Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ahududu Yaprağı Çayının Sağlığa Yararları

0 776

Ahududu yaprağı çayı, kadınlar için popüler bir bitkisel ilaçtır. Yüzyıllar boyunca, kadının sağlığını iyileştirmeye adet ve hamilelikle ilgili sorunları azaltmaya yardımcı olmak için bir bitki olarak kullanılmıştır. Günümüzde kırmızı ahududu yaprağının yararları üzerine tıbbi araştırmalar devam etmektedir. Bazı araştırmalar bitki ve çay formunun insan sağlığı için faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu lezzetli bitki çayı ve sağlığa faydaları hakkında bazı bilgiler aşağıdaki gibidir:

Ahududu Yaprağı Çayı Nedir?

Ahududu yaprağı aynı zamanda kadın otu olarak bilinir çünkü yıllarca araştırılmış ve kadın sağlığı konusunda bazı potansiyel sağlık yararları olduğunu göstermiştir. Bitkisel çay, botanik adı Rubus idaeusadıyla bilinen ahududu bitkisinin yapraklarından yapılır. Bitki Avrupa ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir, Amerika ve yabani bitkiler kayalık, dağlık bölgelerde bulunabilir. Ahududu yaprakları narin kılları olan hafif gümüş bir astar ile karakterize edilir. Bu çay, organik bahçelerde taze ahududu elfleri kullanılarak hazırlanabilir. Demlenmeyi daha basit ve hızlı hale getirmek için yapraklı çay paketleri ve çay poşetleri de bulunabilir, marketlerde ve yerel sağlık marketlerinde satın alınabilir.

Lezzet Profili

Ahududu yaprağı çayının tadı Earl Grey gibi meyveli siyah çaylara benzemektedir ve meyvemsi lezzetlerden biridir. Bu bitkisel tisan kuşburnu ve ebegümeci çayına benzer bir lezzet profiline sahiptir. Papatya çayından biraz daha tatlıdır ve daha diri bir görüntüye sahiptir.

Besin Değeri

Ahududu Yaprağı Çayının Sağlığa YararlarıKırmızı ahududu yaprağı çayı, insan sağlığına, bağışıklık sistemine ve hücresel süreçlere faydalı vitamin ve mineraller içerir. Kırmızı ahududu yaprakları A vitamini, C vitamini, E vitamini ve B vitaminleri ibakımından zengin bir bitkidir. Bu vitaminler oksidatif stresi önleyerek ve enerji harcaması gibi hücresel süreçleri iyileştirerek sağlığı desteklemektedir. Yapraklar ayrıca kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir. Bu mineraller, sağlıklı sindirim ve güçlü kemiklerin teşvik edilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca ahududu yaprağı çayı, polifenoller ve tanenler olarak bilinen antioksidanları içerir. Bu antioksidanlar oksidatif strese neden olan serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur. Oksidatif stres, insan vücudunun paslanma şeklidir ve ciddi hastalık riskinden erken yaşlanmaya kadar birçok soruna neden olabilir.

Adet Kramplarını Azaltmaya Yardımcı Olur

Kırmızı ahududu yaprakları, uterus aktivitesini inhibe ettiği bilinen bir bileşik olan fragarin ile boğulur. Bu, bağırsak hareketlerini ve idrara çıkmayı kontrol etmekte zorlanan insanlar için faydalı olabilir. Özellikle, ot idrar yapma sıklığını azaltmak için hamile kadınlar tarafından kullanılır. Planta Medica’da yayınlanan bir çalışmada, kırmızı ahududu yaprağındaki fragarin içeren bileşenlerin pelvik bölgedeki kasları sıkılaştırmaya yardımcı olduğu bulunmuştur.[ yaprak 2] Bu, kramp hissinin azalmasına ve idrar dürtüsüne neden olabilir. Araştırmacılar ayrıca bitkinin bulantı dâhil diğer adet semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini bulunmuştur. Ahududu yaprakları ayrıca adet sırasında yarar sağlayabilecek demir içermektedir. Ağır dönemler yaşayan kadınlar anemiye karşı daha hassastır. Artan demir alımı, bu artan riskle mücadele edebilir yorgunluk ve sinirlilik gibi yan etkileri önleyebilir.

Doğum Sancıları Süresini Kısaltabilir

Ahududu Yaprağı Çayının Sağlığa YararlarıEbeler ve alternatif sağlık uygulayıcıları doğum süresini kısaltmak için ahududu yaprağı çayı kullanmaktadırlar. Buradaki fikir, fragarin gibi bileşiklerin pelvik bölgeyi güçlendirmeye yardımcı olduğunu ve daha kolay bir doğuma yol açtığıdır. Avusturya Ebeler Enstitüsü Incorporated Journal’da yayınlanan araştırmada kırmızı ahududu yaprağının doğum sancıları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma iki gruba ayrılan toplam 108 anneden oluşmaktadır ve kırmızı ahududu yaprağı alan bir deney grubu ve bir kontrol grubu bulunmaktadır. Araştırmacılar, ahududu yaprağını alan katılımcıların, membranlarının yapay yırtılma riskinin azaldığını ve bir C-kesiti gerektirme ihtimalinin daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Ek olarak, sonuçlar erken doğumda bir azalma ve genel olarak daha kısa bir çalışma süresi göstermiştir.
Ebelik ve Kadın Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan ikinci bir çalışmada, kırmızı ahududu yaprağı çayının birinci aşama doğum süresini azaltmadığı tespit edilmiştir. İkinci aşama emek süresinin kısaltılmasında bazı ılımlı gelişmeler olmuştur. Araştırmacılar, bu çayın doğum sancıları süresi üzerindeki faydalarını araştırmak ve sağlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştır.

Doğum Risklerini Düşürebilir

Bazı araştırmalar, kırmızı ahududu yaprağı çayı içmenin doğum sırasındaki komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Uterin tonik uterus kaslarını güçlendirmeye çalışır ve eklampsi gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmalar, kırmızı ahududu yaprağının doğum sırasında forseps ihtiyacı riskini azaltabileceğini göstermektedir. Genel olarak, çay ayrıca doğum sürecinde müdahale riskini de azaltabilir. Bu daha doğal bir doğum sağlar ve aşırı kanama gibi ciddi problemler olasılığını azaltır.

Ahududu Yaprağı Çayının Sağlığa Yararları
Ahududu Yaprağı Çayı Yan Etkileri

Ahududu yaprağı çayı, genel halk arasında ılımlı bir tüketim için güvenli olarak kabul edilir. Amerikan Gebelik Birliği de dahil olmak üzere çoğu uzman, çayın tüketilmesinin güvenli olduğu konusunda hemfikirdir, ancak FDA’nın çayı herhangi bir sağlık probleminin tedavisi olarak onaylamadığını belirtmek önemlidir. Kırmızı ahududu yaprağı çayı tüketmeden önce bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir. Bir sağlık kuruluşu, ilaç etkileşimleri dahil olmak üzere olası yan etkilerin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Ahududu çayı dikkat edilmesi gereken birkaç yan etkiye sahiptir.
Braxton hicks sendromu: Yapılan araştırma anekdotlarına göre, kırmızı ahududu yaprağı çayı içmenin gebe kadınlarda Braxton Hicks riskini artırabileceğini göstermektedir. Braxton Hicks kasılmaları, ikinci trimesterde olduğu kadar erken meydana gelir, ancak üçüncü trimesterde daha yaygındır. Kasılmalar uterusta meydana gelir ve her yerde 30 saniye ile iki dakika arasında sürebilir. Ve düzensizdir, seyrekleşir ve rahatsız edici ağrıya neden olurlar. Onlar gerçek kasılmalar değildir ve genellikle sahte sancılar olarak adlandırılırlar. İlk hamilelik ise bu kasılmaları daha sık yaşanabilir. Kasılmaları teşvik etmek ve doğum yapmaya teşvik etmek için bazı ebeler, doğumdan iki hafta önce çayın içilmesini tavsiye etmektedirler. Hamileliğin erken döneminde yani ilk üç aylık dönemde uterus güçlendirme özellikleri düşük riskini artırabileceğinden bu çayı içmekten kaçınılmalıdır.
Gastrointestinal problemleri: Kırmızı ahududu çayı sindirim rahatsızlığına neden olabilecek doğal müshil özelliklere sahiptir. Bitkinin yüksek dozlarda takviye olarak alınması veya çok fazla çay bardağı içmek ishal ve kusma gibi sorunlara neden olabilir. Günde bir veya iki bardak kırmızı ahududu yaprağı çayı alımını sınırlanmalıdır.
Yapılan araştırmalardan sonra kırmızı ahududu yaprağı çayının, bir kadın otu olarak etkili olup olmadığı üzerine farklı fikirler olmakla beraber yapraklar insan sağlığına iyi gelen vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca, çay, öğleden sonra mükemmel bir çay bardağı haline getiren lezzetli bir meyveli ve leziz bir tada sahiptir.

Kaynakça:
nccih.nih.gov
sciencedirect.com
americanpregnancy

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku