Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gebelikte Düşüğe Yol Açan 7 Neden

0 512

Gebelikte Düşüğe Yol Açan 7 NedenBebek sahibi olmak çok değerlidir. Ama bazen gebe kalındıktan bir süre sonra gebelik sona erebilir. Tıp dilinde düşük yapmaya abortus adı verilir. Düşüğün olabileceği belli bir zaman dilimi vardır. Düşük gebeliğin 20. Haftasına kadar gerçekleşme ihtimali vardır. Düşüklerde bebek 500 gramın altındadır.

Birçok düşük türü vardır. Düşüğe sebep olan etkenleri 7 maddede özetlemek gerekirse:

1- Zararlı Alışkanlıklar: Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddeleri kullanan kişilerin düşük yapma olasılığı vardır. Bu maddeler insan sağlığını olumsuz etkiler.
2- İleri Yaş: Belli bir yaştan sonra gebe kalma ihtimali zorlaştığı gibi düşük riski de artar. Özellikle 35 yaşından sonraki gebeliklerde daha dikkatli olmak gerekir. Bu yüzden 35 yaşından sonra gebe kalmış anne adaylarının kontrolleri daha sık yapılmaktadır. Yaş ilerledikçe düşük ihtimali de yükselmektedir. Genç yaşlardaki gebelikler daha sağlıklı ilerleyebilir.
3- Ailenin Geçmişi: Genetik özellikler düşüğe sebep olabilir. Bu genetik özellik anneden de geçmiş olabilir babadan da geçmiş olabilir.
4- Kromozon Bozukluğu: Gebeliğin ilk 3 haftasında ortaya çıkar ve sık rastlanan düşük sebebidir.
5- Kullanılan İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar düşüğe sebep olabilir. Bu yüzden gebelik planlandıktan sonra kullanılan her ilaca çok dikkat edilmelidir.
6- Rahimden Kaynaklı Rahatsızlıklar: Rahim içindeki bazı anormal durumlar yüzünden düşük oluşur.
7- Kronik Hastalıklar: Şeker hastalığı, troid hastalıkları, böbrek, kalp, astım, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan anne adaylarının bu hastalıklarının mutlaka kontrol altında olması gerekir. Yoksa düşük gerçekleşebilir.
Düşüğün en belirgin belirtileri kanama ve kasık ağrısıdır. Bu belirtiler ortaya çıktığında hemen doktora başvurmak gerekir. Gebeye gerekli tetkikler yapılarak durumu değerlendirilir.

Gebelikte Düşüğe Yol Açan 7 NedenDüşük durumu geçiştirilmemelidir. Yoksa hayati tehlikeler ortaya çıkabilir. Düşük sonrasında rahimde parça kalmaması gerekir. Rahmin temizlenmesi gerekir. Düşük sonrası kanama olabilir. Bu kanamalar 10 gün sürebilir ama 10 günden uzun süren ve kokulu kanama durumunda doktora başvurulmalıdır.

Düşükten sonra tüm kontroller yapılmalı ve doktorun tavsiye ettiği süreden sonra tekrar gebe kalınabilir.
Sağlıklı bir gebelik için gebelik düşünüldükten sonra kontrollü bir yaşam sürmek gerekir. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar kesinlikle terk edilmelidir. Beslenme ve yaşam düzenine dikkat edilmeli, sıkıntı ve stresten uzak durulmalıdır. Özellikle sürekli ilaç kullananlar mutlaka doktor kontrolünde gebe kalmalıdır. Hastalıkların kontrol altında olmaması ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Düşük yapmak hem beden için hem de psikolojik olarak anne adayını olumsuz etkiler.

Gebelikte Düşüğe Yol Açan 7 NedenKahve, asitli içecekler ve bitki çaylarına dikkat edilmelidir.
Spor her ne kadar çok önemli olsa da özellikle gebeliğin ilk haftalarında yapılan spor hareketleri kontrollü olmalıdır. Embriyoya zarar verecek hareketler yapılmamalıdır.
Gebelik ilk günden son güne kadar hassas geçirilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte annenin ve bebeğin sağlığı çok önemlidir. Bunun için başta anne adayı olmak üzere baba adayı ve çevredeki kişiler yardımcı ve destekleyici olmalıdır.
Tekrarlayan düşük sebeplerinin altında farklı sebepler olabilir. Bunun için ileri tetkikler yapılması gerekebilir.
Her ne sebepten dolayı düşük olduğu tespit edilmeli ve sebep olan durumu ortadan kaldırma imkanı varsa ortadan kaldırılmalıdır.

Kaynakça:
www.jinekolognet.com/dusukler-abortus.asp

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku