Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sıradışı Bakteriler: Büyüleyici Mikroplar Hakkında Tuhaf Gerçekler

1 2.057

Bakteriler büyüleyici mikroplardır. Birçok insan onları sadece hastalığın kurbanı olarak düşünür. Bazılarının bizi hasta edeceği doğru olsa da, çoğu zararsız ve hatta faydalıdır. Araştırmacılar, bazı bakterilerin kendi başlarına ilginç olan ve gelecekte de insanlara faydalı olabilecek inanılmaz yeteneklere sahip olduğunu keşfediyorlar. Çoğu bakteri tek bir mikroskobik hücreden yapılmış olmasına rağmen, düşünüldüğü kadar basit değildir. Bakteriler birbirleriyle iletişim kurabilir ve eylemlerini koordine edebilir. Bazıları insanları öldürecek aşırı çevre koşullarında hayatta kalabilir; bazıları ışık üretebilir ve bazıları manyetik alanları tespit edebilir ve cevap verebilir. Bazı türler diğer bakterilere saldıran yırtıcılardır.
Bu makalede bilinen bazı bakterilerin sıra dışı özellikleri anlatılmaktadır. Bilim adamları doğayı keşfettikçe, yeni bakteriler buluyor ve daha önce tanımlanmış olanlar hakkında daha çok şey öğreniyorlar. Yakında dünyamızdaki mikroplar hakkında çok daha şaşırtıcı gerçekleri keşfedebilirler.

Ekstremofiller: Aşırı Çevre Koşullarında YaşamakSıradışı Bakteriler: Büyüleyici Mikroplar Hakkında Tuhaf Gerçekler

Bazı bakteriler aşırı ortamlarda yaşar ve ekstremofiller olarak bilinir. İnsan standartlarına göre, çok yüksek veya çok düşük sıcaklığa sahip olanlar ve yüksek basınç, tuzluluk, asitlik, alkalinite veya radyasyon seviyesi olan veya oksijen içermeyenleri içermektedir. Archaeons olarak bilinen mikroplar sıklıkla aşırı koşullarda yaşamaktadır. Archaeons bir mikroskop altında bakteriye benzer, ama onlar genetik ve biyokimyasal olarak çok farklıdır. Genellikle bakteriler olarak adlandırılırlar, ancak çoğu mikrobiyolog bu terimin yanlış olduğunu düşünmektedir.

Bakteriyel İletişim ve Çeyrek Algılama

Bakteriler, farklı hücreler arasındaki sinyalleme moleküllerinin iletimi yoluyla birbirleriyle iletişim kurarlar. Sinyal molekülleri, bakteriler tarafından üretilen ve diğer bakterilerin yüzeyindeki reseptörlere bağlanan ve kimyasal alanlara yanıt veren kimyasallardır. Araştırmacılar, birçok bakteri türünün, çevrelerinde bulunan sinyalleşme molekülünün miktarını, çekirdek algılama olarak adlandırılan bir süreçte algılayabildiklerini keşfediyorlar. Bu türler, sadece molekülün konsantrasyonu belirli bir seviyeye ulaştığında kimyasal bir sinyale yanıt verir. Bir bölgede sadece birkaç bakteri varsa, sinyal molekülü seviyesi çok düşüktür ve bakteriler varlığına yanıt vermez. Bununla birlikte, yeterli sayıda bakteri mevcutsa, belirli bir yanıtı tetiklemek için yeterli sinyal molekülü üretirler. Bütün bakteriler aynı anda aynı şekilde cevap verirler. Bakteri dolaylı olarak nüfus yoğunluğunu tespit eder ve bir “yeterlilik” mevcut olduğunda davranışlarını değiştirir.
Çeyrek algılama, bakterilerin eylemlerini koordine etmesine ve çevrelerinde daha güçlü bir etki yaratmasına izin verir. Örneğin, patojenik bakteriler (hastalığa neden olanlar) genellikle davranışlarını koordine ettikleri zaman vücuda saldırmak için geliştirilmiş bir yeteneğe sahiptirler.

Luminesanslı Bakterilerde Çeyrek Algılama

Hawaii bobtail kalamar, lüminesan bakteriler için ilginç bir kullanıma sahiptir. Küçük kalamar sadece bir inç uzunluğundadır. Kum ya da çamura gömülerek geceyi geçirir. Geceleri aktif hale gelir ve esas olarak karides gibi kabuklular üzerinde beslenir. Kalamar, vücudunun alt kısmında, Vibrio fischeri adlı biyolüminesan bir bakteri içeren hafif bir organa sahiptir. İlginçtir ki, bu organda bulunan tek bakteri türüdür.

Bakteriyel hücreler, bir oto-indükleyici olarak bilinen bir sinyal molekülü üretir. Oto-indükleyici ışık organının içinde biriktikçe, sonunda bakterinin lüminesans genlerini harekete geçiren kritik bir seviyeye ulaşır. Süreç, çekirdek algılamanın bir örneğidir. Bakteriler tarafından yayılan ışık, kalamarın siluetinin, kalamarın altında yüzerek yırtıcı hayvanların görmesini engellemeye yardımcı olur. Güneş ışığından gelen ışık, okyanusa aydan ulaşan, kalamarın kamufle edilmesi ve gölgelemesini engelleyen ışıkla eşleşiyor. Bu fenomen karşı aydınlatma olarak bilinir. Fotophoredaki bakterilerin çoğu okyanusa bırakılır. Geriye kalanlar çoğalırlar. Gece geldiğinde, bakteri popülasyonu bir kez daha ışık üretmek için yeterince konsantre hale gelir.

Yırtıcı Bakteriler

Yırtıcı bakteriler diğer bakterilerei saldırır ve öldürür. Araştırmacılar, sucul habitatlarda ve toprakta yaygın olduklarını keşfediyorlar. Bu bakterilerin iki örneği aşağıda tarif edilmiştir.
– Vampirococcus, yüksek kükürt içeriğine sahip tatlı su göllerinde yaşar.
– Chromatium adı verilen daha büyük, mor bir bakteriye yapışır ve sıvıyı avından emerek öldürür. Vampirococcus’un aksine, Bdellovibrio bacteriovorus başka bir bakteriye yapışır ve sonra dışarıda kalmak yerine içine girer. Avının dış örtüsünü sindirmek için enzimler üretir ve aynı zamanda dönerek avına girmesini sağlar. Bdellovibrio avının içinde çoğalır ve sonra onu yok eder. Avcı, saniyede 100 hücre boyunda inanılmaz bir oranda yüzebilir, bu da onu bilinen tüm bakterilerin en hızlı hareket edenlerinden biri haline getirir. Bazı araştırmacılar, insanlara zararlı bakterilere saldırabilmeleri için yırtıcı bakterilerin kullanılabileceğini araştırıyorlar.

Manyetik Alanlara Tespit ve Cevap VermeSıradışı Bakteriler: Büyüleyici Mikroplar Hakkında Tuhaf Gerçekler

Bilim adamları, bazı bakterilerin Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’ndeki bir bilim adamı olan Richard P. Blakemore tarafından 1975 keşfine kadar manyetik alanları tespit edebildiğini fark etmemişti. Magnetotaktik bakteriler olarak da adlandırılan manyetik bakteriler, Dünya’nın manyetik alanına (veya yakınındaki bir mıknatısın oluşturduğu alana) yakalar ve cevap verirler.
Blakemore, bazı bakterilerin, mikroskop altında gözlemledikleri zaman, slaydın her zaman aynı tarafına gittiklerini fark ettiler. Ayrıca, bir slaydın yanında bir mıknatıs yerleştirirse, bazı bakterilerin her zaman mıknatısın kuzey ucuna doğru gittiğini gözlemledi.
– Manyetik bakteriler magnetosomes adı verilen özel organelleri içerir.
– Manyetosomlar manyetik kristaller olan manyetit veya greigit içerir.
– Her manyetik kristal, tıpkı diğer mıknatıslar gibi kuzey kutbu ve güney kutbu olan küçük bir mıknatıstır.
– Mıknatıslar birbirlerine karşı kutupları ile çekildiğinden, bakterilerdeki manyetik kristaller Dünya’nın manyetik alanına çekilir.
Bilim adamları, bakterilerin manyetik özelliklerinin insanlara yardım edebileceği yolları araştırıyorlar.

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/Unusual-Bacteria-Strange-Facts-About-Fascinating-Microbes

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Ali Çolak diyor

    Mikrobiyata içinde bakterileri incelediğimde bağışıklık sistemine nasıl yardımcı olduklarını; inflamasyonu nasıl başlattıklarını ve kan ölçümlerine değer olarak ne zaman yansıdıklarını izledim ve yazdım. Mesajlaşma ve iletişim kurmaları yazının içinde geçtiği gibi; bu bilgi ile karşılaşmam ayrıca kurduğum teoriyi de doğrular nitelikte..Saygılarımla.. Kalbe Yolculuk, Bağışıklık ve İnflamasyonun Hikayesi, Göl Yayınları, İstanbul.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku