Birçok ülke saraylarının en büyüğü olduğunu iddia etmek için farklı standartlar kullandığı için dünyanın en büyük saraylarını belirlemek oldukça zor gibi görünüyor. Aslında, sarayın kendisinin bile tanımı bile oldukça zor ve belirsizdir. Bazı kaynaklar, bir zamanlar sarayın bir kraliyet ikametgahı olarak kullanılmak üzere tasarlandığı konut olarak iddiada bulunurken, sık sık kullanılan bir başka tanım, bir sarayın bir egemen, devlet başkanının (kral veya cumhurbaşkanı), başpiskoposun veya piskoposun resmi ikametgahı olduğunu söylüyor. Yapılmış en büyük sarayların listesini sizler için derledik.
Kraliyet Sarayı, Brüksel, Belçika
Belçika’nın başkentinin merkezinde yer alan Brüksel Parkı’nın önünde bulunan Brüksel Kraliyet Sarayı, Kralın Kraliçesi ve Belçika Kraliçesi’nin resmi konağıdır. Neoklasik mimari tarzda tasarlanan saray, 33.000 m² üzerinde bir zemin alanına sahiptir.
Mafra Ulusal Sarayı, Mafra, Portekiz
Mafra Ulusal Sarayı, Portekiz’in Mafra kentinde bulunan anıtsal bir Barok ve İtalyanlaşmış Neoklasik Saray Manastırıdır. 1910 yılında ulusal bir anıt olarak sınıflandırılan saray, yaklaşık 40.000 m² alanı kaplamaktadır.
Grand Serail, Beyrut, Lübnan
Hükümet Sarayı olarak da bilinen Grand Serail, Lübnan Başbakanının karargâhıdır. 1853’te inşa edilen bu önemli tarihi bir bina olup Osmanlı mimarisinin çarpıcı bir örneğidir. Saray 40.000 metrekarelik bir alana sahiptir.
Hampton Court Sarayı, Richmond Upon Thames, Birleşik Krallık
İngiltere’deki en önemli saraylardan bir tanesi olan Hampton Court Sarayı, 60 dönüm resmi bahçeden ve 750 dönüm kraliyet park alanından oluşan 1.000 odaya sahip olup, başlangıçta bir kraliyet sarayı olarak inşa edilmiş olan kamusal alan şimdi halka açıktır. Hampton Court Palace, 47.330 m² alana sahiptir.
Christiansborg Sarayı, Kopenhag, Danimarka
Danimarka Parlamentosu, Başbakanlık ve Yüksek Mahkeme’nin bulunduğu Christiansborg Sarayı, devletin kraliyet sarayı ve parlamento merkezi olarak 800 yıldan uzun bir tarihe sahiptir. 1928’de tamamlanan saray, 51.660 metrekare alanı kaplamaktadır.
Windsor Kalesi, Windsor, Birleşik Krallık
Norman’ın İngiltere istilasından sonra 11. yüzyılda inşa edilen Windsor Kalesi, dünyanın en büyük ve en eski kalesi ve Avrupa’nın en uzun süredir işgal edilmiş kraliyet sarayı unvanına sahiptir. Orijinal Gotik özellikleri ile Gürcistan ve Viktorya dönemi mimari tasarımlarının ilginç bir karışımı olan bu kale, 55.000 m² alana sahiptir.
Kış Sarayı, Saint Petersburg, Rusya
Saray Çemberi ile Saint Petersburg’un merkezindeki Saray Meydanı arasında yer alan Kış Sarayı, 1732-1917 yılları arasında Rus hükümetlerinin resmi ikametgâhı olmuştur. İmparatorluk Rusya’nın gücünü yansıtan anıtsal bir ölçekte inşa edilen saray 60.000 metrekare alanı kaplamaktadır.
Caserta Sarayı, Caserta, İtalya
Güney İtalya’nın Caserta kentinde bulunan Caserta Sarayı, 18. yüzyılın ikinci yarısında Napoli’nin Bourbon kralları için inşa edilmiştir. 1997 yılında UNESCO Dünya Mirası ilan edilen Caserta Sarayı, hacim olarak dünyadaki en büyük 18. kraliyet sarayıdır. 61.000 m² alan kaplamaktadır.
Royal Palace of Stockholm, Stockholm, İsveç
Stockholm merkezindeki Stadsholmen Adası’nda yer alan Stockholm Sarayı, İsveç hükümdarı resmi ikametgâhı olup büyük bir kraliyet sarayı olarak inşa edilmiştir. Saray 1.430 odaya sahiptir ve 61.210 m2 zemin alanına sahiptir.
Versailles Sarayı, Versay, Fransa
Fransa başkentinin merkezinden 20 km uzaklıkta yer alan Versailles Sarayı, 1682’den 1789’a kadar kraliyet ailesinin, başkente dönmek gibi zorunluluğu olana kadar Fransa Krallığı’nda siyasi iktidarın bulunduğu bölge olarak görev yapmıştır. Mutlak monarşi sisteminin sembolü olan ünlü olan saray, 67.000 m²’lik bir alan kaplar.
Topkapı Sarayı, İstanbul, Türkiye
15. yüzyılda inşa edilen Topkapı Sarayı, yaklaşık 400 yıldır Osmanlı padişahlarının en önemli konutlarından biri olup, saray 4.000 kişiye kadar ev sahipliği yapmıştır. Bugün, Türkiye’de bir müze ve önemli bir turistik mekân olarak hizmet eden saray, 70.000 m² bir zemin alanına sahiptir.
Prag Kalesi, Prag, Çek Cumhuriyeti
9. yüzyıla kadar uzanan Prag Kalesi, dünyanın en eski ve en büyük kraliyet saraylarından biridir. Bohemya kralları, Kutsal Roma imparatorları ve Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti cumhurbaşkanları için iktidar alanı olan kale, her yıl 1.8 milyon turist çekmektedir. Saray, 70.000 m² alana sahiptir.
Buckingham Sarayı, Londra, İngiltere
Londra’nın merkezinde Westminster Şehri’nde bulunan Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlığının Londra’daki ikametgâh ve idari karargahıdır. Sarayın 775 odası, 40 dönümlük geniş bir bahçesi ve toplam 77900 m²’lik bir zemin alanı vardır.
Falaknuma Sarayı, Haydarabad, Hindistan
Falaknuma Sarayı, “Gökyüzü Beğenmek” veya “Ayna Gökyüzü” olarak tercüme ediliyor, Hint devleti Telangana’nın başkenti olan Hyderabad’da büyük bir saraydır. 1893’te tamamlanan saray şimdi otel olarak kullanılmakta olup, toplam 94.000 m² zemin alanına sahiptir.
Quirinal Sarayı, Roma, İtalya
Roma’nın yedi tepesinden en yüksek Quirinal Tepesi’nde bulunan Quirinal Palace, eski bir Papa sarayı ve İtalyan Cumhurbaşkanı’nın mevcut cumhurbaşkanlığı sarayıdır. 30 Papa, 4 Kral ve 12 cumhurbaşkanı barındırıyor. 110.500 metrekarelik alanıyla Washington DC’deki Beyaz Saray’ın 20 kat daha büyüktür.
Kraliyet Sarayı, Madrid, İspanya
1755 yılında tamamlanan Madrid Kraliyet Sarayı, İspanyol Kraliyet Ailesi’nin resmi konutudur ancak yalnızca devlet törenleri için kullanılmaktadır. 3,418 oda ile şu anda Avrupa’daki en büyük işleyen saraydır. Saray 135.000 m²’lik zemin alanına sahiptir.
Malbork Kalesi, Malbork, Polonya
Başlangıçta Alman Roma Katolik kilisesi dini bir düzen olan Teutonic Knights tarafından bir kale olarak inşa edilen Malbork Kalesi, birkaç Polonya kraliyet konutlarından birisidir. Günümüzde, kale sergilere ev sahipliği yapıyor ve içinde bir müze barındırıyor. 143.000 m²’lik zemin alanı ile dünyanın dokuzuncu en büyük sarayıdır.
Yasak Şehir, Pekin, Çin
Yasak Şehir, 1420-1912 yılları arasında Ming hanedanından Çing hanedanına ait bir Çin imparatorluğu sarayıydı. Pekin’in merkezinde bulunan Çin hükümetinin tören ve siyasi merkezinin yanı sıra imparatorların ve hane halklarının evi olarak hizmet eden saray, içinde 980 bina barındırıyor ve 150.000 m²’lik bir zemin alanına sahiptir.
Apostolik Saray, Vatikan, Vatikan
Vatikan’da bulunan Apostolik Saray, Papa’nın resmi ikametgâhıdır. Bina Papalık Daireleri, Katolik Kilisesi ve Kutsal Kitabın çeşitli büroları, özel ve genel şapelleri, Vatikan Müzeleri ve Vatikan Kütüphanesini barındırıyor. Sarayın toplam alanı 162.000 metrekare’dir.
Istana Nurul İman, Bandar Seri Begawan, Brunei
1984 yılında 1.5 milyar dolarla tamamlanan Istana Nurul İman, Brunei Sultanının resmi ikametgahı ve Brunei hükümetinin koltuğudur. Tamamlanması üzerine, dünyanın en büyük konut sarayı ve şimdiye kadar yapılan en büyük tek ailenin evi olmuştur. Saray 200.000 m²’lik bir alana sahiptir.
Rashtrapati Bhavan, Yeni Delhi, Hindistan
Eskiden Viceroy Evi olarak bilinen Rashtrapati Bhavan, Hindistan Cumhurbaşkanı’nın resmi evidir. Yeni Delhi’nin Rajpath’in batı ucunda yer alan saray, dünyadaki en büyük beşinci saray unvanına sahip olup, 200.000 m2’lik alan kaplamaktadır.
Ak Saray, Ankara, Türkiye
Ankara’da bulunan Ak Saray, Türkiye’nin başkanlık sarayıdır. En az 1,150 oda, ilave pansiyon, botanik bahçesi, uydu ve askeri iletişim sistemleri ile durum odası, biyolojik, nükleer ve kimyasal silah saldırılarına, park ve kongre merkezine dayanabilecek sığınmalara sahiptir. Saray 200.000 m² alana sahiptir.
Louvre Sarayı, Paris, Fransa
Başlangıçta ortaçağda inşa edilmiş bir kale olan Louvre Sarayı, 14. yüzyılda V.Charles’e göre kraliyet sarayı haline geldi ve zaman zaman Fransız kralları tarafından ana Paris ikametgâhı olarak kullanıldı. Bugünlerde binanın bazı bölgeleri müze olarak kullanılıyor. Saray 210.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
Hofburg Sarayı, Viyana, Avusturya
13. yüzyılda inşa edilmiş ve o zamandan beri genişletilmiş olan Hofburg Sarayı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu hükümdarı Habsburg hanedanının hükümdarı da dahil olmak üzere Avrupa ve Avusturya tarihinin en güçlü insanlarının bir kısmını barındıran eski bir imparatorluk sarayıdır. Saray 2,600 odaya ve 240,000 m2’lik toplam kat alanına sahiptir.
Parlamento Sarayı, Bükreş, Romanya
Merkezi Bükreş’te bulunan Parlamento Sarayı, Romanya Parlamentosu’na ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en büyük sarayı, dünyanın ikinci büyük idari binası ve dünyanın en büyük dördüncü binası unvanına sahiptir. Sarayın 330.000 m²’lik zemin alanı vardır.
Kaynakça:
https://list25.com/25-largest-palaces-in-the-world/
Yazar: Meltem Yıldırım