Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Makroekonomi Ve Mikroekonomi Arasındaki Farklar Nelerdir?

0 1.234

Makroekonomi Ve Mikroekonomi Arasındaki Farklar Nelerdir?Ekonomik teori genel olarak mikroekonomi ve makroekonomi olmak üzere iki dala ayrılmıştır.”Mikro” terimi, küçük anlamına gelen Mikros sözcüğünden gelir.Buna göre, mikroekonomi ekonomideki bireysel birimlerin faaliyetlerini inceler.Aslında bir karar verme teorisi olarak, üzerinde kararlaştırılan birimin objektif bir işlevinin küçültülerek , ona uygulanan kısıtlamalar dahilinde azamileştirilmesi veya en aza indirilmesi sorunları ile uğraşan bir teoridir.Konusu, piyasaya yansıyan çeşitli karar alma birimlerinin davranış kalıplarının etkileşimidir.Mikroekonomik modelde hane halkı, satın alma işlemini; fayda düzeyini en üst düzeye çıkarmak için yaparlar.Firmalar ise kazançlarını maksimize etmek için üretim kararları alırlar.Fiyatlar, ayrı ayrı davranışların sonuçlarının koordine edildiği pazarlarda oluşur.

 

Makroekonomi Ve Mikroekonomi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her bir fiyatın nasıl oluştuğu, farklı fiyatların birbiriyle nasıl ilişkili olduğu vb. konular mikro teorinin temel sorularını oluşturmaktadır.Her bir ürünün fiyatı ve miktarı, her bir ürünün ve faktörün arz ve talebi, her bir karar alma biriminin arz ve talebi vb. diğer şeyler mikro teoride ele alınan temel ekonomik değişkenlerdir.
”Makro” terimi ise büyük anlamına gelir.Makroekonomi, ekonominin bir bütün olarak (Patlamalar ve durgunluklar, ekonominin toplam mal ve hizmet çıktısı ve çıktı artışı, enflasyon ve işsizlik oranı, ödemeler dengesi vb.) ilgilidir.

 

Makroekonomi Ve Mikroekonomi Arasındaki Farklar Nelerdir?Ekonomiyi bir bütün olarak incelediğimizde, bireysel ekonomik aktörlerin kararlarını göz önüne almalıyız.Örneğin, toplam tüketim harcamalarının neyi belirlediğini anlamak için bugün ne kadar harcama yapacağımız ve gelecek için ne kadar tasarruf sağlayacağımız konusunda bir aile kararı düşünmeliyiz.
Mikroekonomi ve makroekonomi arasında ki ayrım yapaydır.Bununla birlikte, ayrım haklı çıkarılır çünkü bireysel olarak öngörülen ekonomik olaylar, ekonomi için bir bütün olarak doğru olmayabilir.Bir birey harcama yerine tasarruf ederek zenginleşebilir.Bununla birlikte , eğer bütün kişiler daha fazla tasarruf edip daha az harcarsa, ulus bir bütün olarak zenginleşmez.Ekonomideki her birey milli gelir düşmeden önce daha fazla tasarruf etmezse ( makroekonomide tasarruf paradoksudur ) ayrım, ekonominin iki dalında metodolojik farklılıklar yüzünden haklı çıkar.Mikroekonomi, ceteris paribus varsayımının yapıldığı yerde kısmi denge analizini kullanır.Böylece, bir malın fiyatı belirlendiğinde başka şeylerin değişmediği varsayılır.Ekonomik faaliyetlerin toplamı hakkında genel bir fikir edinmek için, tüm pazarların ve tüm bireysel miktarların tüm ilişkileriyle eş zamanlı olarak sunulacağı Walrasian Genel Denge Analizine başvurabiliriz. Bütün bireysel miktarlar, tüm karar verme birimlerinin davranışlarından türetilir.Bireysel davranışın her bir farklılığı toplumsal anlaşmazlıkta yol gösterir.

Makroekonomi Ve Mikroekonomi Arasındaki Farklar Nelerdir?Makroekonomi genç bir bilimdir.İlk kez 1933 yılında R. Frisch tarafından tanıtılmıştır.Ondan önce makroekonomi, fiyat teorisi olarak gelir teorisi ve mikroekonomi adıyla biliniyordu.Fiyat teorisi bireysel fiyatların belirlenmesi ile ilgiliyken, makroekonomi, ekonomideki gelir ve istihdamın denge düzeyinin belirlenmesi ile ilgilidir.Bu ‘gelir’ kavramlarının mikroekonomide ihmal edildiği veya ‘fiyatların’ makroekonomide göz ardı edildiği anlamına gelmez.Mikroekonomik teori esas olarak ücret, kira, faiz ve kâr gibi faktör gelirlerinin belirlenmesiyle ilgilidir.Mikroekonomi, göreli fiyatların belirlenmesiyle ilgiliyken, makroekonomi mutlak fiyat seviyesini belirler.

Makroekonomi, mikroekonomik olarak göreli faktör paylarını belirlerken, toplam gelir seviyesini belirler.Makroekonomiyi yalnızca ekonomik olayları açıklamak için değil, aynı zamanda ekonomi politikasını iyileştirmek için de inceleriz.Hükümetin parasal ve mali araçları ekonomiyi etkileyebilir ve makroekonomi, politikacıların politikaları değerlendirmesine yardımcı olur.Makroekonomistlerden ekonomik dünyayı olduğu gibi açıklamaları ve durumu iyileştirmek için neler yapabileceklerini düşünmeleri istenir.

Kaynakça:
http://www.economicsdiscussion.net/microeconomics/differences-microeconomics/differences-between-microeconomics-and-macroeconomics/11290

Yazar:Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku