Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?

0 523

3593_dudak-catlamasi

Günümüzde yaşanan bazı estetik sorunları, hem dış görünüş hem de sağlık bakımından bazı sorunlara yol açabilmektedir. İnsanların temel gereksinimlerinden birisi olan beğenilme duygusu içerisinde dış görünüş güzelliği, oldukça önemli bir etken olarak görülmekte ve de bu nedenle dış görünüşe çok önem verilmektedir. Fakat yaşanabilen bazı estetiksek sorunlar dış görünüşü etkilediği gibi, sağlık açısından da ciddi sorunlar doğurabilmektedir. Bu tür sorunlardan birisi ise, dudak çatlaması sorunudur.

Toplumda oldukça yaygın olarak karşılaşılan bu sorunun devam etmesi durumunda, ilk başta estetiksel olan bu sorun insan sağlığı için ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Dudaklar, hem konuşma hem de yemek yeme gibi yaşamsal olgularla birlikte kullanıldığı için, gün içinde sıkça kullanılırlar ve dudaklarda oluşan çatlaklar bu nedenle daha da derinleşebilir. Bu derinleşme ise, beraberinde çok şiddetli düzeyde yanma ve acı hissine neden olabilmektedir. Bu nedenle, dudaklarda oluşan çatlaklar ciddiye alınmalıdır.

Dudak çatlaması sorunu, çeşitli faktörlerden etkilenebilmektedir. Örneğin, bu sorunla kış mevsiminde oldukça sık bir şekilde rastlanılır. Bunun nedeni ise, sıcak hava değişimidir ve bu değişim dudakların çatlamasına neden olabilmektedir. Bunun dışında, bazı sağlık sorunları ya da kişinin cilt tipi, dudak çatlamasını kronik bir hale getirebilmektedir. Özellikle bu durum, kuru cilt tipine sahip kişiler için daha geçerlidir. Kuru cilt tiplerinde, dudak kuruyarak doğal yapısını kaybedebilmekte ve bu nedenle dudak gerginleşebilmektedir. Bu durum ise, çatlamaya müsait bir durumdur. Bu cilt tipine sahip kişilerin ise dudak çatlaması sorununu yaşamamaları için, kaliteli dudak nemlendirici ürünleri kullanmaları gerekir. Dudak nemlendiricileri, dudak bölgesinde bulunan derinin nemlendirilmesini sağlayarak cildin kurumasını ve böylece de dudakların çatlamasını engeller.

du

Kuru ciltler dudak çatlamasına neden olurken, çatlamalara neden olan bazı etkenler daha bulunmaktadır. Bunlardan birisi ise, alerjiyle alakalıdır. Eğer kişinin sahip olduğu cilt bazı maddelere karşı alerjik reaksiyon veriyorsa, bu durum dudak çatlamasına neden olabilir. Alerjik reaksiyon oluşturabilme potansiyeli olan maddeler, dudak bölgesinde bulunan derinin kızarmasına, çatlamasına ve de tahriş olmasına neden olabilirler. Bu tür durumlara neden olabilen maddeler, tüketilen gıda maddelerinde olabileceği gibi, kullanılan makyaj ve parfüm maddelerinde de olabilmektedir.

Öyle ki; parfümler, tıraş losyonları ve de makyaj malzemeleri de, bazı kişilerin cilt yapısına uygun olmayabilir ve kişide alerjik reaksiyon oluşturabilir. Bunun dışında, piyasada yer alan bazı dudak koruyucuları da dudak çatlamasına neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise, bu koruyucuların içerisinde parafin ve de bal mumu gibi oldukça gerekli maddelerin dışında bazı katkı maddeleri de kullanılabilmektedir. Bu katkı maddeleri ise, koku ve renk vermesi için kullanılır. Cilt, bu tür katkı maddelerine alerjik reaksiyon gösterebilmekte ve de dudak çatlaması sorunu yaşanabilmektedir. Bu nedenle, kişinin dudak çatlamasına çözüm için kullanmış olduğu koruyucuların ters etki yapmaması için, bu dudak koruyucuların katkı maddesi içermeyenlerinin kullanılması gerekmektedir. Aksi halde, dudaktaki sorun daha da büyüyebilir.

Dudak çatlamasına neden olan bu etkenlerin dışında bir neden daha bulunur. Bu etken ise, ilk bakıldığında oldukça ilginç gözükmektedir. Bu etken, burun tıkanıklığıdır. Grip veya nezle gibi durumlarda yaşanan burun tıkanıklığı durumu, kişinin gün içerisinde nefes alabilmek amacıyla ağzını çok fazla kullanmasına neden olur. Böylece kişinin dudak bölgesine akciğerlerden gelen sıcak hava temas eder ve de zamanla dudak kurur ve çatlar. Burun tıkanıklığı durumu geçince de, dudak çatlağı durumu otomatik bir şekilde geçecektir.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku