediğiniz karbonhidrat miktarını azaltarak yüksek kan şekeri seviyenizi düşürebilirsiniz.

Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Düşürmenin 12 Yolu3. Doğru Karbonhidratları Yiyin

İki temel karbonhidrat türü – basit ve kompleks – kan şekeri düzeylerini farklı şekilde etkiler. Basit karbonhidratlar esas olarak bir çeşit şekerden oluşur. Bunlar beyaz ekmek, makarna ve şekerleme gibi gıdalarda bulunur. Vücut, bu karbonhidratları çok hızlı bir şekilde şekere dönüştürebilir ve bu da kan şekeri düzeylerinin hızla yükselmesine neden olur.

Kompleks karbonhidratlar birbirine bağlı üç veya daha fazla şekerden oluşur. Bu tür karbonhidratların kimyasal yapısı karmaşıktır, bu nedenle vücudunu bu karbonhidratları parçalaması daha uzun sürer. Sonuç olarak şeker daha yavaş vücuda salınır, yani kan şekeri seviyeleri onları yedikten sonra hızla yükselmez. Kompleks karbonhidrat örneği olarak tam tahıl yulafları ve tatlı patatesleri verebiliriz.

4. Düşük Glisemik İndeksli Gıdaları Seçin

Glisemik indeks, çeşitli gıdaları, kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olma oranlarına göre ölçer ve sıralar. Araştırmalar, düşük glisemik indeksli diyetin ardından açlık kan şekeri düzeylerinin düştüğünü göstermektedir.

Düşük glisemik indeksli gıdalar, glisemik indeksi 55’in altındaki yiyeceklerdir. Düşük glisemik indeksli gıdalara örnek olarak; tatlı patates, kinoa, bakliyat, az yağlı süt, yapraklı yeşillikler, nişastasız sebzeler, fıstık ve tohumlar, et ve balıkları verebiliriz.

Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Düşürmenin 12 Yolu5. Lif Alımını Artırın

Lifler, karbonhidratların parçalanma süresini yavaşlatarak ve vücudun şeker emilim oranını düşürerek kan şekeri yönetiminde önemli bir rol oynarlar. İki lif tipi, çözünür ve çözünmez liftir. İki tipten, çözünebilir lif kan şekerinin kontrolünde en faydalı olanıdır. Çözünür lif oranı bakımından zengin olan gıdalar; sebzeler, bakliyat, tam tahıllı gıdalar ve meyvelerdir.

6. Sağlıklı Kilo Seviyesini Koruyun

Kilo vermek kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur. Aşırı kilolu olma, artan diyabet vakalarına ve daha fazla insülin direnci oluşumuna neden olur. Araştırmalar, kilo vermenin yalnızca yüzde 7’sinin diyabet gelişme şansını yüzde 58 oranında azaltabileceğini göstermektedir.
Bir kişinin 5-10 kilogram kaybetmekten ve bunu korumaktan faydalanabilmek için ideal vücut ağırlığına sahip olmanın gerekmediğini unutmamak önemlidir. Bunu yapmak yani kilo vermek, kolesterolü de geliştirecek, komplikasyon riskini azaltacak ve bir kişinin genel refah hissini artıracaktır. Meyve ve sebzelerden oluşan sağlıklı bir diyet yeme ve yeterli egzersiz yapma, bir kişinin kilo vermesine veya şu an sahip olduğu sağlıklı kilo seviyesini korumaya yardımcı olacaktır.

Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Düşürmenin 12 Yolu7. Porsiyon Büyüklüğünü Kontrol Edin

Yediğiniz yemeklerde, bir doktor veya beslenme uzmanının verdiğim porsiyon büyüklüğü kurallarına uymanız gerekmektedir. Otururken aşırı yeme, kan şekerinde bir artışa neden olabilir. Basit karbonhidratlar genellikle yüksek kan şekeri seviyeleri ile ilişkili olmasına rağmen, tüm besinler kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur. Porsiyonların dikkatli kontrolü kan şekeri seviyelerini daha kontrollü tutmanızı sağlayacaktır.

8. Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmanın şeker hastaları için birçok faydası bulunmaktadır. Egzersiz yaparak ideal kilonuza erişebilir ve insülin direnci seviyenizi istenilen seviyelere getirebilirsiniz. İnsülin, kişilerin vücuttaki şekeri tahrip etmesine yardımcı olan bir hormondur. Şeker hastalığı olan insanlar ya vücutlarında yeterince insülin üretmez ya da vücudun ürettiği insüline karşı bir direnç gösterirler. Egzersiz aynı zamanda vücudun kaslarını enerji için şeker kullanmaya teşvik ederek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur.

9. Yeterli Su Aldığınızdan Emin Olun

Sağlam bir hidrasyon yani yeterince su alımını gerçekleştirmek, sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarıdır. Yüksek kan şekerini düşürmekten endişe edenler için bu çok önemlidir. Yeterli su içmek dehidrasyonu önler ve böbreklerin vücudun ekstra şekerini idrarla uzaklaştırmasına yardımcı olur. Kan şekeri düzeylerini düşürmek isteyenler, su içmeye özen göstermelidirler. Su yerine meyve suyu veya kola gibi şekerli içeceklerden kaçının, bunlar kan şekeri düzeylerini yükseltebilir.

10. Bitkisel Özleri Deneyin

Bitki özleri, kan şekeri düzeylerini tedavi etmek ve kontrol altına almak için olumlu bir etkiye sahip olabilir. Çoğu kişi yediği gıdalardan vücudun ihtiyaç duyduğu besini almaya çalışmaktadır. Bununla birlikte, takviyeler, doğal kaynaklardan beslenen ve yeterince besin alamayan insanlar için yararlıdır. Çoğu doktor takviyeleri kendi başlarına bir tedavi yöntemi olarak düşünmemektedir. Bir kişi, herhangi bir takviye almadan önce doktoruna danışmalıdır çünkü doktorlar eğer gerekirse öngörülen herhangi bir ilaca müdahale edebilirler. Yeşil çay, ginseng, tarçın, Aloe Vera, krom gibi takviyeleri almayı düşünebilirsiniz.

Yüksek Kan Şekeri Seviyesini Düşürmenin 12 Yolu11. Stres Yönetimi

Stres, kan şekeri düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Vücut gerginlik altındayken stres hormonları verir ve bu hormonlar kan şekeri seviyelerini yükseltir. Araştırmalar, meditasyon ve egzersiz yoluyla stres yönetiminin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

12. Yeterli Uyku Alın

Uyku bir kişinin kandaki şekeri azaltmasına yardımcı olur. Her gece yeterli uyku almanız, kan şekeri düzeylerini normal seviyede tutmanıza yardımcı olmak için mükemmel bir yoldur. Sabahın erken saatlerinde kan şekeri seviyeleri yükselir. Çoğu insanda, insülin, aşırı şekerle ne yapılacağını vücuda söyleyecek ve kan şekeri seviyesini normal tutacaktır. Uyku eksikliği insülin direncine benzer bir etkiye sahip olabilir, yani bir kişinin kan şekeri düzeyinin uyku eksikliği nedeniyle belirgin bir artış gösterebileceği anlamına gelir.

Diyabetin ciddi komplikasyonlarını önlemek için yüksek kan şekeri idaresi önemlidir. Yüksek kan şekeri ile mücadele eden kişilere glikoz seviyelerini düşürmelerine yardımcı olabilecek bir dizi yaşam tarzı tavsiyesi bulunmaktadır. Şeker hastalığı olan bir kişi, yüksek kan şekerini düşürmek için daima doktorunun verdiği tavsiyelere uymalıdır.

Kaynakça:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320738.php

Yazar: Bekir Afşar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku