Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

0 405

Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi YöntemleriBoğaz ağrısı, anjin olarak da bilinir. Basit bir gribal enfeksiyondan ciddi bir hastalığa kadar çeşitli nedenleri vardır.
Boğaz ağrısının nedenleri şunlardır: Bademcik iltihapları, farenjit, öpücük hastalığı, kimyasal maddelerin solunması, kirli hava, kuru hava, mide reflüsü, sigara kullanımı, saman nezlesi, katı gıdaları tam çiğnemeden yatmak ve tümörler.

Farenjit Hakkinda Genel Bilgiler
Ağız ve burun boşluğunun arkasında, boğazın yutak kısmı bulunmaktadır. Yutağın iltihaplanmasına farenjit denir. İki tür farenjit vardır. Yeni başlamış ve şiddetli belirtileri olan farenjit, akut farenjittir. Uzun süredir olup şiddetli belirtileri olmayan müzmin, süreğen farenjit ise kronik farenjittir.
Akut farenjit sıklıkla mikrobiktir. Bu mikroplar genelde virüslerdir, daha nadir olarak da bakterilerdir. Boğazı tahriş eden kimyasal maddelerin (çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi) yutulması, solunması akut farenjite sebep olur.
Kronik yani müzmin farenjite sigara, alkol kullanımı, kirli hava, kuru hava, tozlu ortamlar, mide reflüsü, burun tıkanıkları, aşırı soğuk ve sıcak içecekler, geniz akıntısı, diş iltihabı sebep olur. Özellikle öğretmenler sürekli konuşmak zorunda kaldıklarından kronik farenjite meyillidir. Kronik farenjit aynı zamanda öğretmen hastalığı olarak da bilinir.

Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi YöntemleriBulgu, Belirti Ve Yakinmalar
Boğaz ağrısı, ateş, öksürük boğazda kuruluk, yapma veya kaşıntı hissi, yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, halsizlik, burun akması, baş ağrısı gibi şikayetler olur. Genellikle bademcik iltihabı eşlik eder.
Muayenede boğaz kızarıktır, geniz akıntısı vardır. Ateş yüksek çıkar. Boyun bölgesindeki lenf bezelerinde şişme tespit edilir.
Tanı koymak için herhangi bir tetkike ihtiyaç yoktur. Ancak farenjite sebep olabilecek başka bir hastalık düşünülüyorsa tahlil istenebilir. Örneğin sinüzit için sinüs filmi istenebilir.
Tibbi Tedavi
Akut farenjitte sıklıkla etken virüsler olduğu için antibiyotik kullanılmaz. Akut farenjite bakteriler sebep olmuşsa penisilin türevi antibiyotikler verilir. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar (parasetamol, diklofenak gibi) kullanılır. Gargaralar, burun açıcı spreyler verilir. Nedene yönelik olarak tedavi düzenlenir. Alerji varsa antihistaminikler (setirizin, desloratadin gibi) verilir. Bol sıvı tüketilmelidir. Aşırı soğuk ve sıcak içecekler tüketilmemelidir.
Kronik, müzmin farenjitte tedavi sebebe yöneliktir. Burun tıkanıklığı varsa nedeni araştırılır. Alerji, burun kemiği eğriliği, geniz eti gibi durumlar tedavi edilirse farenjit düzeni. Sebep, midenin asit içeriğinin ağza gelmesi olan reflü ise mutlaka tedavi edilmelidir. Çalışılan ortamlar tozlu ise toz maskesi kullanılmalıdır. Kimyasal maddeler kullanılırken solunmamalıdır. Sigara ve alkol kesilmelidir. Çok soğuk ve sıcak içeceklerden uzak durulmalıdır.

Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi YöntemleriDiyet Değişiklikleri
Günde 3-4 defa boğaz pastili kullanılması rahatlatıcıdır. 4 yaşın altındaki çocuklar pastili soluk borusuna kaçırabileceği için önerilmez.
Zencefil ve sarımsak, boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcıdır. Hem zencefil hem de sarımsak etkili antibakteriyel özelliklere sahiptir, enfeksiyona neden bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ham formunda zencefil ve sarımsak çiğnenebilir veya sebze, tavuk çorbası gibi gıdalara katılarak tüketilebilir.
Sabah erkenden yeşil çay içmek boğaz iltihabını yatıştırmaya yardımcı olur. Yeşil çay çeşitli şifalı bileşenlere ve sakinleştirici özelliklere sahiptir.
Bal ile zerdeçalın karıştırılarak tüketilmesi yararlı olabilir. Zerdeçal, anti bakteriyel ve antifungal özellikleri içerir ve bal boğaz iltihabı yatıştırmada yardımcıdır. Bir tatlı kaşığı bal ile 2 tutam zerdeçal karıştırılarak günde 3 defa tüketilir.
Ayrıca bir bardak ılık süte bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı zerdeçal eklenip geceleri yatmadan önce içilmesi de yardımcı olabilir.

Önerilen Besin Takviyeleri
• C vitamini ve çinko: C vitamini ve çinko desteğinden daha çok koruyucu amaçla ve immün sistemi desteklemek için yararlanılır
Önerilen Bitkisel Takviyeler
• Adaçayı: Antiseptik özellikleri olup ağız ve boğaz enfeksiyonlarında yararlıdır. Bir bardak kaynamış suya bir tatlı kaşığı kuru ada çayı veya iki tatlı kaşığı taze ada çayı yaprağı (yaklaşık 7 yaprak) konup 10 dakika demlenir ve gargara yapılarak günde 2 bardak içilir. Arka arkaya değil aralıklı içilmelidir. İçine hem tatlandırmak hem de yararını artırmak için bir tatlı kaşığı bal katılabilir. Bal, çocuklarda boğaz enfeksiyonuna bağlı gece öksürüklerini ilaçlardan daha iyi kesmektedir. Ayrıca adaçayı/ekinezya içeren ağız spreylerinin boğaz iltihabına bağlı ağrıyı azaltmada klorheksidin/lidokain spreyi kadar etkili olduğu gösterilmiştir.
• Hidrastis rizomu ve ekinezya kökü: İmmün sistemi desteklemek için berberin ana etkili bileşiğini içeren gidrastis rizomundan yararlanılır. Berberin, streptokokların farinks epitel hücrelerine bağlanmasına engel olur. Ekinezya, streptokok enfeksiyonlarına karşı etkilidir. Streptokok bakteriler yayılmak için yüksek miktarda hiyalüronidaz salgılarlar. Bu salgılanan enzim ekinezyada bulunan bileşikler ve çeşitli biyoflavonoitler tarafından inhibe edilir.
• Hidrastis rizomu çayı ve ekstresi: Güçlü antimikrobiyal etkilidir. 2-4 gram kuru kök ile hazırlanmış çay veya %8-12 oranda alkaloit içeren ekstresinden günde 250-500 mg dozda alınması önerilir.
• Ekinezya çayı: Enfeksiyonlara karşı düşük direnç gösterenler için yarım tatlı kaşığı (0.5-1 gram) ekinezya kökünün üzerine bir çay fincanı kaynar su eklenir ve demlenmeye bırakılır. Ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzülür. Gün içinde birkaç kez 1 çay fincanı içilir. Kapsül veya sıvı formdaki preparatlardan da yararlanılır.

•Afrika sardunyası (Pelargonium sidoides): Boğaz Ağrısının Nedenleri ve Tedavi YöntemleriAntiviral ve antimikrobiyal olması nedeniyle yetişkinlere günde 3 kez 1.5 ml sıvı ekstresi veya 3 kez 20 mg’lık tabletlerinden 14 gün boyunca alınması önerilir. Hekim tavsiyesi ve kontrolünde Umcka solüsyonu 7-12 yaş arası çocuklara günde 3 kez 1 ml, 0-6 yaş arası çocuklara günde 3 kez 0.5 ml verilir.
• Meyan kökü: Ekspektoran etkisi nedeniyle meyan kökü çayından yararlanılır. 1.5 gram meyan kökü (1/2 tatlı kaşığı) üzerine 250 ml su ilave edilip ağır ağır 10-15 dakika kaynatılır. 15 dakika bekledikten sonra süzülür. Ayrıca nane ve okaliptüs yapraklarından hazırlanmış olan çay içilir ve nane, adaçayı, papatya, okaliptüs ve böğürtlen çaylarından gargara olarak da yararlanılır.

Yazar: Fatih Bolelli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku