Johannes Vermeer, 1632-1675 yılları arasında yaşamış ve tablolarına günlük hayatı yansıtan ünlü Hollandalı bir ressamdır. Barok sanatından esinlenmiş ve bu stilde eserler yaratmıştır.
Hayatı boyunca diğer ressamlara oranla çok daha az sayıda tablo yapmış olması, onun mükemmeliyetçiliği ile bağdaştırılır. Bundan dolayı hem yaşamında maddi sıkıntılar çekmiş, hem de ölümünden sonra ailesine yüklü miktarda borç bırakmıştır. Hollandalı Barok sanatçısı, parlak renkler, canlı tonlar ve pahalı boyalar kullanarak resimleri üzerinde çok titiz, özenli ve yavaş çalışırdı. Özellikle ışık oyunları ve yansımaları ustalıkla kullanmış ve eserlerine hem halkı, hem de pek çok ressamı hayran bırakmıştır.
Johannes Vermeer’in bir ressam tarafından eğitildiğine veya bir ressamın yanında çırak olup olmadığına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Vermeer, 1657 yılında ünlü sanat koleksiyoncusu Pieter Van Ruijven ile tanışmıştır. Bu tarihten itibaren, Vermeer, Ruijven’in kendisine sipariş ettiği tabloları yapmaya başlamıştır. Vermeer, bütün eserlerine titizlikle yaklaşır ve yavaş çalışırdı. Senede en fazla üç tablo yaptığı, Vermeer’e dair bilinenler arasındadır. Bunların yanı sıra, 17. Yüzyıl ressamları arasında en kaliteli malzemeleri ve en pahalı boyaları kullanan isim hiç kuşkusuz Johannes Vermeer’dir.
Ünlü ressam, genellikle günlük yaşamı konu alan iç mekanlar çizdi. Bunlar evin içinde masa başında oturan, dışarı bakan veya müzik enstrümanı çalan kişiler, özellikle kadınlardı. Yaşadığı yer olan Hollanda’nın Delft şehri manzaraları, Vermeer tarafından tabloya aktarılmıştır. İki farklı türde bulunan Delft Manzarası çalışmalarının dışında, tür resimleri ve portrelere imza atmıştır. Çoğunlukla, iç mekanlarda bulunan kişi veya kişileri, sol tarafta yer alan bir pencerenin aydınlığı ile birlikte çizmiştir. Hollandalı Barok sanatçısı Johannes Vermeer’e ve eserlerine dair üzücü olan bir ayrıntı ise, tarihlendirilmemiş olmalarıdır. Ünlü ressam, yalnızca 3 resminde tarih belirtmiştir. Bu eserleri, Muhabbet Tellalı (1656) , Astronom (1668) ve Coğrafyacı (1669)’dır.
İnci Küpeli Kız, Vermeer’in en ünlü eserlerinden biridir. Bu tablonun yapılış hikayesinin anlatıldığı roman ve romandan uyarlanmış film, çok sayıda sanatseveri kendisine hayran bırakmıştır. İnci Küpeli Kız romanı ve filminde, ressamın bu tabloda resmettiği modeli ile olan ilişkisi anlatılır. Süt Koyan Hizmetçi, Resim Sanatı, Açık Pencere Önünde Mektup Okuyan Kız, Coğrafyacı, İnci Gerdanlığı İle Bayan, Uyuyan Genç Kadın, Şarap Kadehi, Müzik Dersi, Delft Manzarası ve Delft’te Bir Sokak, Johannes Vermeer’in tanınan eserleri arasındadır.
Yazar:Ayşegül Güngör