Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Entomoloji Nedir?

0 609

Entomoloji, bir bilim dalıdır ve ‘Böcek Bilimi’ olarak literatürde geçmektedir. Entomoloji bilimi ile uğraşan kişiye ise, ‘Entomolojist’ denmektedir. Entomolojist, böcek ile çalışır, onları inceler, gözlemler, toplar, yetiştirir ve onlarla deney yapar. Entomoloji, temelde Zooloji’nin bir alt dalıdır. Ama böcek popülasyonunun fazlalığı nedeniyle, böcekler ile ilgili daha kapsamlı bir araştırma dalının olması uygun görülmüştür. Böceklerin tarihi insanoğlunun tarihinden daha eski olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Entomoloji alanın öncülerinden biri olarak görülen Charles Darwin’in doğal tarih hakkındaki ilk çalışmaları da böcekleri toplaması ile başlamıştır ve hayatı boyunca tüm dünya çapında amatör olarak böcekler ile çalışmış ve onların evrimlerini incelemiştir.
Entomoloji Nedir?Günümüzde ise böcekler hakkında öğrendiklerimizin, ilk başlarda profesyonel olmayanlar tarafından toplandığı bilinmektedir.
Son yıllarda bu alandaki çalışmaların artışının en büyük nedeni, böceklerin bitkilere, hayvanlara ve insanlara olan zararlarının önüne geçilme isteğidir. Dünya mahsulünün üçte biri böcekler tarafından yağmalanmakta ve yok edilmektedir. Böylece ürün kaybı yaşanmaktadır. Bu nedenle, Böcek Bilimi bu noktada büyük önem taşımaktadır. Böceklerin 10.000’den fazla türü olduğu varsayılmaktadır. Gün içerisinde bile ne kadar çok böcek gördüğümüz düşünülürse bu bilim dalının dünya için ne kadar elzem olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.
Böceklerin zararları ve yararları vardır. Zararlarından bazıları:
-Bitki fizyolojilerini etkiler.
-Taşımış oldukları parazitler nedeniyle hastalık yayarlar.
-Ürünlere zarar verirler.
Yukarıda yazılanların dışında ise yararları da şöyledir:
-Bal arıları da böcek sınıfındadır ve onlar olmazsa bitkilerin döllenmesi olamaz.
-Toprağın nefes almasına yardımcı olurlar.
-İpek böceği sayesinde ipek üretimi olur.
-Leş yiyen böcekler sayesinde çevrede bulunan zararlı vepis maddeleri yok ederler.
-Güzellik ürünlerinde kullanılırlar.
-Son olarak da içerdikleri proteinler sayesinde ileride insanlık için en büyük besin kaynağını oluşturabilirler.

Kaynakça:
http://yunus.hacettepe.edu.tr/~sert/Entomoloji.htm
http://www.entofito.com/entomoloji/

Yazar: Semahat Göker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku