Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tarhana Nedir? Nasıl Hazırlanır? Faydaları Nelerdir?

0 1.648

5005_tarhana4Özellikle, kış aylarının vazgeçilmezi tarhana çorbası Türklere özgü bir gıda maddesi olup oldukça besleyicidir. Yaz aylarının sonuna doğru yapılır ve kış boyunca tüketmek üzere stoklanır. Tarhana çorbası sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğün tüketilebilir. Eskiden imkanlar kısıtlı olduğu için her türlü yiyeceği kurutarak saklandığından, yoğurdun saklama yolu araştırılırken tarhana çorbasının bulunduğu rivayet edilmektedir..

5005_tarhana2Önemli bölümü yoğurttan oluşan tarhana çorbası besleyicidir ve oldukça uzun süre bozulmadan saklanabilmektedir. Pişmeye hazır halde, saklaması kolay, kolay pişen ve sindirilen, bir de besleyiciliği ve lezzeti de eklenince her evde mutlaka bulundurulan bir ürün olmasına şaşırmamak gerek.. Özellikle İç Anadoluda ünlü olan tarhana, Beypazarı ile anılır. Fakat Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Kütahya gibi illerimizin de tarhanası meşhurdur. Ülkemizde tarhana çorbasının birçok çeşidi bulunmaktadır. Yöresel olarak farklılıklar olmasına rağmen genelde ana malzemeleri un, yoğurt, soğan, domates, kırmızı biber, yeşil biber, nane, tuz ve baharat şeklinde sayılabilir. Tarhana yapılışında yöresel farklılıklar bulunabilmektedir.

5005_tarhana1Özellikle İç Anadolu ve Ege taraflarında yaygın olarak yapılma şekli şöyledir: Malzemelerin karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilen hamur, üstü bir bezle örtülerek mayalanmaya bırakılır. Bekleme süresi tarhananın tadını belirler. En az bir hafta bekletilen tarhana az bekletilirse tatlı, uzun bekletilirse ekşi olur. Mayalanma tamamlanınca parçalar halinde temiz bir bez üzerine serilir, kuruması beklenir. Kuruyunca genelde elle ovulup toz haline getirilerek, bazı yörelerde ise daha büyük parçalar şeklinde kurutularak saklanır. Kurutmadan hamurun hazırlandığı haliyle buzdolabında saklanarak tüketilen tarhana türüne yaş tarhana denir. Yaş olduğundan daha kısa sürede tüketmek gerekir.

Kısaca tarhana çorbasının yapılışını da vermeden geçmemek lazım
Türüne göre ve de tercihe göre hazırlanış şekli değişse de en yaygın kullanılan pişirme şekli şöyledir. Tarhana su ile ıslatılıp bekletilir. Pişirileceğinde tuz, kırmızıbiber, su, yağ, ezilmiş sarımsak eklenir. Kaynayıncaya karıştırılır. Kaynayınca, kısık ateşte 5 dakika daha pişirilir. Nane eklenip sıcak sıcak servis edilir.

Yazar:Murat Uysal

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku