Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Elma Sirkesini Günlük Hayatta Kullanabilceğiniz Alanlar

0 370

Elma Sirkesini Günlük Hayatta Kullanabilceğiniz AlanlarElma sirkesi deyince aklınıza ilk olarak salataları lezzetlendirmesi, kirli ve paslı objeleri parlatması ya da turşu kurulması gelebilir. Ancak elma sirkesi sandığınızdan çok daha fazla yarar sağlıyor ve farklı alanlarda kullanılabiliyor. Potasyum, fosfor ve magnezyumdan zengin elma sirkesi, B1, B2, B6, E ve C Vitamini içeriyor. Asitli bir yapıya sahip olmasına rağmen mideyi ve sindirimi rahatlatıcı etki gösteriyor. Yağ yakıcı özelliğe sahip olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Saçı ve cildi besliyor. Elma sirkesinin faydaları ve kullanım alanları bunlarla sınırlı kalmıyor. İşte daha fazlası…
Kan şekerini düzenliyor
Elma sirkesi içeriğindeki antiglisemik etkisi sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor. İnsülin konusunda sıkıntı yaşamayan her birey, günde bir bardak su içine katacağı iki çay kaşığı elma sirkeli karışımı içtiğinde, tüketilen şekerler hızla sindiriliyor, kan şekeri oranı sabit kalmaya başlıyor.
Elma sirkesi hıçkırığı engelliyor. Mide asidinin yarattığı hıçkırığı kolaylıkla gidermek için bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı elma sirkesi koyup için.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Hastalıklara karşı gelebilmenin en önemli şartlarından biri bakteri oluşumunu engellemek. Beslenmenizde mineral ve vitamin açısından zengin, değerli sebze ve meyveleri tüketerek bunu yapabilirsiniz. Sebzelerinizde ve salatalarınızda elma sirkesine bolca yer vererek, oluşabilecek bakterilere en başından karşı koyabilirsiniz. İç organlarınızı temizleyici etkiye sahip elma sirkesi, böbrek ve karaciğer için de olumlu etkilerde bulunuyor.
Kepeğe karşı geliyor
Saçınızdaki kepeklerden kurtulmanın yolu saç derisindeki pH değerini dengelemekten geçiyor. Merak etmeyin, elma sirkesi bunu yapabiliyor! Saçınızı yıkadıktan sonra bir çay bardağı su ve yarım çay bardağı elma sirkesi karışımını saçınızın her yerine eşit gelecek şekilde dökün ve elinizle tarar gibi yayın. Saç derinize masaj yaparak iyice etki etmesini sağlayın. Üç-dört dakika bekledikten sonra kurulayın. Kepeklerinizden arınana kadar bu işlemi her yıkamanızda uygulamaya devam edin.
Temizlikte hijyen sağlıyor
Beslenmede sağladığı yararların yanında bir de ev eşyalarınızı parlatabilen elma sirkesi, hem mikropları alıp götürüyor hem de ışıl ışıl parlatıyor. Eşyalarınızı sildiğiniz suya elma sirkesi takviyesinde bulunabilirsiniz. Bulaşık makinesinde parlatıcı kullanmayıp, yerine elma sirkesi koyduğunuzda da göz kamaştıran bardak ve tabakları gördüğünüzde bir hayli şaşıracaksınız. Siz sormadan biz söyleyelim… Hayır, bulaşık makinesinde hiçbir şekilde koku bırakmıyor!

Elma Sirkesini Günlük Hayatta Kullanabilceğiniz AlanlarAknelere savaş açıyor
Elma sirkesi saç bakımında yarattığı mucizenin yanı sıra cilt problemlerinde de etkili oluyor. Sivilce ve lekelerini gidermeye yardımcı olan elma sirkesi, sorunlu bölgeye düzenli olarak uygulandığında iyileşme gösterebiliyor. Elma sirkesi, antiseptik özelliği sayesinde sivilcenin oluşturabileceği iltihaplanmayı engelliyor. (Alerjik ve rahatsız bir cilt yapısına sahipseniz, doktorunuza başvurmanızı öneririz.)

Meyve ve sebzeyi temizliyor
Salata ve meyve yıkamak artık bir işkence olmaktan çok uzakta. Çünkü yıkama kabının içindeki suya koyacağınız birkaçyemek kaşığı elma sirkesi ile sebze ve meyveleri toprak ve toz birikintilerinden rahatlıkla arındırabilirsiniz. Çoğu zaman ovalamanıza bile gerek kalmadan tüm bakterileri anında yok edecek güce sahip elma sirkesi, temizlik ve hijyende başrol oynuyor.
Öksürüğü durduruyor
Soğuk algınlığından kaynaklı ya da kronik bir öksürük şikayetiniz varsa, elma sirkesi iyi bir çözüm… Yapacağınız basit bir karışımla öksürük ve burun akıntısı gibi can sıkıcı şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Bir fincan sıcak suyun içine bir çay kaşığı elma sirkesi, bir parça zencefil, bir tutam karabiber ve bir tatlı kaşığı balı koyup, karıştırın. Şikayetiniz azalana kadar her gün bu karışımı tüketmeye devam edin.
Kötü kokuyu engelliyor
Elma sirkesi, mutfakta pişen ağır yemek kokularından kurtulmak için kimyasal ürünlere başvurmanıza gerek kalmadan sorunu çözmenize yardımcı oluyor. Ocakta kaynar suyla beraber kaynatacağınız elma sirkesi, birkaç dakika içinde kötü kokuları yok ediyor.
Dişleri Beyazlatıyor
Kim bembeyaz dişlerle gülümsemek istemez ki? Yapmanız gereken şey çok basit ve zahmetsiz. Oldukça ucuz bir yöntemle sarılığından şikayet ettiğiniz dişlerinizi elma sirkesiyle daha beyaz bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Dişlerinizdeki leke, plak ve tartar oluşumuna karşı gelen elma sirkesi, ağzınızdaki tüm bakterileri yok edecek güce sahip. Her sabah çeyrek su bardağı elma sirkesini gargara yaptıktan sonra dişlerinizi fırçalayın. Düzenli olarak uygulamaya devam edin.
Yoğun işlem gördüğü için yıpranan saçlarınızın onarılması ve parlaklığını geri kazanması için, saçınızı şampuanla yıkadıktan sonra bir bardak su içine koyduğunuz bir tatlı kaşığı sirke ile ovun. Birkaç dakika bekletip, durulayın.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku