Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yağmur Ormanları ve Özellikleri

0 1.994

Yeşilliklerle ve yüksek ağaçlarla çevrili olmak, hayattaki pek çok şeyle karşılaştırılamayacak bir huzur ve heybet duygusu aşılar. Bu dingin güzellik listesinin başında, dünyanın en eski yaşayan ekosistemlerinden bazıları olan yağmur ormanları gelir. Bu alanlar, dünya yüzeyinin sadece %6’sını kaplar, ancak bu gezegendeki bitki ve hayvan türlerinin yarısından fazlasını içerir. Bu, onların ne kadar önemli ve çeşitli olduklarını mükemmel bir şekilde göstermektedir. Diğer ormanlık alanlar ile karşılaştırıldığında, iklimleri, özellikle belirli bir yılda aldıkları su miktarı açısından benzersizdirler. Bu göze çarpan yön, aynı zamanda, içindeki hayvanların ve botaniklerin çevreye uyum sağlaması gerektiği anlamına gelir ve sonuç olarak, başka hiçbir yerde var olamayacak pek çok özelleşmiş organizmayı görmek mümkündür. Eğer şansınız varsa, dünyanın yağmur ormanları mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

Yağmur Ormanı Nedir?Yağmur Ormanları ve Özellikleri

Bir yağmur ormanı, yapraklarını hiç dökmeyen birçok büyük yaprak dökmeyen ağaç içermesi ve aldığı yüksek miktarda yağış ile tanımlanır. Spesifik olarak, bir yağmur ormanı olarak sınıflandırılmak için, alanın yılda 98 ila 177 inç arasında değişen sürekli ve yoğun yağış alması gerekir. Bununla birlikte, ılıman yağmur ormanlarının da bulundukları sıcaklığa göre sınıflandırıldığı ve beklenen yıllık ortalama sıcaklığın 39 ila 56 Fahrenheit arasında olduğu, tanımlar bölgeye göre değişebilir.
Aslında, 4 mil karelik tek bir yağmur ormanı parçası 1.500 çiçek açan bitkiye, 750 ağaç çeşidine, 400 kuş türüne ve 15 kelebek sınıfına sahip olabilir. Şimdi bile, bu yağmur ormanlarının yapraklı dallarında milyonlarca farklı türde böcek, bitki ve mikroorganizmanın keşfedilmemiş kaldığı tahmin edilmektedir. Bu aşırı biyolojik çeşitlilik, insanların ve gezegenin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Halihazırda istikrarsız olan iklimi kontrol etmeye yardımcı olmanın yanı sıra, çikolata, şeker ve bazı ilaçlar gibi çeşitli günlük ürünler de üretiyorlar. Yağmur ormanları bazen dünyanın en büyük eczanesi olarak anılır çünkü bu alanda doğal ilaçların %25’inden fazlası keşfedilmiştir.
Yağmur ormanları dünyanın oksijen döngüsünün %28’inden sorumludur, havadan büyük miktarlarda karbondioksit çeker, aksi takdirde şu anda dünya genelinde meydana gelen sera ısınma etkisine katkıda bulunur. Yağmur ormanları da genellikle loş ışıklıdır, çalılar (ormanın alt kısmındaki bitki örtüsü anlamına gelir) genellikle güneşi örter ve zemin seviyesinde minimum aydınlatmaya neden olur. Bazı durumlarda, yaprakların gölgesi azalır veya yok edilirse, altındaki zemin kısa sürede yoğun ve karmaşık sarmaşıklar, çalılar ve küçük ağaçlar tarafından ele geçirilebilir ve bir orman olarak bilinen şeyi oluşturabilir.

Yağmur Ormanının Katmanları

1. Acil Katman
Burası, bazen 200 metreye kadar uzayan devasa ağaçların silüeti kontrol ettiği yerdir. Ağaç gövdelerindeki yapraklar minimal ve ince olma eğilimindedir, ancak ağaçlar güneş ışığından besinleri uygun şekilde emebilecekleri güneşli üst katmanlarına ulaştıkça genişler. Bu katmandaki küçük tohumlar, başka yerlere yayılmaları için onları uzaklaştırmaya yardımcı olan kuvvetli rüzgârlara maruz kalır. Acil katman, uçan ve süzülen hayvanlarla veya üstteki ince katmanların üzerinde durabilen diğer küçük yaratıklarla doludur. Bunlara yarasalar, kuşlar, kelebekler ve planörler dahildir.
2. Kanopi Katmanı
Acil katmanın altında, yaklaşık 20 fit kalınlığında derin bir alan olan gölgelik katmanı bulunur. Bu birbirine bağlı dallar ve bitki örtüsü ağı, kalan katmanlar üzerinde bir tür çatı oluşturur.

Gölgelik, aşağıda nemli, sessiz ve zayıf ışıklı bir ortam yaratırken rüzgar, yağış ve güneş ışığını hariç tutar. Bu katmandaki ağaçlar, suyu iten keskin uçlu parlak yapraklara sahiptir. Bu katman, tohumlarını uçurmak için rüzgara güvenemeyeceğinden, meyve çok daha yaygındır. Yiyecek mevcudiyeti nedeniyle, burada yağmur ormanlarının herhangi bir yerinde olduğundan daha fazla hayvan bulunabilir.
3. Alt Katman
Sırada, gölgelikten birkaç metre daha aşağıda olan alt katman var. Daha da karanlık, giderek nemli ve çok daha sessizdir. Buradaki bitkiler daha büyük yapraklara sahiptir. Buradaki bitkiler ayrıca güçlü kokulu orkideler gibi büyük ve parlak çiçeklere sahip olma eğilimindedir. Sonuç olarak, tohumlarını yaymaya yardımcı olabilecek tozlayıcıları çekerler. Bu bölgedeki birçok hayvan, kamuflaj için loş ışıktan yararlanır.
4. Orman Zemini
Son katman orman zeminidir. Birkaç bitki ve hızla çürüyen yapraklar ile tüm alanların en az aydınlatılanıdır. Salyangozlar, solucanlar ve diğer ürkütücü sürüngenler gibi ayrıştırıcıların bulunduğu yer burasıdır. Bazı hayvanlar da bu bölgeyi böcekler için yiyecek arama alanı olarak sever, bu böcek yiyiciler jaguar gibi daha büyük yırtıcılar tarafından avlanır. Bölgeden geçen nehirlerin bir sonucu olarak, orman zemini eşsiz tatlı su habitatlarına sahip olabilir. Örneğin, tüm dünyada bilinen birkaç tatlı su yunusundan biri olan pembe nehir yunusu.

Yağmur Ormanları Nerede Bulunur?

Yağmur ormanları, Antarktika dışında her yerde bulunabilir. Bu gezegendeki en büyükleri Güney Amerika’daki ünlü Amazon Nehri ve Afrika’daki Kongo Nehri yakınında bulunmaktadır. Ayrıca bilim adamları, Güneydoğu Asya’nın ılık adalarını ve Avustralya’nın bazı kısımlarını, bu ekosistemleri barındırmak ve sürdürmek için gereken iklim türü için ideal bölgeler olarak bulmuşlardır. Daha soğuk yağmur ormanları Amerika’nın kuzeybatı bölgesinde ve hatta Avrupa’nın kuzeyinde bulunabilir.
Tropikler arası yakınsama bölgesi olarak da adlandırılan muson çukuru, kuzeyden ve güneyden gelen rüzgarların bir araya gelerek şiddetli rüzgarlar ve yağışlar oluşturduğu bir alandır. Bu alan, Dünya’nın tropik yağmur ormanlarının varlığını sürdürmek için gerekli koşulların korunmasında kilit bir rol oynar.
Tropikal ve ılıman olmak üzere iki türü bulunan yağmur ormanı, bulundukları yere göre değişir. Tropikal ormanlar, ekvator çevresinde, Oğlak ve Yengeç Dönenceleri arasında bir bant halinde bulunur. Ilıman yağmur ormanları ise ABD ve Kanada’nın yanı sıra Birleşik Krallık, Şili, Tazmanya, Yeni Zelanda ve Norveç’in pasifik kıyılarında uzanır. Bu ekosistemler, tropikal benzerleri kadar nemli kalsalar da daha soğuk olma eğilimindedir. Yağmur Ormanları ve Özellikleri
Amazon Yağmur Ormanı, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanıdır. Orman, daha önce bahsedilen Amazon nehrinin (kendisi dünyanın en uzun ikinci nehridir) havzası boyunca uzanır ve memeli türlerinin %10’u burada bulunan gezegenin bitki ve kuşlarının yaklaşık %20’sini barındırır. Afrika Yağmur Ormanları ise Orta Afrika yakınlarında bulunur ve dünyanın en büyük ikinci tropikal ekosistemleri olarak gelir. Madagaskar’ın komşu bölgesi bir zamanlar yoğun ormanlıktı, ancak insan genişlemesiyle büyük ölçüde ortadan kalktı. Afrika hala birçok yüksek bulut ormanı, su basmış ormanlar ve mangrov bataklıklarına sahiptir.

Asya Yağmur Ormanları, batı Hindistan ve Burma’dan doğu bölgesindeki Borneo ve Java adalarına kadar uzanır. Bangladeş, dünya çapında en yüksek mangrov ormanı konsantrasyonuna sahiptir. Güneydoğu Asya’nın ne kadar sıcak ve nemli olabileceği düşünüldüğünde, bu yağmur ormanlarının bu bölgedeki konumu oldukça doğaldır. Anakara Asya, yoğun ve şiddetli muson yağmurları ile kuru, kavrulmuş dönemler arasında değişen tropikal iklime yakındır.
Son olarak, Avustralya Yağmur Ormanları var. Bu kıta bir zamanlar milyonlarca yıl önce dünyanın geri kalanından tamamen kopuk Avustralya, Yeni Gine ve Yeni Zelanda’dan oluşuyordu. Bu alan yoğun ormanlıktı. Bugün bu ülkeler, bölünmüş olsalar da, birçoğu çevrimiçi olarak bu alanda benzersiz bir şekilde bulunan çeşitli farklı hayvan türlerine sahiptir. Tipik olarak, Avustralya’nın tropik ormanlarındaki çalılar kalın ve yoğundur. Ayrıca, Pasifik’ten nemli rüzgarların geldiği koridorda yer alırlar.

Yağmur Ormanı Türleri

Her biri iklim, konum ve belirli bitki ve hayvan türlerinin yaygınlığı bakımından yeterince çeşitlilik gösteren, dikkate alınması gereken iki ana yağmur ormanı türü vardır.
Tropikal Yağmur Ormanları
Tropikal yağmur ormanları, çoğunlukla tropik bölge olarak da bilinen Yengeç ve Oğlak Dönenceleri arasında yer alır. Bunlara batı Hindistan, Güneydoğu Asya, Orta ve Güney Amerika, Yeni Gine adası ve batı ve orta Afrika’daki ormanlar dahildir. Bu yağmur ormanları, büyüyen dev ağaçları içeren bir kanopinin üst katmanını içerebilir. Bu biyomdaki bitkilerin çoğu, minimum güneş ışığına ve yağmura ihtiyaç duydukları ve her koşulda büyüyebilecekleri için yaygın ev bitkileri olarak kullanılmıştır. Bu ormanlarda, güneş ışığı doğrudan, sert bir açıyla gelme eğilimindedir ve bu bölgelerde çok yüksek bir sıcaklığı koruyan çok fazla güneş enerjisi üretir. Bu sıcaklık tipik olarak 70 ila 85 derece Fahrenheit arasında değişebilir.
Bu yüksek sıcaklıkların bir sonucu olarak, hava çok nemli ve sıcak bir seviyede tutulur ve nem ortalama %77 ila %88’e ulaşır. Temel olarak, ziyaret eden herhangi bir insan sürekli olarak terleyecek ve muhtemelen bunaltıcı, son derece rahatsız edici ve böceklerin istila ettiği iklimden kurtulmak isteyecektir. Nemli havanın çevredeki hava düzenleri üzerinde başka bir zincirleme etkisi vardır. Yağış, muson yağmur seviyelerine ulaşan sık sık aşırı şelale patlamalarında sürekli olarak düşen normdur. Bu bölgelerdeki toplam yağış, belirli bir yılda 80 ila 400 inç arasında değişebilir.
Yüksek miktarda güneş ışığı ve zengin nem ve yağmur yapı taşları nedeniyle, tropik yağmur ormanları benzersiz bir çeşitlilikte flora ve fauna barındırır. O kadar çeşitlidir ki, her hektarda yaklaşık 40 ila 100 farklı ağaç türü bulunabilir. Aslında, bu yağmur ormanları kolayca en karasal hayvanlardır ve Dünya gezegeninin tamamında çeşitli ekolojik habitatları bitkidir. Amazon Yağmur Ormanları tek başına yaklaşık 1300 kuş türü, 3000 balık türü, 2,5 milyon böcek türü, 427 farklı memeli ve yaklaşık 40.000 bitki türü içerir. Bu, yalnızca, bu ekolojik sıcak noktalarda var olduğu tahmin edilen milyonlarca daha fazla kişiyle, daha önce bulunmuş ve sınıflandırılmış olanları kataloglamaktadır.
Orman tabanında okapi gibi hayvanlar bulunabilir. Bu göze çarpan memeli türü, Orta Afrika’daki Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin tropikal iklimlerine özgüdür. Zebralara benziyorlar ama gerçekte zürafalara daha yakından bağlılar, bu da ayırt edici yüzlerini gördüğünüzde mantıklı geliyor. Ağaç yaprakları, tomurcukları ve mantarlarla beslenmeye meyillidirler. Alt katmana doğru ilerlerken, kötü şöhretli jaguar gibi hayvanlar bulunabilir. Noktaları, yoğun gölgelikten göz kırpan gölge ve ışığın etkileşimine benzemek içindir ve onlara avlarını takip etmek ve yakalamak için mükemmel bir yerleşik kamuflaj sağlar. Tipik olarak Orta Amerika’da ve Paraguay ve Arjantin’in bazı bölümlerinde bulunabilirler. Hatta Meksika’ya kadar uzanıyorlar.
Gölgelik tabakasında, Güney ve Orta Amerika’daki örümcek maymunları ve Latin Amerika’daki omurga gagalı tukanlar gibi daha sevimli hayvanlar bulunabilir. Tukanlar, bu katman boyunca yaygın olan ağaç deliklerine tünemeyi severler ve genellikle gagalarını ve kuyruklarını vücutlarının altına sokmayı severler. Örümcek maymunlar son derece sosyaldir ve 30’dan fazla bireyden oluşan gruplar halinde yaşar. Son olarak, ortaya çıkan katmanda, yalnızca en küçük ve en uçarı hayvanlar bulunabilir. Taçlı kartal böyle bir hayvandır. Esas olarak primatlar ve kertenkeleler gibi hayvanlarla beslenen bir yırtıcı kuştur. Yapraklara ve bitkilere gelince, bu tropik yağmur ormanları, yaşları 50 ila 100 arasında olan binlerce geniş tabanlı yaprağa sahiptir. En alttaki katmanlarda ayrışma sıktır.
Ilıman Yağmur Ormanları
Ilıman yağmur ormanları, çoğunlukla bulundukları yerdeki tropikal yağmur ormanlarından farklıdır. Ancak, bu farklılığın bir sonucu olarak, büyük ölçüde değişen bir iklim ve tamamen farklı bir varoluş alanında bulunan endemik yaban hayatı ile tamamen tanınmaz yollara ayrılırlar. Ilıman yağmur ormanları orta enlemlerde yer alır, yeryüzünde 23, 26, 22 ve 66, 33, 39 kuzey ve 23, 26, 22 ve 66, 33, 39 güney enlemleri arasındaki bölge olarak tanımlanan bir bölgedir. . Bu bölge, tropiklerden çok daha ılıman sıcaklık ve iklimlere sahiptir ve sonuç olarak, insan yerleşimi için çok daha rahat ve erişilebilirdir.
Bölgeyi daraltmak için, daha da fazla, ılıman yağmur ormanları tipik olarak kıyılarda bulunan dağlarla dolu alanlarda bulunur. Bu konum kritiktir çünkü bu coğrafi koşullar, herhangi bir yağmur ormanıyla ilişkili yoğun ve sık yağışları teşvik etmeye yardımcı olur. Ulusal sınırlara gelince, ılıman yağmur ormanları Kuzey Amerika, Norveç, Japonya, Güney Avustralya, Yeni Zelanda, Şili ve Birleşik Krallık’ta Kuzeybatı Pasifik’in deniz kıyıları boyunca bulunabilir.
Yağış dünyadaki diğer birçok bölgeden daha yüksektir ve bu büyük ölçüde kıyı konumunun bir sonucudur. Kıyıdaki su kütlelerinden gelen nemli, sıcak hava içeri girer ve yakındaki dağlara hapsolur. Sonuç olarak, yağmur koşulları yaratılır. Bu hava koşulları nedeniyle, tropikal bölgelerde olduğu kadar vahşi yaşam büyüyemez ve gerçekten gelişemez. Ilıman yağmur ormanları genellikle biyolojik olarak daha sıcak, daha nemli kuzenleri kadar çeşitli değildir, ancak kendilerine göre avantajları vardır. Spesifik olarak, hektar başına toplam 500-2000 metrik ton odun, yaprak ve diğer çeşitli organik madde depolaması ile şaşırtıcı miktarda biyolojik süreç ve üretkenliğe ev sahipliği yaparlar.
Ölü ve canlı materyalin bu yoğun yoğunluğu, birçok bitki türünün daha önce görülmemiş bir şekilde gelişebileceği anlamına gelir. Sonuç olarak, genellikle daha uzun yaşayabilirler ve tropiklerde görülenden çok daha büyük boyutlara kadar büyüyebilirler. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya’daki sekoya kıyıları ve Şili’deki alerce gibi ılıman yağmur ormanı ağaçları, tüm dünyadaki en büyük ve en uzun ömürlü ağaç türleri arasında yer alır. Hayvanlara gelince, küçük kuşlar, sürüngenler ve böcekler de yaygın olsa da, çok daha büyük memelileri görmek yaygındır.
Kara ayılar ve vaşaklar, bu bölgedeki iki apeks avcısıdır. Kara ayı orta büyüklükte bir yaratıktır, bileşiminde kalın ve hantaldır. Yiyecek ararken kökleri, kütükleri ve kütükleri koparmak için güçlü kavisli pençelerini kullanır. Vaşaklar avlarını yakalamak için 12 metreye kadar sıçrayabilen vahşi yırtıcılardır. İşin daha küçük tarafında, bu bölgeler benzersiz yer ve gök sakinlerini barındırır. Şili’nin yağmur ormanlarında Juan Fernández ateş tacı, renk değiştiren bir sinek kuşu ve Macellan ağaçkakanı gibi kuşlar bulunur. Avustralya, wallabies ve bandicoots gibi yaratıklara ev sahipliği yapar. Aynı zamanda, şu anda tüm bölgedeki en çok tehlike altındaki hayvanlardan biri olarak sıralanan sevimli küçük keseliler olan potorooların yerleşik yaşam alanıdır.

Dünyanın Yağmur Ormanlarını Korumak İçin Neler Yapılabilir?Yağmur Ormanları ve Özellikleri

Yağmur ormanları hakkında öğrenilecek o kadar çok şey var ki, dünyanın en iyi bilim adamları ve hayvan bilimcileri bile bu nemli ve sıcak ekosistemler hakkında bilinmesi gereken her şeyi henüz ortaya çıkarmadı. Yoğun yağış ve sıcak sıcaklık gibi benzersiz özelliklerinden, çeşitli hayvan yaşamlarına kadar, yağmur ormanları gerçekten de değiştirilmesi zor olacak benzersiz bir ekolojik yaşam alanıdır. Bu yüzden koruma çabalarına odaklanmak her zamankinden daha önemli. İnsan faaliyetleri bu görkemli alanları tehdit ediyor ve bu etkileri tersine çevirmek için çaba sarf edilse de çok geç olabilir. Yağmur ormanlarını kaybetmenin küresel tür çeşitliliği, karbondioksit üretimi ve sıcaklık düzenlemesi üzerinde dramatik etkileri olacaktır. Bir dahaki sefere küresel ısınma hakkında bir şey duyduğunuzda, hala dışarıda kurtarmak için orada olan hayvanları ve bitkileri aklınızda bulundurun.

Kaynakça:
https://www.psikopatolojibilimi.com/2019/04/15/yagmur-ormanlari-nedir-nerede-bulunur/

Yazar: Can Baskın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku