Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?

1 995

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Son yıllarda, cep telefonları, video kameralar, oyuncaklar ve dizüstü bilgisayarlar gibi taşınabilir olan ve enerji tüketimi konusunda pil ve batarya kullanan mobil ürünlerdeki hızlı artış, batarya ve pil tüketimini oldukça artırmaktadır. Tüketiciler, her yıl toksik veya aşındırıcı maddeler içeren milyarlarca pil imha eder. Bazı piller kadmiyum ve cıva, kurşun ve lityum gibi tehlikeli atık haline gelen ve uygun şekilde atılmadığı takdirde sağlığa ve çevreye tehdit oluşturan zehirli metaller içerir. Üreticiler ve perakendeciler, daha geri dönüşümlü ve daha az toksik malzeme içeren tasarımlar üretmek suretiyle, pillerin çevresel etkisini azaltmak için sürekli çalışmaktadırlar. Mevcut pil teknolojisi, taşınabilir küçük bir paketten elektronik akım üretmek için toksik metallere ve aşındırıcı kimyasallara bağlı olarak gerçekleştirmektedir. Pillerin küresel çevresel etkileri dört ana gösterge ile değerlendirilir. Bu göstergeler, ayrıca, tek kullanımlık ve şarj edilebilir pillerin etkisini de farklı farklı incelememize imkan vermektedir.

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Doğal Kaynakların Tüketimi

Pillerin üretimi, nakli ve dağıtımı doğal kaynakları tüketir ve böylece doğal kaynakların hızla tükenmesine katkıda bulunur. Şarj edilebilir piller, tek kullanımlık pillerden daha az yenilenemeyen doğal kaynakları tüketir, çünkü aynı miktarda enerji sağlamak için daha az sayıda şarj edilebilir pil gerekir.

İklim Değişikliği ve Küresel Isınma

Dünya yüzeyinin ortalama sıcaklığındaki artış, artan bir sera gazı etkisinden kaynaklanmaktadır. Akülerin imalatı ve nakli egzoz ve diğer kirleticileri atmosfere yayar, böylece sera etkisine katkıda bulunur. Verilen enerji birimi başına, şarj edilebilir piller, küresel ısınmaya atılabilir pillerden daha az neden olur. Bunun nedeni, şarj edilebilir pillerin üretimi ve nakliyesi ile daha az sera gazı emisyonuna neden olunmasıdır.

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Fotokimyasal Duman Kirliliği ve Hava Asitlenmesi

Egzoz kirleticileri, ozon, diğer zararlı gazlar ve parçacık maddeler de dahil toksik kimyasallar üreten maddelerle fotokimyasal reaksiyonlara maruz kalırlar. Büyük kentlerle ilişkili ısıl geri dönüşümler insan ölümlerine yol açtığı bilinen fotokimyasal dumanın tehlikeli bir şekilde oluşmasına neden olabilir. Hava asitlenmesi, atmosferik parçacıklardaki asidik maddelerin birikimi demektir. Yağmur tarafından çökelen bu parçacıklar, toprak ve ekosistemleri etkilemektedir. Şarj edilebilir piller, bu atmosferik etkilere atılabilir pillerden daha az katkıda bulunurlar çünkü hava kirliliğine daha az sebep olurlar.

Su Kirliliği

Potansiyel zehirli riskler akü ekosistemlerinde bulunan akü kimyasallarının emisyonuyla ilişkilidir. Atık pillerin yanlış veya dikkatsizce taşınması, bitki ve hayvanlar için toksik olan korozif sıvıların ve çözünmüş metallerin salınmasına neden olabilir. Pillerin düzenli depolama sahalarında imha edilmesi, zehirli maddelerin yeraltı suyuna ve çevreye salınmasına neden olabilir.

Atık Pillerin Çevreye Zararları Nelerdir?Geri Dönüşüm

Kurşun-asit pillerin yaklaşık yüzde 90’ı artık geri dönüşümlüdür. Islah şirketleri, yeniden işleme için tesislere ezilmiş pilleri gönderir ve yeni ürünler haline getirir. Birçok otomotiv şirketi ve atık ajansı tarafından kabul edilen, otomatik olmayan kurşun esaslı piller aynı geri dönüşüm süreçlerine tabidir. Dünya genelinde birçok ıslah şirketi günümüzde alkalin ve karbon-çinko, merkürik oksit ve gümüş oksit, çinko-hava ve lityum gibi tek kullanımlık ve şarj edilebilir her türlü kuru hücreli akünün geri dönüşümünü sağlayabilmektedir. Geri dönüşüm, atık pillerin çevresel zararlarını azaltır, ancak işlem sırasında başka çevresel sorunlara neden olabilir.

Kaynakça:
https://www.weforum.org/agenda/2015/06/how-do-batteries-affect-the-environment/
https://sciencing.com/environmental-problems-batteries-cause-7584347.html
https://www.livestrong.com/article/213685-environmental-concerns-with-sealed-lead-acid-batteries/

Yazar:Bekir Afşar

1 yorum
  1. Edge diyor

    mükemmel bir yazı teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku