Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Farklı Bir Haberleşme Dili; Arı Dansı

0 480

Tüm yönleri ile insanlığın ve bilimin hayretle izlediği, takip ettiği muhteşem yaratık arı, ürettiği bal ve doğası gereği birçok bilinmeyene sahiptir. Bu ilginçliklerin başında kovanlarını ısıtma yöntemleri gelir. Titreşerek inanılmaz derecelere ulaşarak kovandaki ısıyı sabit şekilde tutarak, yumurtalarını korurlar ve inanılmaz bir saldırı yöntemi olarak yine ısıyı kullanılmaktır. Yaban arısı saldırı durumunda, yaban arısını aralarına alarak, onun doğasına aykırı şekilde ısıtır ve ölümüne yol açarlar.

6473_arlar-0e7d-53c3-4796

Arıların Hareket Dili

Bilim insanları, arıların bir dizi haberleşme sistemi kullandıklarını fark ettiğinde çok şaşırdılar. Bu sisteme arı dansı adını verdiler. Kovanlarından çıkarak doğada bal yapımı ve kolonilerinin hayatlarını sürdürebilecek kadar besin ve polen bulduklarında, diğer arılara haber verdikleri fark edildi. İnanılmaz deneyler ve sabırlı gözlemler sayesinde, bir dizi dans hareketine benzer hareket ile arılar, değerli besinlerin adeta koordinatını diğerlerine verebiliyorlar. Çeşitli hareketlerin ne anlama geldiğini tam olarak anlayamayan bilim adamları, arıların tam mesafe ve yön bilgisi verdiklerinden eminler.

Arı Hareketleri İle İlgili Tespitler

Peteğin üzerine gelen öncü arı, dairesel olarak hızlı yürüyüş yaptığında 100 metre mesafede besin olduğunu bildiriyor. Hedef daha uzakta ise “D” harfine benzeyen ve titreşimli bir hareket yapar. Kuyruk sallama dansı denilen bu iletişimde arılar yaklaşık olarak 15 saniye kadar hareketi tekrarlar. “D” harfinin düz dik çizgisini tekrarlaması tam olarak mesafenin ne kadar olduğunu anlatır. 10 tekrar 100metre, 7 tekrar 600 metre, 4 tekrar 1 kilometre, 2 tekrar ise 6 kilometreyi ifade ediyor. Ayrıca yön belirlemek için peteğe gelen güneş ışığının sağı ya da solu gibi yönlere doğru çizilen “D” şekli yönün neresi olduğunu anlatıyor.

Arı Dansının Amacı

Bu dansın amacı sadece yön ve besin kaynağı ise arılar başka yönlere ve mesafelere uçmaz mı? Evet, uçmaz. Bunun sebebi de zaman ve enerji kaybını engellemek ve kovanı korumasız bırakmamak içindir. Arıların muhteşem yaradılışları gereği bu gibi faaliyetlerine hiç şaşırmaya gerek yok. Bilim insanları daha birçok deney ile arıları gözlemlemeye devam ediyor.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku