Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Neden Şişmanlıyoruz?

0 486

Neden Şişmanlıyoruz?Kilo alımı zaman zaman her kadının kabusu olmuştur.Kıyafetlerimizi denerken dar [şişmanlık]gelmesini kabullenememek, pantolonumuzu giyerken zorlanmak,aynaya baktığımızda farklı birini görüyormuş hissine kapılmak, açık iştahımıza rağmen yediklerimizin kalori hesabını yapmak çok sevimsiz ve tatsız bir durum.

Günlük yaşamamızda beslenirken en çok yaptığımız hataları sıralayalım;

1- Enerjisi yüksek besleyici değeri az olan besinleri tercih etmek sık olarak bu tür yiyecekleri tüketmek en çok yapılan beslenme hatasıdır.Yüksek yağ içerikli beslenmenin besin tüketimini arttırdığı bilinmektedir.
2- Çayı, kahveyi şekerli içmek, çikolataya, gofretlere, alkollü içeceklere hayır diyememek, Kızartmalara bayılmak, mayonezi, hamur işlerini masamızdan ve aklımızdan hiç eksik edememek kilonuza kilo eklemekten başka hiç bir işe yaramamak.
3- Yapılan en büyük hatalardan biri öğün atlamaktır.Böylece kişi bir sonraki öğünde doymak bilmez ve atladığı öğünden çok fazlasını yemiş olur. Öğün atlama kan şekerinin düşmesi, kabızlık, baş ağrısı ve metabolizmanızın yavaş çalışmasına neden olur. Bu durum sağlığınızın bozulmasına yol açar.
4- Gün boyunca yeterli su içme alışkanlığının olmaması başka bir hatadır. Günlük alınan su miktarı azaldıkça vücutta depolanan yağ miktarı artar.Az su içildiğinde, vücut kendinde bulunan suyu tutmaya çalışır. Su yediklerimizin sindirilmesi ve emilmesi için gereklidir. Az su içmek kabızlığa sebep olurken, kabızlık da kilo artışını etkileyen bir bozukluktur.
5- Hızlı yeme alışkanlığı , ağza tıka basa yemeği doldurmak, çiğnemeden yutmak sık yapılan yanlışlardandır.
6- Aldığımız her 7 kalori fazlalık 1 gram yağ depolanmasına neden olur. Günlük almamız gereken kaloriden 250 kalori fazla alırsak ( 1 simit, 1dilim kek, 3 dilim ekmek gibi) ayda 7500 kalori eder buda ayda 1 kilo almamıza neden olur.

Neden Şişmanlıyoruz?Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

1- Diyet ve light ürünlerin kalorisi yoktur. Gerçek :Diyet ve light ürünlerin içinde kullandığımız yağ-şeker oranı azaltılmıştır. Bu işlem sadece kaloriyi azaltır, yok etmez. Kalorisi olmayan tek besin su’dur. Yarım paket diyet bisküvi bir dilim ekmeğe eşittir.
2- Ekmeği kızartmak kalori içeriğini azaltır veya bayat ekmeğin kalorisi daha azdır. Gerçek: ekmeğin bayatlaması yada kızartılması sadece lezzetini ve yapısını değiştirir, suyunu uçurur. Kalorisini azaltmaz.
3- Greyfurt-limon suyu-sıcak su yağları yakar. Gerçek: her besinin sindirimi, sırasında vücut az miktarda enerji harcar. Ancak hiçbir besinin yağ eritme özelliği yoktur.
4- Yüksek proteinli diyetler (isveç-atkinson diyeti gibi) Gerçek: Et, tavuk, balık gibi proteinden zengin besinlerin tüketilmesi diğer besin öğelerinin tüketilmesi sağlıklı beslenmeyi engeller. Beslenmede Kolesterol ve yağ içeriği yüksek olur. Karbonhidrattan yoksun kalmak halsizlik, bulantı, kusma gibi olumsuzluklara neden olur.
5- Şekerli yiyecekler tüketmeyince vücudum şeker ihtiyacını karşılayamaz. Gerçek: Yediğimiz bütün yiyecekler sindirilip emildikten sonra vücudumuzda şekere çevrilir.
6- Kahverengi şekerin kalorisi yoktur. Gerçek: Kahverengi şekerle beyaz şeker arasındaki tek fark rengidir. Her ikisininde kalori miktarı aynıdır.
7- Sihirli diyetler( karpuz diyeti, patates diyeti, greyfurt diyeti) Tek bir besin içeren diyetler sağlıklı değildir. Tek tip beslenmek çeşitlilikten uzak ve monotondur. Bu tür diyetlerle kilo verilse bile kalıcı ve sağlıklı olmaz.
8- Aç kalarak zayıflanır. Gerçek: aç kalarak vücudumuzun sağlıklı olması için gerekli besinleri ve enerjiyi sağlayamayız.Bu durumda vücudumuzda kilo kaybı olduğu gibi su ve kas kaybı da oluşur. Açlık aynı zamanda yorgunluk,bitkinlik ve halsizlik sorununu da beraberinde getirmiş olur.

Sağlıklı kilo kaybı ve bu kilo kaybının korunması için yeme alışkanlıklarımızda değişiklik yapmak ve düzenli spor yapmak, eğer spor yapmaya vaktimiz yoksa mutlaka düzenli yürüyüş yapmalıyız. Fiziksel aktivite şart. Zayıflamaya çalışan kişilerin yemekleri evdeki diğer kişilerinkiyle aynı tencerede olmalıdır. Sadece kilo vermek isteyen kişi diğer kişilerden daha az porsiyonda yemelidir.

Neden Şişmanlıyoruz?Sağlıklı Beslenmenin Kuralları

– Kemik sağlığı için kalsiyum tüketimine dikkat edilmeli ( peynir, süt, yoğurt)
– Her gün düzenli fiziksel aktivite yapılmalı
– Her öğünde 4 besin grubundan ( et-kuru baklagil, süt-yoğurt, sebze-ekmek) uygun miktarda tüketilmek şartıyla,
– Sıvı yağ kullanarak kalp sağlığınızı koruyun.( 1 kg malzemeye 4 yemek kaşığı )
– Kansızlığı önlemek için demir tüketimine dikkat edin.
– Daha az tuz tüketin
– Sağlıklı yemek pişirme ve hazırlama yöntemlerini kullanın
– Beyaz tahıl ürünleri yerine kepekli olanları tercih edin.
– Taze, mevsimine uygun sebze ve meyve tüketin.
Ayrıca sık sık ve azar azar yemek, acıkmayı önlediği gibi bir sonraki öğünde fazla acıkmamamızı sağlar.

Kaynakça:
E.Ü.T.F Psikiyatri

Yazar: Duygu Zafar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku