Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Deniz Teknelerinin Bakımı ve Boyanması Nasıl Yapılmalıdır?

0 473

Güneşli ve pırıl pırıl bir havada deniz üzerinde kayan yelkenli veya motorlu bir tekne, bizleri yorucu çalışma hayatının stresinden biraz olsun uzaklaştırarak, nefes almamızı sağlar. Özellikle yaz aylarında gördüğümüz bu teknelerin, yaz başında denize inmeden önce, mutlaka donanım ve motor bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yapılması gereken işlerden biri de teknenin özenle boyanmasıdır.

Deniz Teknelerinin Bakımı ve Boyanması Nasıl Yapılmalıdır?Tekneler, plastik (fiber-epoxy), saç veya ağaçtan yapılmışlardır. Özellikle saç ve ağaçtan yapılmış tekneler daha fazla bakım gerektirmektedir.

İklim şartları, deniz suyu, , devamlı ıslanıp kuruma ve güneş teknelerin üzerindeki macun, astar ve boya gibi su geçirmeme özelliğine sahip olan bu tabakaları zamanla yer ve teknenin yavaş yavaş direncini kaybetmesine ve eskimesine yol açar.

Teknenin suyla devamlı temas halinde olan bölümüne karina, su üzerinde görünen bölümüne borda, bu iki kısmın arasında, yani seyir halinde iken suya girip çıkan bölümüne faça adı verilir. Yürünebilen kısımlara güverte, yatak, tuvalet ve mutfağın bulunduğu yerlere de kamara denir. Büyük teknelerde ayrıca içme suyu tankları, makinelerin yağ ve su karışımlarının toplandığı sintine tankları da bulunmaktadır. Saydığımız tüm bu bölümler ayrı ayrı bakım gerektirmektedir. Periyodik olarak bakımı yapılmayan tekneler zaman içinde çürümeye ve açılmaya mahkum olurlar.

Karina ve faça en fazla bakım gerektiren kısımlardır. Karinaya yapışan yosunlar, kirli maddeler ve deniz kabukları teknenin su üzerinde kaymasını önler ve hızını keser. Bu nedenle yapışan bu maddeler kazınmak suretiyle temizlenmelidir. Kazınıp temizlenen yüzeye fiber, saç veya ağaç oluşuna göre macun, astar ve en son da zehirli boya tatbik edilir. Zehirli boyalar teknenin altına bakteri yapışmasını önlerler.

Deniz Teknelerinin Bakımı ve Boyanması Nasıl Yapılmalıdır?Çırpıntılı denizde suya girip çıkması nedeniyle devamlı suyla temas halinde olan faça bölümü de aynı şeklide temizlenerek kabaran yerleri kazınmalı, macun ve astarlama işleminden sonra boyanmalıdır.

Teknenin tüm güzelliğini ortaya çıkaran bölümü bordadır. Bordayı boyamak için seçilecek boya renginin faça ile uyum veya kontras sağlaması gerekir. Faça ile borda arasına atılacak olan renkli bir şerit teknenin daha güzel görünmesini sağlayacaktır.

Tekne güverteleri genellikle natürel bırakılmış ağaçlardan yapılmışlardır. Bu nedenle güvertede boya yerine vernik kullanılmaktadır. Verniklenecek olan alan iyice zımparalandıktan sonra seçilecek kaliteli bir vernikle en az iki kat olarak yenilenir.

İçme suyu ve sintine tankları ise özel bakım isteyen bölümlerdir. İçme suyu tankları inox yani paslanmaz çelik veya beyaz plastikten seçilirse yıkama ve zaman zaman dezenfekte etmekten başka bir bakıma ihtiyaç kalmayacaktır. Sintine tankları ise devamlı olarak, teknenin yağlı ve pis sularını barındırdığı için bakımı sık sık yapılmalı ve dayanıklı özel boyalarla boyanmalıdırlar.

Kaynakça:
Gerekli Bilgiler Ansiklopedisi

Yazar:Ayfer Yeşilova

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku