Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sklerit ve Episklerit nedir? Tedavisi Nasıl Olur?

0 1.262

975_sklerit

Episkleritin tanımını yapmadan önce, gözün yapısını incelemekte fayda vardır. “Sklera” adı verilen, göz küresinin kornea dışında kalan dış yüzeyini saran beyaz renkte sert bir tabaka vardır. Bu tabaka gözün şeklini verir ve dış yüzü beyaz iç yüzü kahverengidir. Yaşlı insanlarda, dışta ki beyaz kısmın yağlanmasından dolayı sarımtrak bir renk alabilir. Skleranın dış kısmını oluşturan tabaka ise “episklera” adını alır. Çeşitli nedenlerle gözün sklera ve episklera tabakası iltihaplanabilir.

Episkleranın iltihaplanması sonucunda “episklerit” adını verdiğimiz hastalık, sklera tabakasının iltihaplanması sonucunda da “sklerit” adını verdiğimiz hastalık oluşur. Her iki hastalığın da belirtileri neredeyse aynıdır. Episklerit daha sık ve çok ciddi olmayan bir hastalık türü olmakla beraber, sklerit daha az rastlanılan ve genelde ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Skleritin bazen iltihaplı bağırsak rahatsızlığıyla bir ilişkisinin olduğu görülmüştür. Episkleritin genel olarak nedeni bilinmemektedir. %30′ luk bir oranla başka hastalıklarla bağıntılı olduğu görülmüştür. Episklerit genel olarak daha genç yetişkinler de görülmekle beraber, sklerit daha çok 30 ile 60 yaş arasında ki insanlarda görülür. Hastalığın kadın ve erkeklerde görülme oranı neredeyse aynıdır.

975_sklerit

Hastalıkların genel tanımını yaptıktan sonra belirtilerine değinecek olursak her iki hastalık için de ortak olarak ; Bir veya her iki gözde ağrı; Gözde parça halinde kızarıklık; Bulanık görme; Gözde kaşıntı hissi; Işığa bakamama gibi belirtileri sayabiliriz. Episklerit çoğunlukla ağrılı olmazken, sklerit de yoğun olmayan bir ağrı görülebilir. İki hastalığın da en önemli belirtisi gözlerde ki kızarıklıklardır. Bu kızarıklıklar 1 hafta içinde kendiliğinden geçebilir ve belirli zamanlarda yeniden tekrarlayabilir. Eğer bu tip belirtileriniz var ise uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. Bu hastalıklar çoğunlukla başka hastalıklarla da bağıntılı olabildiği için genel bir muayene de yaptırabilirsiniz.

Hastalıkların muayene ile tanısı konduktan sonra tedavisi için hastalığın şiddetine göre yapay gözyaşı, çeşitli göz damlaları ve ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanılabilir. Önemli olarak şunu söylemeyim; bilinçsizce alınan göz damlaları ve yapay gözyaşı gibi ilaçlar görmeme ye kadar ilerleyebilen önemli sonuçlar verebilir. Bu yüzden tedavi için mutlaka doktorunuzun size yol göstermesini bekleyiniz.

Yazar:Birkan Güngördü

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku