Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Valencia CF Nasıl Bir Kulüptür?

0 734

Valenciacf.svgValencia Club de Futbol ya da kısaca Valencia, İspanya La Liga’da mücadele eden bir İspanyol takımıdır. Takım Valencia şehrini temsil etmektedir. İspanya’nın en büyük 5 kulübünden biri olan Valencia’nın Avrupa kupalarında gösterdiği başarılı sonuçlar, takımın uluslararası tanınırlılığını artırmıştır. 1919 yılında Valencia şehrinde kurulan ve adını da kurulduğu bu şehirden alan Valencia CF, maçlarını 1923 yılında hizmete açılan Mestalla’da oynamaktadır. Stat son derece eski olmasına rağmen yapılan modernizasyon çalışmaları neticesinde 55,000 koltuk kapasitesi artırılamayınca, Valencia, yeni bir stat arayışına geçmiştir.

Yeni bir stat yapmaya karar veren Valencia, Mestalla’dan 20,000 daha fazla koltuk kapasitesine sahip ”Yeni Mestalla Stadı”na 2013 yılında taşınmayı planlamış olsa da bu tarihte buraya taşınılamamıştır. Stadın ekonomik problemler yüzünden henüz tamamlanamaması taşınmayı imkansız kılmıştır. Maçlarını halen eski Mestalla’da oynamaya devam eden Valencia, Levante kulübü ile doğrudan rakip konumundadır. Komşu şehrin takımı olması sebebiyle, bir derbi olarak yorumlanan Levante-Valencia maçları oldukça çekişmeli geçmektedir.

valencia-cf-hd-wallpaper-1-free-desktop-wallpaperİspanya’nın en başarılı kulüplerinden biri olarak kabul edilen Valencia CF, sonuncusu 2004 yılında olmak üzere toplamda 6 kez La Liga’yı zirvede tamamlamayı başarmıştır. Bunun yanı sıra 7 kez da İspanya Kral Kupası olan ”Copa del Rey”i de kazanan Valencia, Avrupa kupalarından ise birçok önemli başarılar elde etmiştir. Eski adıyla, Fuar Şehirleri Kupası olan UEFA Avrupa Ligi’ni 3 kez müzesine götürme başarısı göstermiş olan Valencia CF, 1 kez de UEFA Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine götürmüştür. Bu iki uluslararası kupanın yanı sıra, UEFA Süper Kupası’nı da iki kez kazanarak, bu alanda da en çok süper kupa kazanan takımlar arasında girmeyi başarmıştır.

531UEFA Kupası ve UEFA Kupa Galipleri Kupası’nda elde edilen zaferlerin dışında, Valencia’nın çok parlak bir UEFA Şampiyonlar Ligi geçmişi bulunmaktadır. Valencia, ”kupa 1” olarak adlandırılan UEFA Şampiyonlar Ligi’nde iki yıl üst üste Hector Raul Cuper yönetiminde final oynamış olsa da 2000’de Real Madrid’e 2001’de de Bayern Münih’e her iki finalde kaybedilmiştir. Bu tarihten sonra bir daha final yüzü görülmese de Valencia, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin istikrarlı takımlarından biri haline gelmeyi başarmıştır. Ancak son yıllardaki düşüşle beraber Avrupa Ligi’nde mücadele edebilen Valencia CF, 2015 sezonunu ilk 4 içersinde tamamlamayı garantilediğinden, 2016 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etme hakkını elde etmeyi başarmıştır.

2000’li yıllarda Avrupa’nın en iyi 15 takımı arasında gösterilen Valencia CF, dünya futboluna birçok yıldızın kazandırılmasını sağlamıştır. Bu isimler arasında en önemlileri, Gaizka Mendieta, John Carew, Killy Gonzales, Angulo ve Mista’dır.

 

Yazar:R. Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku