Kar Leoparları Hakkında 50 Gerçek

   Nüfus ve Menzil

1. Kar leoparının bilimsel adı Uncia Uncia’dır .
2. Vahşi kedi ve panter ailelerinin bir soyundan geliyorlar.
3. Orta Asya’nın engebeli ve karlı dağlık bölgelerine özgü, nesli tükenmekte olan kar leoparı özellikle Himalaya bölgesinde bulunur.
4. Çin, kar leoparı nüfusunun % 60’ını elinde tutuyor.
5. Kar leoparları Pakistan, Nepal, Afganistan, Hindistan, Moğolistan, Özbekistan, Tacikistan, Butan, Rusya ve Kazakistan gibi ülkelerde Orta ve Güney Asya’ya yayılmıştır.
6. Sırtlar, uçurumlar ve kaya mostralarında yaşamayı tercih etmektedirler. Bu yerler elverişlidir çünkü avlanma ve avlanmak için kamuflaj sağlarlar.
7. Deniz seviyesinden 3500 metre yüksekliğe kadar olan rakımda bulunurlar.
8. Yaz aylarında, kar leoparı deniz seviyesinden 5000 metre yüksekliğe kadar  tırmanabilir.
9. Kar leoparları dünyanın en güzel yaratıklarındandır. Siyah lekeler ve rozetlerle örülmüş muhteşem dumanlı gri kürkleri vardır.
10. Karnındaki kürk yaklaşık 5 inç kalınlığındadır.

Biyoloji ve Eşsiz Özellikler

11. Kar leoparları, yaklaşık 30-55 kg ağırlığında olan çoğu kediden daha küçüktür.
12. Yaklaşık 80-135 cm uzunluğundadırlar.
13. Ayakta neredeyse 2 metre boyunda gözükmektedirler.
14. Bir kar leoparının kuyruğu, vücudu kadar uzundur.
15. Uzun tüylü bir kuyruğa sahip olmak kendine özgü özelliklerinden biridir. Kuyrukları, dik ve dar çıkıntıların üzerinde yürürken dengelerini sağlamaya yardımcı olur.

16. Çoğu vahşi kediden farklı olarak, kar leoparları çok sert ve soğuk iklimde yaşarlar, kuyruğu burnunu ve ağzını korumak için bir susturucu görevi görür. Bu sebeple kuyrukları fazla kalın ve tüylüdür.
17. Dişi, erkekten yaklaşık % 30 daha küçüktür.
18. Karda yürümek ve hatta kalın kar örtüsünü örtmek için iyi adapte edilmiş pençeleri vardır.
19. Parslara çok benzemektedirler.
20. Sık sık utangaç yaratıklar olarak tarif edilirler, açıkta nadiren görülürler.

Davranış

21. Gece hayvanlarıdır.
22. Çok gizemlidirler ve onlar hakkında çok az şey bilinir.
23. Onlar, çoğu zaman yalnız yaşayan ve sadece çiftleşme mevsimi boyunca sosyalleşen çok bağımsız ve yalnız yaratıklardır.
24. Avın bol olduğu bölgelerde, 30-65 km’lik bir yakın mesafe içinde sıkıca toplanırlar.
25. Buna karşılık, düz arazili alanlar av kaybına sebep olabilir.
26. Az çalıya sahip olan ya da hiç çalıya sahip olmayan alanlar, örneğin Tibet Platosu, kar leoparları için koruyucu gezinti yolları sunan çok sayıda sırt ve kayalık uçurumlar içerir.
27. Diğer büyük kedilerin aksine, kar leoparı saldırgan olmayan bir hayvandır.
28. İnsanlara saldıran ya da öldüren kar leoparlarının raporları duyulmamıştır.
29. Kendilerini veya yavrularını tehdit ettikleri zaman savunmak için saldırgan olabilirler.
30. Çevik bir avcı olmak için, avlarını arkadan gizli bir şekilde saldırıya uğratırlar, tek seferde akıntıya maruz bırakır ve onu parçalara ayırırlar.

Diyet

31. Dağ silsilesi habitatlarında bulunan çeşitli otoburlar üzerinde beslenen kar leoparları, büyük kediler arasında bilinen tek fırsatçı yırtıcılardır.
32. Ortak avları arasında ceylanlar, geyikler, yaban keçileri, koyunlar, kar muslukları, pikanlar, fareler ve tavşanlar gibi kemirgenler, dağ sıçanı ve yaban domuzu bulunur.
33. Himalaya dağlarında yaşayanlar çoğunlukla Himalaya mavisi koyunu olarak bilinen bharallerle beslenirler.
34. Kışın, otobur hayvanların büyük sürüleri zengin meralarla daha sıcak yerlere göç ettiğinde, kar leoparları bir seferde tüm evcil hayvanları veya bütün bir hayvanı öldürürler.
35. Ortalama olarak ayda iki kez, büyük memelileri avlayabilir ve birkaç gün boyunca etleriyle beslenebilirler.
36. Bir hayvanı avladıktan sonra, bazıları yiyeceklerini depolamak ve güvenli tutmak için kar tünellerine sürükler.
37. Keçiler ve koyunlar en yaygın avlardır.
38. Bir öldürme 2 ila 3 gün sürebilmektedir. Avlarını yavaş yerler.
39. Yaz aylarında genellikle daha az yoğun lekelerle kaplanırlar.
40. Gebelik süreleri yaklaşık 3-3.5 aydır.

Çiftleşme, Yavrular ve Ömrü

41. Bir dişi, herhangi bir olası tehlike durumunda doğurmak için uygun ve güvenli yerler aramaktadır.
42. Ortalama bir dişi 1 ila 5 yavru doğurur.
43. Yavrular iki yaşına kadar anneleriyle birlikte katı yiyecekler yemektedirler.
44. Genç yavrular iki yaşına kadar anneleriyle birlikte yaşamaktadırlar.
45. Anneleriyle geçirdikleri süre boyunca yavrular, hayatta kalmak için avlanma becerilerini öğrenirler.
46. 2 yıl sonunda yavrular, annelerini terk edip bağımsız yaşamlarını sürdürebilecek yaşa gelirler.
47. Anne bazen yavrularını beslemekte zorlanabilir ve bazı durumlarda yavrular açlıktan ölebilirler.
48. Çoğu yavru, habitat tahribatı gibi birçok doğal ve hatta insan yapımı nedenlerden dolayı yetişkinliğe ulaşamamaktadır.
49. Ortalama bir kar leoparı 15 ila 18 yaşları arasında yaşar, ancak esaret altında yetişen bazı kar leoparlarının 21 yaşına kadar yaşadıkları söylenir.
50. Eşleri izlemek ve bulmak için koku işaretlerini kullanırlar.

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/Facts-about-Snow-Leopards

Yazar: Katibe Melis Dinçer

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :