Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çift Sarılı Yumurta Nasıl Oluşur?

0 460

Gıda, özellikle de sağlıklı gıda tüketimi son derece önemlidir. Özellikle de aileler hayvansal gıdalara konusunda çok büyük bir titizlikle yaklaşırlar. Bu gıdalar içerisinde yer alan yumurtalar ise içeriğindeki yüksek derece protein ile son derece önemli bir besin kaynağıdır.

8375_cift-sarili-yumurtaYumurta seçimleri ile ilgili pek çok konu meydana gelirken, çift sarılı yumurta hemen herkesin ilgisini çeken ve özellikle de almak istedikleri bir üründür. Özellikle pazarlarda ya da büyük marketlerde özel şekilde paketlenmiş olarak satılan, çift sarılı yumurta olarak hem daha pahalı hem de popüler olan bu ürünleri diğer yumurtalardan ayıran en önemli faktör nedir ve çift sarılı yumurta nasıl oluşur?

Tükettiğimiz yumurtalar, aslında kuşların döllenmeden sonra erginleşememiş, yani yavru haline geçememiş hücre topluluğudur. Kuş yumurtası kavramını genel olarak açıklamak gerekirse, ovaryumdan serbest kalan yumurta hücrelerinin, bizim gördüğümüz ve elimize aldığımız şekilde bir kabuk ile kaplanarak oluşan yapı olması demektir. Ovaryumda serbest kalan bu yumurtalardan eğer iki tanesi birbirinden ayrılamaz ve eşey kanallarında bu kabuk ile birlikte kaplanırsa çift sarılı yumurta kavramı ortaya çıkar.

Çift sarılı yumurtanın oluşabilmesi için bir başka yol ise, ovaryumda serbest kalan yumurta hücresi eğer bir şekilde yolunu şaşırır ve farklı bir yumurta ile karşılaşırsa, onunla birleşebilir ve aynı kabuk içerisinde kaplanabilirler. Böylelikle çift sarılı yumurta meydana gelecektir. Ancak, bu şekilde çift sarı oluşumu için yolunu kaybeden ve farklı bir yumurta ile birleşen hücre nedeniyle, yumurta sarısı olmayan yumurtaların üretilmesi de rastlanan bir durumdur.

Daha çok henüz tam erginleşmemiş ve yumurtlama eş zamanlılık döngüsünü tam anlamıyla tamamlayamayan genç tavuklarda çift sarılı yumurtaların görülmesi daha muhtemeldir. Bunun yanı sıra, genetik faktörler de çift sarılı yumurta üretimi konusunda önemli bir neden oluşturur. Çift sarılı yumurta oluşumu gözlenen yumurtalarda yavru gelişimi genellikle oluşamaz ve normal yumurta boyutlarından çok daha büyüktür. Bunun sebebi ise, yumurtada yavrunun gelişip büyüyebilmesi ve kendi yaşam döngüsünü götürebilmesi için yeterli bir yer olmadığı gibi yeterli besin de yumurta hücresi içerisinde bulunmaz. İstisnai durumlar sayesinde böyle bir durumda yavru gelişimi gözlenirse, bu yavrular yaşayamaz ve 18 gün içerisinde yaşamlarını yitirirler.
Kaynakça:
http://www.risaleajans.com/merak/cift-sarili-yumurtalar-nasil-olusur

Yazar:Gökçe Cömert

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku