Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

BUN Testi Nedir?

0 469

BUN Testi Nedir?BUN, Kan Üre Azotu’nun tıp dilindeki kısa adıdır.

Böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için bu test kullanılır. BUN yardımıyla kandaki üre azot miktarı ölçülür. Üre nitrojen, vücut proteinleri parçaladığı zaman karaciğerde oluşan atık bir üründür. Normalde, böbrekler bu israfı filtreler ve idrar yapmak vücuttan çıkarır.

BUN seviyeleri, böbrekler veya karaciğer hasar gördüğünde artış gösterir. Kanda çok fazla üre azot bulunması böbrek veya karaciğer problemlerinin bir belirtisi olabilir.

Bir BUN testi, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için en yaygın olarak kullanılan bir kan testidir. Genellikle doğru bir teşhis yapmak için kreatinin kan testi gibi diğer kan testleri ile birlikte yapılır.

Bir BUN testi aşağıdaki durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir:

karaciğer hasarı
yetersiz beslenme
zayıf dolaşım
Vücut kuruluğu
idrar yolu tıkanıklığı
konjestif kalp yetmezliği
Sindirim sistemi kanaması
Test, diyaliz tedavisinin etkinliğini belirlemek için bile kullanılabilir .

BUN testleri ayrıca, düzenli kontrollerin bir parçası olarak, hastanede ya da diyabet gibi durumlarda tedavi sırasında ya da sonrasında yapılabilir.

Bir BUN testi kandaki üre nitrojen miktarını ölçerken, ortalama üre azot sayımının neden daha yüksek veya neden daha düşük olduğunu tanımlamaz.

Bir BUN testi herhangi bir özel hazırlık gerektirmez. Ancak reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçları alıyorsanız doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Bazı ilaçlar BUN seviyelerini etkileyebilir.

Kloramfenikol veya streptomisin de dahil olmak üzere bazı ilaçlar BUN seviyenizi düşürebilir. Bazı antibiyotikler ve diüretikler gibi diğer ilaçlar BUN seviyenizi artırabilir.

Genellikle BUN seviyelerini yükseltebilecek ilaçlar şunları içerir:

amfoterisin B (AmBisome, Fungizone)
karbamazepin (Tegretol)
sefalosporinler, bir grup antibiyotik
furosemid (Lasix)
metotreksat
metildopa
Rifampin (Rifadin)
spironolakton (Aldactone)
tetrasiklin (Sumycin)
tiyazid diüretikler
vankomisin (Vancocin)
Bu ilaçlardan birini alıyorsanız, doktorunuza söylediğinizden emin olun. Test sonuçlarınızı incelerken doktorunuz bu bilgileri dikkate alacaktır.

BUN Testi Nedir?Bir BUN testi, küçük bir kan örneği almayı içeren basit bir testtir.

Bir kan damarı çizmeden önce, bir teknisyen üst kolunuzun bir bölgesini antiseptik ile temizleyecektir. Kolunuzun etrafında elastik bir bant bağlarlar, bu da damarlarınızın kanla şişmesini sağlar. Teknisyen daha sonra bir steril iğneyi damar içine sokacak ve iğneye bağlı bir tüpe kan akacaktır. İğne içeri girdiğinde hafif ve orta derecede ağrı hissedebilirsiniz.

Yeterli kan topladıktan sonra, teknisyen iğneyi çıkaracak ve delme bölgesine bir bandaj uygulayacaktır. Kan numunenizi test için bir laboratuvara gönderecekler. Test sonuçlarını, doktorunuz sizinle birlikte takip edecektir.

Bir BUN testinin sonuçları, dekilitre başına miligram cinsinden ölçülür (mg / dL). Normal BUN değerleri cinsiyete ve yaşa bağlı olarak değişmektedir. Her laboratuvarın normal olana göre farklı aralıklara sahip olduğuna dikkat etmek de önemlidir.

Genel olarak, normal BUN seviyeleri aşağıdaki aralıklarda düşer:

yetişkin erkekler: 8 ila 24 mg / dL
yetişkin kadınlar: 6 ila 21 mg / dL
1 ila 17 yaş arası çocuklar: 7 ila 20 mg / dL
60 yaşın üzerindeki yetişkinler için normal BUN seviyeleri 60 yaş altındaki yetişkinler için normal seviyelerden biraz daha yüksektir.

Daha yüksek BUN seviyeleri şunları gösterebilir:

kalp hastalığı
konjestif kalp yetmezliği
kalp krizi riski
Sindirim sistemi kanaması
Vücut kuruluğu
yüksek protein seviyeleri
böbrek hastalığı
böbrek yetmezliği
idrar yolu tıkanıklığı
stres
Bazı antibiyotikler gibi bazı ilaçların BUN seviyelerini yükseltebileceğini unutmayın.

Daha düşük BUN seviyeleri şunları gösterebilir:

Karaciğer yetmezliği
yetersiz beslenme
diyette ciddi protein eksikliği
aşırı hidrasyon
Test sonuçlarınıza bağlı olarak, doktorunuz bir tanıyı doğrulamak veya tedavileri önermek için başka testler de yapabilir. Doğru hidrasyon, BUN seviyelerini düşürmenin en etkili yoludur. Düşük proteinli bir diyet de BUN seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir. BUN seviyelerini düşürmek için bir ilaç önerilmemelidir.

Bununla birlikte, anormal BUN seviyeleri mutlaka bir böbrek rahatsızlığınızın olduğu anlamına gelmez. Dehidratasyon, hamilelik, yüksek veya düşük protein alımı, steroidler ve yaşlanma gibi belirli faktörler sağlık riskini belirtmeden seviyenizi etkileyebilir.

Acil bir tıbbi duruma dikkat etmediğiniz sürece, normalde BUN testi yaptıktan sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz. Kanama bozukluğunuz varsa veya kan inceltici gibi bazı ilaçlar alıyorsanız doktorunuza söyleyin . Bu, test sırasında beklenenden daha fazla kanamaya neden olabilir.

BUN Testi Nedir?Bir BUN testi ile ilişkili yan etkiler şunlardır:

ponksiyon bölgesinde kanama
ponksiyon bölgesinde morarma
cilt altında kan birikmesi
ponksiyon bölgesinde enfeksiyon
Nadir durumlarda, kan alındıktan sonra insanlar baş dönüyor ya da bayılıyorlar. Testten sonra beklenmedik veya uzun süreli yan etkiler yaşarsanız doktorunuza danışın.

BUN testi, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek için yaygın olarak kullanılan hızlı ve basit bir kan testidir. Anormal derecede yüksek veya düşük BUN seviyeleri, mutlaka böbrek fonksiyonuyla ilgili problemleriniz olduğu anlamına gelmez. Doktorunuz bir böbrek bozukluğu veya başka bir sağlık durumunuz olduğundan şüpheleniyorsa, bir tanıyı doğrulamak ve nedeni belirlemek için ek testler isteyecektir.

Kaynakça:
BBC Human

Yazar: Tuncay Bayraktar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku