Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hipnozda Dış Hareket Mekanizmaları

0 303

Hipnoz, danışan klinisyenin önerilerine cevap verebilecek kadar yeterli teta gücüne sahipse düşüncelerde, duygularda veya davranışlarda değişiklik yaratmaya yönelik bazı önerilerin yapılması şeklinde görülebilir. Hipnotik stratejiler herhangi bir yavaş salınımları artıran stratejidir. Teta’da bir artış veya yeterli teta seviyesini gösteren davranışsal işaretlerin farkında olarak, nöronlar arasındaki mevcut bağlantıları geliştiren (örneğin, yararlı imgelerle kendini deneyimleyen veya geleceğe olumlu bir bakış açısı olan özneyle tutarlı olanlar) veya yenilerini yaratan öneriler sunar.
Bu nedenle, egzersiz sırasında teta aktivitesinde bir artış ve buna karşılık alfa aktivitesinde veya spektral güçte küresel bir artış (alfa ve teta bantları dahil) olduğu not edilmelidir. Büyüleyici bir şekilde, uzman sporcularda gözleri kapalı dinlendirici uyanıklık sırasında hem alfa hem de teta aktivitesinin daha yüksek derecede olduğuna dair kanıtlar vardır. Dietrich ile birlikte bu kesişen düşünce hatları hipnoz, meditasyon ve akut egzersiz arasındaki bağlantıyı destekler ve bunların hepsi prefrontal hipoaktivasyona neden olur. Hipnozda Dış Hareket Mekanizmaları
Sonuç olarak, şimdi özel olarak yapılandırılmış vücut hareketini takiben artan teta aktivitesinin varlığını ele alıyoruz ve farklı derecelerde çapraz hareket içeren birkaç özel örneğe odaklanılmaktadır.

Çapraz Hareket

Ritmik bilateral çapraz vücut hareketinin, hipnoz aracılık bulgularına benzer şekilde, yaratıcılık ve bilişsel esneklik gibi motor ve bilişsel işlevleri iyileştirdiği öne sürülmüştür. Bununla birlikte, farkında olduğumuz hiçbir çalışma, çapraz vücut hareketleri sırasındaki elektrofizyolojik değişiklikleri incelememiştir. Köşegen eksen, mantıksal (yani dikey) ve yaratıcı (yani yanal) düşüncenin bir karışımı olarak “köşegen düşünme” tanımında önerildiği gibi, düşünme biçimiyle ilişkili olarak metaforik bir kural-bozucu rolüne sahiptir. Çapraz hareketler, tai chi gibi tüm vücut hareketlerine ve aşağıda tartışılacak olan Quadrato Motor Eğitimi gibi son paradigmalara dayanan disiplinlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Orijinal EMDR tanımında, yönlendirilmiş göz hareketlerinin, elektrofizyolojik olarak senkron teta dalgaları ile ilişkili olduğu bilinen hızlı göz hareketi uykusunun (REM) seğirmelerini taklit ettiğini öne sürmüştür. Ek olarak, Stickgold, EMDR sırasında dikkatin tekrar tekrar yönlendirilmesinin, REM uykusuna benzer bir nörobiyolojik durumu indüklediğini öne sürmüştür. Ek çalışma bulguları, EMDR’nin epizodik belleğin anlamsal belleğe transferini teşvik ettiği ve daha sonra REM benzeri (4-6 Hz) durumlarda pekiştirilecek olan hipotezini desteklemiştir.
Yukarıda bahsedildiği gibi, hipnoz sırasında ortaya çıkan frontal alanların ve özellikle anterior singulat aktivasyonu, odaklanmış dikkatin yoğunlaştırılması gibi hipnotik durumda meydana gelen davranışsal değişikliklerle çok iyi eşleşir. Önemli olarak, anterior singulat frontal göz alanı ve tamamlayıcı göz alanı ile bilinen anatomik bağlantılara sahiptir ve bu nedenle görsel fiksasyonun sürdürülmesi ve refleksif sakkadların baskılanması gibi göz hareketlerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin, hipnoz, klasik davranış işaretleyici, yani, hipnotik olarak indüklenmiş bakış, olduğugöz kırpma oranının oldukça azalması ve göz hareketleri ve göz bebeği boyutundaki taklit edilemez değişikliklerin eşlik ettiği sırlı bir bakıştır.
Öğrenci boyutunun son zamanlarda karar verme gibi çeşitli bilişsel süreçlerle yakından ilişkili olduğu bulunmuştur . Buna karşılık, pozitif korelasyonlar sadece yüksek gama bandında (60-100 Hz) bulundu ve hem uyanık hem de uyku koşullarında benzerdir. Sadece birkaç yeni çalışma, diyagonal hareketler sırasındaki elektrofizyolojik değişiklikleri incelemiştir. Nadir bir öncü çalışma üzerinde çalışılan tamamen dikey hareketlere kıyasla, diyagonal hareketin başlaması sırasında frontal teta aktivitesinin arttığını bulmuştur. Artan frontal teta muhtemelen daha fazla hesaplama çabasına bağlıdır. Kaynak lokalizasyonu ayrıca artan frontal teta aktivitesinin orta frontal kortekste üretildiğini gösterdi. Ek olarak, yazarlar dikey hareketler sırasında frontoparietal alfa beta modülasyonlarının iki fazlı bir modelini buldular.
Gerçek hareket ve motor imgeleme sırasında sensorimotor beta ve teta aktivitesinde modülasyon bildirilmektedir. Marson vd. ayrıca dikey hareketlerin ikinci kısmıyla ilgili alfa aktivitesinin iki fazlı modülasyonunu bulmuştur. (her hareket iki bölümden oluşuyordu, bir ileri ve geri dönüş periyodu, dikey hareket sırasında geri dönüş periyodundaki iki fazlı tepki).Daha spesifik olarak, azalan alfa aktivitesi, geri dönüş döneminin başlangıcından hemen sonra gözlemlendi ve sonuç olarak, hareketin sonuna bağlı aynı frekans bandında bir artış oldu.
İkinci hareketin bitiminden hemen sonra gözlenen azalmış alfa aktivitesi, içselleştirilmiş dikkatte bir azalmayı yansıtabilir, çünkü azalmış alfa aktivitesi, klasik olarak, duyusal girdiler yoluyla, özellikle görsel sistemdir. Rimbert ve ark. ile Marson ve ark. ayrıca hareket sonrası beta ribaund bulmuştur. Ve ardışık denemeler arasında, yani hem diyagonal hem de dikey hareketlerde artan beta aktivitesidir.

Quadrato Motor Eğitimi (QMT)

Hipnozda Dış Hareket MekanizmalarıQuadrato Motor Eğitimi, Sphere Bilinç Modeline dayanan dikkatli bir hareket uygulamasıdır. Katılımcılardan belirli bir talimat sırasına göre bir kare (İtalyanca quadrato) içinde hareket etmeleri istenir. QMT, vücut ile kuadrato uzayda bulunan uzamsal koordinatlar arasında bölünmüş yüksek düzeyde bir dikkat ve bir sonraki talimatı sessizce beklemeyi gerektirir. Önceki çalışmalar, QMT’nin teta aktivitesini artırdığını ve bilişi geliştirdiğini göstermiştir Davranış düzeyinde, bu değişiklikler bilişsel ve psiko-duygusal işlevlerdeki gelişmelerle ilişkilendirilmiştir sağlık ve esenliğin önemli yönlerini değerlendirdi.
QMT’yi diğer fiziksel aktivite biçimlerinden farklı kılan şey, teta ve alfa bantlarındaki hemisferik işlevsel bağlantı üzerindeki etkisidir. Aktivitedeki yerel değişikliklere odaklanan ve genellikle uzun menzilli bağlantıda değişiklikler bildirmeyen diğer fiziksel aktivite türleriyle ilgili çalışmaların tersine, QMT ile uğraşan sağlıklı popülasyonlarla ilgili çalışmalar hem artmış EEG gücü hem de tutarlılık özellikle teta ve alfa bantlarında. Aslında, hem tek seanslar hem de uzun QMT dönemlerinin, teta ve alfa bantlarında artmış intra- ve interhemisferik fonksiyonel bağlantıya neden olduğu bulunmuştur.
Artan teta ve alfa işlevsel bağlantısının, beyin bölgeleri arasında bilgi ve iletişimin daha iyi entegrasyonu nedeniyle gelişmiş bilişsel işlevleri ve daha yüksek bilinç durumlarını yansıttığı düşünülmektedir. Bu nedenle, bu bulgular, QMT’nin bilişsel ve psiko-duygusal refahı geliştirme kapasitesi ile ilgili ek kanıtlar sağlar. Ayrıca, Ben-Soussan ve ark. ayrıca, basit motor veya sözel eğitim alan iki kontrol grubuna kıyasla, tek bir QMT seansı uygulanan gruplarda gelişmiş uzamsal biliş ve yansıtma bulmuştur. İyileştirmelerin, teta ve alfa bantlarındaki intra- ve interhemisferik koheranstaki değişikliklerle kanıtlandığı üzere, fonksiyonel bağlantıdaki değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmüştür.
Yakın zamana kadar meditatif hareket sırasında nöral modülasyonu araştıran çok az çalışma vardı. Yakın tarihli bir pilot çalışmada, De Fano ve ark. QMT rutininin turları olan üç “blok” ile karakterize edilen tek bir QMT seansı gerçekleştiren beş gönüllüyü inceledi. QMT, frontal teta aktivitesini içeren yönetici kontrolü gerektirdiğinden, üç QMT bloğunun sonuncusuna doğru, başlangıçtakine kıyasla daha yüksek frontal teta gücü beklenir. Aslında, son iki bloğa doğru artmış teta aktivitesi eğilimi gözlendi, bu sadece QMT performansının gerektirdiği bilişsel kontrolü değil, aynı zamanda fazla mesai meydana gelen bilişsel çabadaki artışı da yansıtabilir.
Navigasyon temasına ve yukarıda tartışılan, üst ve alt uzunlamasına fasiküllerle daha fazla ilgili olan dikkat ve belirgin dorsal ve ventral akımlarla bağlantısına geri dönüldüğünde, 6 haftalık günlük QMT’nin beyaz madde bütünlüğünü artırdığı bulunmuştur. Üst ve alt longitüdinal fasiküllerde artmış fraksiyonel anizotropinin yanı sıra sensorimotor ve bilişsel işlevlerle ilgili ek yollarda da belirtilmiştir.

Tai chi ve Qigong

Hipnozda Dış Hareket MekanizmalarıBaşka bir meditasyon hareketi paradigması olan tai chi daha yoğun bir şekilde incelenmiştir. Çeşitli elektroensefalografi EEG çalışmaları, tai chi’nin bilişsel veya fiziksel indekslerin diğer değişiklikleriyle ilişkili zihinsel durumda veya elektroensefalogram modellerinde değişiklikler üretebileceğini bildirmiştir. Pan ve ark. konsantreli ve konsantreli olmayan qigong durumları arasındaki EEG teta farkını inceleyerek frontal orta hat teta ritminin konsantre qigong durumuyla ilişkili olduğunu gösterdi.
Teta ritmi, zihinsel konsantrasyonda meydana gelen normal EEG modellerinden biri olarak önerildiğinden, yazarlar, teta ritminin qigong sırasında zihinsel konsantrasyonun bir göstergesi olduğu sonucuna varmışlardır. Özellikle, Field ve ark. matematik hesaplamalarındaki performansın 20 dakikalık bir tai chi / yoga eğitim kursundan sonra önemli ölçüde arttığını ve frontal teta aktivitesinin artmasıyla ilişkili olduğunu gözlemlediler. Field vd. ayrıca artmış teta aktivitesi ve kişinin bildirdiği anksiyetede azalma eğilimi buldular ve yazarlar bunu tai chi’nin gevşeme etkilerine bağladılar. Bu artmış frontal teta aktivitesi, yetenekli kadın tai chi uygulayıcılarının bir çalışmasında tekrarlandı ve tipik olarak gevşeme ve dikkat durumları sırasında meydana gelen bir model göstermiştir.
İç hareket ve teta aktivitesiyle ilgili olası bağlantılarına paralel olarak dış hareketin önemi için ek destek, kişinin sağlığı için hareketsiz davranış yerine sık hareketin tercih edilmesinden ve doğru uygulandığında hareket terapilerinin yararlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bunlar ağrıyı ve ilgili semptomları iyileştirerek kronik ağrı durumları hafifletebilir. Dahası, bildirilen faydalar yalnızca kas-iskelet sistemi veya vasküler fonksiyonla değil, aynı zamanda iyi oluşun zihinsel boyutuyla da ilgilidir. Örneğin, tai chi gibi dikkatli hareket uygulamalarının, osteoartrit, bel ağrısı ve fibromiyalji gibi durumlar için kronik ağrı yönetiminde önemli ölçüde yardımcı olduğu bulunmuştur.

Kaynakça:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4220267/
https://courses.lumenlearning.com/boundless-psychology/chapter/altered-states-of-consciousness/
https://www.researchgate.net/publication/322372615_Ability_of_Hypnosis_to_Facilitate_Movement_Through_Stages_of_Change_for_Smoking_Cessation

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku