Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Centiyane Kökü’nün Faydaları Nelerdir?

0 3.283

Centiyane Kökü'nün Faydaları Nelerdir?Latince ismi Gentiana lutea olan centiyane otu, güşadotu adıyla da bilinir. Kimyasal yapısında acı maddeler, uçucu yağlar, çok çok az miktarda tanen, müsilaj ve şeker bulunur. Diğer acı madde gruplarından farkı içerdiği tanen maddesinin etkisinin önemsenmeyecek kadar az ve acı maddelerin en acısı olan amarogentin maddesinin en yoğun etkisine sahip olmasıdır.Özellikle centiyane kökü bu mevsimlerde daha fazla işlevselliğini arttırır. Ençok,Temmuz – Ağustos aylarında sarı renkte çiçek açan, yaklaşık bir metre boyunda, kalın köklere sahip olan bir bitki olarak gelişimini en iyi şekilde tamamlar. Memleketimizin dağlık yerlerinde, özellikle Uludağ ve Bozdağ’ da yetişir.

Kökleri yavaş büyüdüğü için 4 – 5 yıllık bitkilerin kökleri sonbahar ya da kış aylarında çıkarılarak temizlenip, dilimlenip ve sermek suretiyle önce güneş altında sonra gölgede ağır ağır kurutulur. Kuruyan bu kökler toz haline getirilerek veya suda kaynatılarak içilir. Acı bir tadı vardır, fakat bu bitkinin suyu çok şifalıdır.

Centiyane Kökü'nün Faydaları Nelerdir?Centiyane Kökü Kullanımı Ve Faydaları:

– 1 bardak suya bir çay kaşığı ucu kadar konulur, günde 1 – 2 defa tüketilir.
– Karaciğeri güçlendirerek, karaciğer hastalıklarını tedavi etmeye yardımcı olur.
– Mide ekşimesi ve mide yanmasını giderir.
– Vücuda kuvvet verir.
– Ateş düşürücü etkisi vardır.
– Kandaki alyuvar seviyesini arttırarak, kansızlığa ve kalp hastalıklarına karşı şifalı etkisi vardır.
– Kansızlık için bu bitkinin kökü kuru üzümle kaynatılıp tüketilmelidir.
– Kantaron otu ve civanperçemi otu ile kaynatılan centiyane kökü balla tatlandırılarak içilirse mide ağrısını ve mide ekşimesini yok eder.
– Safra kesesi salgılarını olumlu olarak etkiler.
– Centiyane kökünün tozu iltihaplı yaralara sürülürse tedavi edici özelliği vardır.

Centiyane Kökü'nün Faydaları Nelerdir?– Bunama gibi hastalıklarda 1 kilo üzüm ya da elma sirkesi içine 1 avuç centiyane çiçeği koyulup 10 gün bekletilir ve sabah akşam bir çay bardağı içilir.
– Alman E Komisyonu centiyane kökünün hazımsızlık ve iştahsızlıkta kullanımına onay vermiştir.
– Hiper tansiyon hastaları, mide kanaması sorunu yaşayanlar ya da eğilimi olanlar, sürekli burun kanaması geçirenler, alerjisi olanlar, mide asit seviyesi yüksek olanlar, on iki parmak bağırsağı ülseri çekenler ve Hamile kadınlar doktorlarına danışmadan kullanmamalıdır.

Kaynakça:
http://www.saglikaktuel.com/bitki-ansiklopedisi-centiyane-nedir-faydalari-nelerdir-1494.htm
http://www.beslenmedestegi.com/bitkisel-ilaclar/centiyane-koku-faydalari

Yazar:Hatice Öztürk

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku