Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dermatit Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?

0 643

Dermatit, deri iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Deri kuru, şişmiş ve kırmızı görünebilir. Bu durumun birçok nedeni olabilir ancak bulaşıcı değildir.Dermatit Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?
Dermatit bazen rahatsız edici olabilir. Cilt şiddetli veya hafif olarak kaşınabilir. Bazı türler uzun sürebileceği gibi bazı türlerin süresi ise mevsime veya strese bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı türler çocuklarda daha yaygınken bazı türler ise yetişkinlerde daha çok görülür. Dermatit, ilaç ve topikal kremler ile rahatlatılabilir.
Cilt enfekte, ağrılı veya rahatsız edici durumdaysa, dermatit yaygınlaşmışsa ve iyileşmiyorsa bir doktordan randevu almanız gerekmektedir.

Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Dermatit belirtileri hafif ve şiddetli arasında, vücudun hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dermatiti olan tüm insanlar bütün semptomları yaşamazlar.
Genel olarak dermatit belirtileri şunlardır:Dermatit Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?
-Döküntüler
-Kabarcıklar
-Kuru ve çatlamış cilt
-Kaşınan cilt
-Acı veya yanma oluşan ağrılı cilt
-Kızarıklık
-Şişme

Dermatit Çeşitleri Nelerdir?

Birkaç farklı dermatit vardır. Bunların en yaygın olanlarını inceleyelim.

Atopik Dermatit

Atopik dermatit yani egzema, kronik bir cilt hastalığıdır. Genellikle çocukluk döneminde başlar. Atopik dermatit, hastaların yaşamlarını olumsuz olarak etkilemektedir.
Atopik dermatit hastalığına yakalanan kişilerin ciltlerinin bariyer özellikleri bozulmuştur. Bu bozulma ile cildin su tutma özelliği azalır ve ciltte kuruluk başlar. Kuruluk bu hastalığın en belirgin özelliğidir. Kuruluğa kaşıntı da eşlik eder.
Atopik dermatitli kişilerin ciltleri mikroplara karşı savunmasız hale gelir. Bu durum hastalarda enfeksiyonlara sebep olur. Enfeksiyonlar, atopik dermatitin şiddetini arttırır ve tedaviyi olumsuz etkiler.
Atopik dermatitte oluşan kaşıntıyı terleme, sıcaklık, alerjenler fazlalaştırır. Bu kaşınma ile cilt bozulur ve egzama denilen yaralar oluşur.

Kontakt Dermatit

Kontakt dermatit, bir maddenin cilde temas etmesi sonucu ortaya çıkan kızarıklıklar ve döküntülerdir. Genellikle temas sonrasında hemen başlar ve birkaç saat içinde geçer. Ancak birkaç haftaya kadar geçmeyenleri de mevcuttur.
Sabun, deodorant, kozmetik ürünler, ısırgan otu, saç boyaları, bazı takılar, lateks, deri, bazı ilaçlar, havadaki bazı maddeler kontakt dermatite neden olabilir.

Dıshidrotik Dermatit

Dıshidrotik dermatit, kadınlarda çok daha yaygındır. Özellikler ellerde ve ayaklarda döküntülere neden olan bir egzama türüdür. Kabarcıklar, küçük ve kaşıntılıdır.
Dıshidrotik dermatit şikayeti olanların yaklaşık yarısı atopik dermatite sahiptir.

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit, ciltte çok yaygın görülen bir hastalıktır. Tedavisi oldukça kolaydır. Kulakta ve göğüs ortasında, saçlı deride, göz kapaklarında oluşan kırmızı ve kaşıntılı döküntülerdir. Kasıklarda, göğüs altında, göbek çukurunda da oluşabilir.
Bu rahatsızlık genellikle 3 yaşlarındaki çocuk gruplarında görülmektedir. Bebeklerin kafasında ise konak şeklinde gelişmektedir.
Cilt yapısı yağlı kişilerde ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Akne ve sedef hastalıkları ile birlikte daha çok görülür. Ayrıca mantar türü hastalıklar bu dermatit çeşidini tetiklemektedir. Seboreik dermatit, bazı insanlar için genetikte olabilir.
Düzenli bir tedavi ile iyileşme sağlanır.

Dermatit İçin Risk Faktörleri Nelerdir?Dermatit Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?

-Yaş
-Çevre
-Ailedeki dermatit öyküsü
-Sağlık koşulları
-Alerjiler
-Astım

Dermatit Tedavisi

Dermatit tedavileri, semptomların şiddetine ve nedenine bağlı olarak değişmektedir.
Bazı tedavi çeşiltleri şunlardır:
-Alerji ve kaşıntıyı azaltmak için ilaçlar
-Kaşıntı ve iltihabı hafifletmek için kullanılan topikal kremler
-Kuru ciltler için kremler ve losyonlar
-Kaşıntıyı rahatlatmak için yulaf ezmesi banyoları

Antibiyotikler ve antifungal ilaçlar genellikle sadece bir enfeksiyon oluştuğu zaman verilir.
Dermatit stresli durumlarda etkisini fazla gösterebilir. Akupuntur, masaj ve yoga gibi terapiler stresi azaltabilir.

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku