Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gergedan Türleri Hakkında Genel Bilgiler

0 1.436

Gergedan Türleri Hakkında Genel BilgilerGergedanlar, karakteristik boynuzlu burunları tarafından tanımlanan büyük, otçul memelilerdir. “Gergedan” kelimesi Yunanca “gergedan” (burun) ve “ceros” dan (boynuz) gelir. Beş tür ve 11 alt türü gergedan vardır. Bazıları iki boynuzlu, bazıları ise bir boynuzludur. Hayvanların boynuzları, sözde iyileştirici özelliklerinden dolayı halk tıbbında kullanıldığından, gergedanlar neredeyse yok olmaya yüz tutmuşlardır. Onların boynuzları bazen kupa ya da süs eşyası olarak satılır, ancak çoğu zaman geleneksel Çin tıbbında kullanılırlar. Uluslararası Rhino Vakfı’na göre, toz genellikle boynuzlara güçlü bir afrodizyak, akşamdan kalma bir tedavi ve ateş, romatizma, gut ve diğer rahatsızlıkların tedavisi olduğuna inanılan bir çayda demlenmiştir.
Koruma Durumu
Rhino, 20’nci yüzyılın başlarında Afrika ve Asya’da 500.000 gergedan olduğunu tahmin ediyor. Bugün, bir grup araştırmacı vahşi doğada 29.000 gergedan bulunduğunu söylüyor. Kaçak avlanma ve yaşam alanı kaybı tüm gergedan türlerini yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Uluslararası Doğanın Koruma Tehlikesi Olan Türlerin Kırmızı Listesi’ne göre:
Siyah gergedanlar, Sumatran gergedanlar ve Javan gergedanlar “kritik tehlike altında”, yani listenin en yüksek risk kategorisidir. 5,055 siyah gergedan, 100’den az Sumatran gergedan ve sadece 35 ila 44 Javan gergedan vardır.

Büyük boynuzlu gergedanlar “savunmasız” dır, yani şartlar gelişmedikçe tehlike altında olabilirler. Nüfusları günden güne artmaktadır. Dünyada 3,333 daha fazla tek boynuzlu gergedan var. IUCN’ye göre 2007 yılında toplam nüfus tahmini 2.575 dir.
Beyaz gergedanlar “tehdit altında” dır, bu da yakın gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecekleri anlamına gelir. Güney beyaz gergedanlar artan bir nüfusa sahiptir ve 20,405 güney beyaz gergedan vardır. Ancak, kuzey beyaz gergedan vahşi doğada “tükenmiş” olarak kabul edilir.

2009 yılında, Çek Cumhuriyeti’ndeki bir hayvanat bahçesinden dört kuzey beyaz gergedan, IUCN’ye göre, üreyecekleri umuduyla Kenya’daki özel bir korumaya taşındı. 18 Ekim 2014’te, Ol Pejeta Conservancy, son iki doğan erkekten birinin öldüğünü açıkladı. Oysa kaçak avcılığın kurbanı değildi ve araştırmacılar ölüm sebebini soruşturuyordu. 20 Mart 2018’de, son erkek kuzey beyaz gergedan Sudan’ın ölümünü ilan edildi.

Dünya Yaban Hayatı Fonu’na göre, dünyada esaret altında yaşayan sadece iki kuzey beyaz gergedan var. Kuzeydeki beyaz gergedanlar iki kadın Najin, Sudan’ın kızı ve Kenya’daki Ol Pejeta Muhafazasında yaşayan Fatin, Najin’in kızı. İki kadın başarılı bir hamilelikten yoksundur: Najin çok yaşlıdır ve bacaklarıyla ilgili sorunlar, bir erkeğin ağırlığını desteklemesini imkansız kılar. Uzmanlara göre, Fatin’nin üremesini muhtemel tutacak bir uterus koşulu vardır.

Kuzey beyaz gergedanlar için doğal ıslah girişimleriyle, koruma uzmanları in vitro gübrelemeye dönüştüler. Bununla birlikte, bu gergedanlardaki IVF, dişi bedeninin dışında gelişmekte olan olgunlaşmamış yumurtaların nasıl elde edileceğini ve ayrıca bu yumurtaları spermlerin nasıl enjekte edileceğini bulmak da dahil olmak üzere kendi zorlukları ile birlikte gelir.

Sumatran gergedanlarına gelince, onlar da bir iplik tarafından asılıyorlar. Javan gergedanı ile birlikte, Sumatran gergedanları vahşi doğada neredeyse hiç takılmamaktadır. Uluslararası Rhino Vakfı’na göre 2010 yılında Vietnam’da ve 2015’te Malezya’da soyu tükendi. Alt türlerin küçük popülasyonları Sumatra’daki üç milli parkta varlığını sürdürmektedir.

Gergedan Boynuzları

Gergedan boynuzları, aynı zamanda insan saçı ve tırnakların ana bileşeni olan keratinden oluşmaktadır. Ama boynuzlar sadece yoğun saç kümeleri değildir. BT taramaları, boynuzun çekirdeğinde yoğun mineral kalsiyum ve melanin birikimi göstermiştir. Kalsiyum, kornayu daha güçlü yapar ve melanin, Ohio Üniversitesi’ndeki bilim adamlarına göre güneşin UV ışınlarından korur. OU doktora öğrencisi olan Tobin Hieronymus, boynuzların at toynakları, kaplumbağa gagaları ve kakadu bonolarına benzediğini söyledi. Gergedan boynuzları başa doğru geriye doğru eğimlidirler, çünkü öndeki keratin arkadaki keratinden daha hızlı büyümektedir.
Siyah gergedanlar, beyaz gergedanlar ve Sumatran gergedanlar iki boynuza sahiptir. Javan gergedanlar ve tek boynuzlu gergedanlardab bir tane tür olduğu bilinmektedir. Siyah gergedanda, ön boynuz 53 ila 134 cm kadar büyürken, arka boynuz Uluslararası Rhino Vakfı’na göre yaklaşık 20 inç büyüyebilir. Bir beyaz gergedan boynuzları biraz daha küçüktür ve bir Sumatran gergedan boynuzu ön için yaklaşık 25 ila 80 cm ve arka için 8 cm den daha azdır. Daha büyük tek boynuzlu gergedan boynuzu 20 ila 60 cm ve Javan gergedanlar yaklaşık 25 cm uzunluğunda bir boynuza sahiptir.

Gergedanların Büyüklükleri

San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre en büyük gergedan türü beyaz gergedandır. 3,7 ila 4 metre uzunluğunda ve toynaktan omuza 1.8 m kadar büyür. Yaklaşık 2300 kg ağırlığındadır.
En küçük gergedan türü Sumatran gergedanıdır. Omurgadan omuza 2.5 ila 3 m uzunluğunda ve 1.5 m kadar büyür. Sumatran gergedanı yaklaşık 800 kg ağırlığındadır.

Yetişme Ortamı

Beyaz gergedanlar ve siyah gergedanlar doğu ve güney Afrika’nın çayırlarında ve taşkınlarında yaşarlar. Büyük tek boynuzlu gergedanlar, kuzey Hindistan ve güney Nepal’in bataklıklarında ve yağmur ormanlarında bulunabilir. Sumatran ve Javan gergedanlar sadece Malezya ve Endonezya bataklıklarının ve yağmur ormanlarının küçük alanlarında bulunur. Gergedanlar günlerini ve gecelerini otlatırken geçirirler ve sadece günün en sıcak kısımlarında uyurlar. Yemedikleri nadir zamanlarda, bir soğutma çamurunun tadını çıkarırken bulunabilirler. Bunlar, hayvanların böceklerden korunmasına yardımcı olur ve National Geographic’e göre çamur doğal bir güneş kremidir. Gergedanlar genellikle yalnız olsa da, bazen gruplar oluştururlar. Çarpışmalar denilen bu gruplar, bir dişi ve onun yavrularından oluşur. Bir arazi üzerinde erkek kuralları hakimdir.

Beslenme

Gergedanlar ot oburlardır, yani sadece bitki örtüsü tüketirler. Yedikleri bitki örtüsü türlere göre değişir. Bunun nedeni, National Geographic’e göre, burunlarının farklı türde yiyecekleri barındırmak için farklı şekiller oluşturmasıdır. Örneğin, siyah gergedan ağaçları ya da çalıları yiyor, çünkü uzun dudakları yapraklarını ve meyvelerini yüksekte almasına izin veriyor. Beyaz gergedan, çim yeme için yere daha yakın olmasını sağlayan düz şekilli bir burnu vardır.

Yavrular

Her iki buçuk ila beş yılda bir dişi gergedan çoğalır. Dişi gergedanlar gençlerini 15 ila 16 aylık bir gebelik dönemi için taşırlar. Genellikle tek bir bebeğe sahip olurlar, bazen ikizleri olurlar. Doğumda, buzağı denilen bebek gergedanları hala oldukça büyük, 40 ila 64 kg arasındadır.
Yaklaşık 3 yaşında, buzağı kendi başına yola çıkabilecek durumdadır. Bir gergedan 45 yıla kadar yaşayabilir.

Gergedanlar sıklıkla birbirleriyle takılmasalar da, kuşlarla takılırlar. Oxpecker, gergedanların sırtında oturacak ve gergedan derisine sürülen böcekleri yer. Bu kuşun iyi olduğu tek şey bu değil. Tehlike yaklaştığında, kuş gergedanı uyarır. Gergedanlar mutlu olduğunda, ağızlarıyla yüksek sesle “mmwonk” sesi çıkarırlar. Uluslararası Rhino Vakfı’na göre siyah gergedanlar aslında siyah değildir. Muhtemelen, bu isimleri yahni ya da beyaz gergedanlardan ayırt etmek istedikleri koyu, çamurlu topraktan aldılar. Poachers, Rhino’yu koruyarak, jambiyas adlı süs hançer saplarını yapmak için gergedan boynuzlarına da değer veriyor.

Kaynakça:
https://www.livescience.com/27439-rhinos.html

Yazar: Meltem Yıldırım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku