Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aslanpençesi Otu Nedir ?

0 451

Ülkemiz dışında bilinen adı, “Lady’Mantle” Kadın Pelerini olan bitkinin yapraklarından esinlenerek bu adı aldığı bilinmektedir. Kök tarafındaki yapraklarının şekil olarak bazı hayvanların ayaklarına benzetilmesinden ötürü, aslan ayağı ve ayı ayağı olarak da bilinir. Yüzlerce yıl boyunca tıbbi gelişmelerin yüksek olarak yaşandığı, aralarında 6541_aslanpencesi_otuAlmanya ve İsveç’inde bulunduğu bazı ülkelerde, kanamayı durdurucu olarak yara tedavilerinde kullanılmıştır.

Aslanpençesi Otunun Faydaları

Orta çağlardan beridir. Pek çok hastalığın tedavisinde ve başta yara tedavilerinde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Tıbbi olarak “Alchemilla vulgaris” adı ile bilinir. Aslanpençesinin yaprakları ile diş eti ve çeşitli diş tedavileri sonrasında, ağızdaki kanmaların durdurmak, aşırı ağrılı ve fazla kanamalı regl dönemlerinde kanamanın azaltılması, çeşitli ağrıların bastırılması, sindirim sistemleri sorunlarını hafifletmek için kullanılmıştır. Ayıca hamilelik nedeni ile oluşan vücut deformasyonunun giderilmesi, menopoz dönemindeki huzursuzluk sorunlarını azaltmak, egzama tedavisine 6541_aslanpencesi_otu_faydalariyardımcı olarak, ishal dindirici ve boğaz ağrılarına karşı bastırıcı olarak kullanılmıştır. Bu kullanımların tamamı geleneksel tıp ya da alternatif tıp olarak bilinen tedavi yöntemleridir. Aslanpençesini çare olduğu sorunların gerçek olduğunu haklı çıkaracak bilimsel araştırmalar günümüzde maalesef yetersizdir. Bitkiden günümüzde çay yapılarak şifa aranmaktadır. Aslanpençesi otu Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’nın birçok yerinde her mevsim yetişmektedir.

Aslanpençesinin Yan Etkileri

Klinik ve bilimsel araştırmaların yetersiz olması, aslanpençesi otunun zararları konusunda da fazla bilgi bulunmamasına neden olmaktadır. Hemen her ilaç ve bitkisel tedavinin ilk kuralı olarak hamile kadınların ve emzirenlerin kullanmaması gerekmektedir. İçeriğindeki Tanin, demir elementinin vücuttan tam olarak emilmeden atılmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle demir eksikliği hastalığı sebebiyle tedavi 6541_aslanpencesi_otu_nedirgörenlerin, kullanmaması gerekir. Kanı pıhtılaştırdığı için bu yönde tedavi olanların da, asla aslanpençesi otu kullanmamaları doğru olacaktır.

Aslanpençesi Çayı

Aslanpençesi çayının hazırlanması için 2 su bardağı kaynar suya 3-4gr kurutulmuş bitkiden koyarak, ağzı kapalı olarak 10 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır. Tadı acımtıraktır ve bal ile tatlandıra bilirsiniz. Güvenilir kaynaklar, tüketim miktarı için net bir bilgi vermemektedir. Günde 1 bardak tüm bitki çayları için genel geçer bir bilgidir. Devamlı olarak kullanmaktan kaçınarak haftada 2-3 gün tüketilmesi aranan şifa için yeterli olacaktır. Çayın soğumasından sonra, fazla derin olmayan deri kesiklerinde pansuman olarak kullanılabileceğini de unutmayın.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku