Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sedef Hastalığı(Psoriasis) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 475

Sedef Hastalığı(Psoriasis) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pürüzsüz ten hayali olan insanların kabusu olan sedef hastalığı(PSORİASİS) deride görüntüsü hoş olmayan kalıcı izler bırakmaktadır. Tam olarak hastalığa neyin sebep olduğu bilinmemekle beraber ortaya bir kaç tahmin atılmıştır. Uzmanlara göre sedef hastalığına beyaz kan hücrelerinde meydana gelen farklılıklar neticesinde deri üzerindeki ölü hücrelerin hızlı bir şekilde dökülmesi ve açık deri izleri bırakmasından dolayı olduğu varsayımlar arasındadır.

Sedef hastalığı kışın hastaya daha çok zorluk çektirmekte, güneş ve nemden uzak kalan ciltte alevlenmelere neden olmaktadır. Sedef hastalığı aileden gelebilir ve ya bir anda kişide meydana çıkabilir bir durumdur. Hastalığın kişiden kişiye bulaşması söz konusu değildir. Sedef hastalığının boyutları ve derecesi her hastada aynı değildir. Hastalık başlarken deride kırmızıya benzer lekeler oluşturur ve zamanla bu lekeler üzerinde beyaz pullar meydana gelir. Adını bu lekelerden alan sedef hastalığı vücutta deri üzerinde genellikle aynı bölgelerde görülmektedir. Koltuk altlarında saç derisinde, sırt ve cinsel bölgelerde, dirseklerde çok sık görülmektedir. Yayılma durumu da bu bölgelerde olup hep aynı yerlerde meydana gelmektedir.

Sedef Hastalığı(Psoriasis) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?1-Antralin; derideki sedefli bölgenin kalınlığı ile oynanarak incelmesi sağlanır. Sedef hastalığının tanısı koyulurken hastanın saç derisi ve tırnaklarından muayene edilir. Tanı sonucunda biyopsi alınır ve hastalığın boyutu ölçülür. Tedavi yöntemleri farklı seçeneklere sahiptir, hastalığın boyutuna göre kişinin yaşı, saç uzunluğu, şikayet bölgesine göre farklı teknikler uygulanılmaktadır. Genel olarak sedef hastalığının tedavisinde güneş ışınlarına ihtiyaç vardır. Pullanmayı azaltmak için D vitamini içeren kremler kullanılır. Kremler sürüldükten sonra güneş ile D vitaminine dönüşmesi için ultraviyole ışınlarına tabi tutulur.

Diğer tedavi yöntemleri ise;

2-D vitamini tedavisi; yapay güneş ışınları ile deriye D vitamini emdirilir.
3-Puva; geçici ve riskli bir yol olan bu tedavi yine yapay güneş ışınlarına maruz bırakılarak psorelen denilen bir ilaç ile tedavi uygulanmasıdır. Hastalığın tedavi süresi de uzundur. Yaklaşık 3 ay süren 20-25 seanslık bir süreçtir.
Sedef Hastalığı(Psoriasis) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?4-Işık tedavisi; Güneş ve yapay ışınlardan faydalanılarak yapılan basit tedavi yöntemidir.

Ayrıca Sivas’ta bulunan kangal balıklı kaplıcada doktor balıklar diye adlandırılan küçük ve çok sayıda balık vücuttaki pulları canı yakmadan yiyerek temizlemektedir. Bu şekilde derinin tazelendiği söylenmektedir.

Yazar: Sinan UZA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku