Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Endüstride Kullanılan Köpük Çeşitleri

0 364

Hangi meslekte olursak olunsun köpükle karşılaşılmış veya çalışılmış bir çok insan vardır. Bebek oyuncakları, banyo ürünleri, spor malzemeleri ve tıbbi ekipmanların tümü, endüstrilerini ayakta tutmak için farklı köpük türlerine bağlıdır. Tüm ürünler köpüğü aynı şekilde kullanmadığından dolayı, özel köpükler farklı endüstrilere hitap edecek şekilde gelişmiştir. Günümüzde ise çok yönlü malzemeye bağlı çeşitli uygulamaların bundan faydalanabilmesini sağlayan çok sayıda köpük türü mevcuttur.
Köpük hangi işlevi görür? Uygulamaya bağlı olarak köpük, bir ürünün performansına birçok şekilde yardımcı olabilir. Bazı türleri yalıtım için uygundur, diğerleri ise emici süngerler oluşturmak için kullanılır. Farklı köpük türlerini anlamak, belirli bir amaç için hangisinin kullanılacağını seçerken yardımcı olabilir.

Köpük Çeşitleri

Polieter Köpük
Bu tip köpük, çok amaçlı bir açık hücreli köpüktür, yani hafif ve emicidir. Uygulamaları süngerler, genel yastıklama, koruyucu ambalaj ve boya silindirleri gibi alanları kapsar. Polieter köpük özellikle kozmetik ve oyuncaklar için kullanışlıdır.
Polyester Köpük
Polyester köpük, teşhir ambalajı için iyi bir seçimdir ve yangın geciktirici sınıflarda gelir. Polieter köpük gibi, açık hücrelidir, nispeten hafiftir ve çeşitli yoğunluklarda mevcuttur. (Yoğunluk, fit küp başına pound cinsinden ölçülür, sayı ne kadar düşükse, yoğunluğu o kadar az olur.) Ayrıca akustik amaçlar (sesi engelleme gibi), contalar ve yastıklama için de kullanılabilir.
Beta Köpük
Bu kapalı hücreli polietilen köpük, polyester ve polieter köpüklerden daha yoğundur ve mükemmel şok emme özelliklerine sahiptir. Elektronik ekipmanların paketlenmesi, yüzdürme uygulamaları ve malzeme taşıma için kullanılır. Etafoam genellikle ekstrüde edilir veya lamine edilir.
Volara
Volara, termoform ile şekillendirilebilen ekstrüde edilmiş bir malzemedir. Pürüzsüz yüzeyi lamine edilebilir veya yapışkan bantlarla birleştirilebilir, genellikle contalarda, bantlarda, tıbbi ürünlerde, yalıtımda ve koruyucu dolguda kullanılır. Volara genellikle rulo halinde gelir ve yoğunluk, fit küp başına 2 ila 12 pound arasında değişebilir.
Kapalı Hücreli Sünger Kauçuk
Bir neopren ve vinil kombinasyonu olan bu tür köpük, dört farklı yoğunlukta gelir ve dış mekan elektrik prizleri, hava sıyırma, ısı yalıtımı ve endüstriyel dolgu gibi dış mekan kullanımı için çok uygundur. Malzeme tabakalar ve rulolar halinde bulunur.
Açık Hücreli Sünger Kauçuk
Endüstride Kullanılan Köpük ÇeşitleriAyakkabı altlıkları için popüler bir malzeme olan açık hücreli sünger kauçuk çok yoğun ve oldukça esnektir. Ayakkabı tabanları gibi kauçuğun tekrarlayan aşınma ve yıpranmaya maruz kaldığı uygulamalar için iyi bir seçimdir, yorulma önleyici ve kaymaz özelliklere sahiptir.
Selüloz
Ev süngerlerinde kullanılan selüloz, açık hücre karışımlı liflerden oluşur ve son derece emicidir. Ayrıca köpük kombinasyonları ve ilave dokumasız elyaf yıkayıcılar ile mevcuttur.
Yıkayıcı Köpükler
Aşındırıcı olmayan yıkayıcı köpükler ya polieter ya da ester köpüklerden oluşur ve PTFE ve cam gibi ürünlerin temizliği için bir köpük süngere eklenir. Aşındırıcı dokunmamış lifler genellikle hassas ürünleri çizebilir, bu nedenle bunun yerine aşındırıcı olmayan temizleyici köpükler kullanılır.

Açık Hücreli ve Kapalı Hücreli Poliüretan Sprey Köpüğü Arasındaki Farklar

Püskürtmeli yalıtım köpüğü , binalarda, ev aletlerinde vb. ısıl bariyer olarak kullanılan bir poliüretan malzemedir . Her birinin avantajları ve dezavantajları olan açık hücreli ve kapalı hücreli olmak üzere iki ana formda gelir. Her iki tip de uygulanır, ve bu tipler yapının gereksinimlerine bağlı olarak tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Sprey köpüğün diğer yalıtımlara göre birçok avantajı vardır: çabuk uygulanır; geleneksel malzemelerle ulaşılması zor olan boşluklara ulaşır ve nem ve küf oluşumu da dahil olmak üzere diğer malzemeleri etkileyen birçok çevresel rahatsızlığa karşı dayanıklıdır. Bir şikayet, bu köpüklerin boşlukları o kadar kapsamlı ve yoğun bir şekilde kapatması ki, gelecekteki elektrik ve sıhhi tesisat onarımlarının daha fazla zaman alabileceğidir.

Açık Hücreli Poliüretan Köpük

Açık hücreli köpük, bir poliüretan matris içinde tutulan birçok hava kabarcığından oluşmasıyla karakterize edilir. Fiberglas gibi birçok yalıtımda olduğu gibi, köpüğün içinden ısı transferini azaltan bu sıkışmış havadır. Açık bir duvar boşluğuna bir püskürtme memesinden uygulanır ve dokunduğu her şeye inatla yapışarak alanı doldurmak için hızla genişler. 3,6-3,8/inç R değerleri ile kapalı hücreli köpüğün yalıtım özelliklerine uymaz, ancak yine de uygulamaları vardır.
Endüstride genellikle “yarım kiloluk” köpük olarak adlandırılır. Açık hücreli köpük, buharı bloke etmez, bunun yerine köpük matrisinden geçmesine izin verir. Yüklerin öncelikli olarak soğutulduğu sıcak iklimlerde özellikle etkilidir. Kapalı hücreli köpükten daha ucuzdur ve daha az yoğundur. Duvar boşluklarına takıldığında, köpük boşluğu aşırı doldurabilir.

Kapalı Hücre Poliüretan Köpük

Kapalı hücreli köpük, bir poliüretan matrisinde açık formda olduğu gibi aynı askıya alınmış kabarcıkları kullanır, ancak kabarcıklar bir üfleme maddesi ile doldurulur. Şişirme maddesi, diğer yalıtımlara kıyasla daha yüksek R değerlerine yol açan havadan daha etkili bir termal bariyer sağlar. Kapalı hücreli köpük yalıtımı, nefes alan açık hücreli köpükten daha yoğundur; kapalı hücreli köpük, kürlendikten sonra esasen sıkıştırılamaz. İki tip poliüretan sprey köpüğünden daha yaygın olanıdır . Esnafta “orta yoğunluklu” veya “iki kiloluk” köpük olarak bilinir. Kapalı hücreli poliüretan köpükler, 6,0-7,14/inç civarında R değerlerine sahiptir.
Kapalı hücreli köpükler, su penetrasyonuna ve nem birikmesine karşı dayanıklıdır. Nem sonunda bakteriyel büyümeyi çekebilir, küfü teşvik edebilir, bu da ahşabı yiyip yapısal bütünlüğü tehlikeye atabilir. Kapalı hücreli köpükler, suyu emmeden suya maruz bırakılabilir, bu da onu örneğin bir zemin altı temeline karşı özellikle faydalı hale getirir. Açık hücreli köpükler kadar hacim olarak genişlemez.
Kapalı hücreli köpüğün yüksek yoğunluğu, sertleştikten sonra herhangi bir fazla püskürtmeyi temizlemeyi biraz daha zorlaştırır. Bu nedenle, duvar boşlukları, iç duvarların engellenmeden asılabilmesi için genellikle yetersiz doldurulur. Kapalı hücreli köpüklerden gelen yalıtım değerleri, tam boşluklu dolguları engellemek için genellikle yeterlidir. Kürlendikten sonra kapalı hücreli köpük çok sert bir yapıya bürünür ve duvarlara, çatılara ve tavanlara biraz güç katabilir.
Kapalı hücreli sprey köpük yalıtımı ayrıca hava hareketine karşı yalıtmak, cereyanları önlemek ve düzenlenmiş sıcaklıklarda tutmak için yeterince yoğundur. Sıcaklık kontrolü, küf oluşumuna neden olan nemi azaltabileceğinden, bu yoğunluk aynı zamanda küf oluşumunu da engeller. Dirençlerini korumak için kapalı hücreli köpükler genellikle yoğun ve güçlüdür ve tam olarak oluştuklarında ve sertleştiklerinde katılara benzerler.

Köpük Uygulama Yöntemleri

Kendin yap için mevcut olan sprey köpükler, pencere çerçeveleri ve dikmeler arasında yalıtım için küçük kutulardaki tek bileşenli köpüklerden bodrum ve garajların yalıtımı için daha büyük iki parçalı kitlere kadar çeşitlilik gösterir. Yeni inşaatta zarflar oluşturmak için, profesyonel montajcılar genellikle yeniden doldurulabilir bidonlardan iki parçalı reçine karışımları kullanır. Bileşenler, saplamalar, kirişler ve kirişler arasındaki boşlukları kısmen veya tamamen doldurmak için karıştırılmadan ve yüksek basınçta dağıtılmadan önce genellikle ısıtıcılardan geçirilir. Bu tür iki parçalı sistemler, genellikle metilen difenil diizosiyanat (MDI) ve polimerik MDI’nin bir kombinasyonu olan “A” bölümünü ve genellikle polioller, katalizörler, şişirme maddeleri, alev geciktiriciler ve yüzey aktif maddelerin bir karışımı olan “B” bölümünü içerir.
Belirli bir derinliğe püskürtülen kapalı hücreli köpükler kendi buhar bariyerlerini oluşturur; açık hücreli köpükler tipik olarak cam elyafı ve diğer keçe tipi yalıtım geleneğinde buhar bariyerleri gerektirir. Genel olarak, kapalı hücreli köpükler, uygulamaları için açık bir dikme yuvası gerektirir ve bu nedenle, mevcut duvarlar ilk olarak kaldırılmadıkça, güçlendirme için özellikle uygun değildir. Bazı yavaş genişleyen, açık hücreli köpükler, mevcut duvar boşluklarının duvardan doldurulması için mevcuttur.

Köpük Kullanımında Tehlikeler

Püskürtmeli köpüklerin montajı, kişisel koruyucu ekipman ihtiyacını gerektiren kimyasal reçineler ve şişirici ajanların kullanımını içerir. KKD’si olmayan konut sakinleri ve esnaflar, normal olarak bir gün boyunca yakın zamanda köpüklenen yerlerden uzak durmalıdır. Köpük sertleştikten sonra malzeme genellikle zararsızdır, zararlı gaz çıkışı olmaz ve özel değerlendirmeler olmaksızın atılabilir. Bina yönetmelikleri genellikle köpük ve işgal edilen alanlar arasında bir termal ve/veya ateşleme bariyeri gerektirir ve çeşitli aleve dayanıklı köpükler mevcuttur. Yanan köpük birçok zehirli buharı serbest bırakabilir.
Köpük, borular, teller, bağlantı kutuları vb. dahil olmak üzere duvar boşluğundaki her şeyi çevreleyecektir. Montaj sırasında, köpüğün elektrik alanlarına veya istenmeyen yerlerde kaplama yüzeylerine girmemesine dikkat edilmelidir. Köpük daha sonra elektrik ve sıhhi tesisat onarımlarını zorlaştırabilir.

Kaynakça:
https://foamonline.com/foam-types/
https://www.foambymail.com/different-uses-of-commercial-foam.html

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku