Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Karadeniz’in Saklı Koyu: Gideros

0 552

Karadeniz’deki ender koylardan biri olan Gideros Koyu, Kastamonu sahillerinin cennet köşelerinden biri. Kastamonu’nun Cide ilçesindeki Gideros, her yıl yüzlerce doğa tutkununu ağırlıyor. Peki, Gideros’a nasıl gidilir, Gideros’ta neler yapılır? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Gideros Koyu’na Nasıl Gidilir?

Karadeniz'in Saklı Koyu: GiderosKastamonu’nun Cide ilçesinin batısında yer alan Gideros Koyu, ilçe merkezine 15 dakika mesafede. Cide’ye ulaşmak için iki farklı yol izleyebilirsiniz. Kastamonu’dan yola çıkarsanız, Küre dağlarının eşsiz güzelliği eşliğinde 134 kilometrelik bir yol kat etmeniz gerekiyor. Tercihiniz deniz manzarası ise Amasra-Kurucaşile üzerinden yapacağınız 73 kilometrelik bir yolculuk sizi Cide’ye ulaştıracaktır.

İstiklal Yolu’nun Başlangıç Noktalarından Biri

Gideros’un antik çağlardaki adı Kytoros. Homeros, İlyada adlı eserinde Kytoros’tan Troia saflarındaki bir Paphlagonia kenti olarak söz ediyor. Gideros adının ise Cenevizliler döneminden kalma olduğu sanılıyor. Tarih boyunca denizciler için doğal bir liman işlevi sürdüren Gideros, Kurtuluş Savaşı’nda Ankara’ya gönderilecek cephanelerin saklandığı bir bölge olarak da biliniyor. Hababam Sınıfı ile özdeşleşen ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın Halime Kaptan adlı romanı da Gideros ve Cide’de geçiyor. Rıfat Ilgaz’ın Cide’de doğduğu ev, günümüzde müze ve kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

Gideros’ta Neler Yapılır?

Karadeniz'in Saklı Koyu: GiderosEtrafı çam, kayın, kestane, meşe ve şimşir ağaçlarından oluşan yemyeşil bir örtüyle çevrilen Gideros, fotoğraf tutkunlarının mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Zümrüt yeşili bir gölü andıran koyun manzarası, hem gün doğumunda hem de gün batımında muhteşem. Çünkü burası güneşin denizden doğup denizden battığı ender köşelerden.

Gideros Koyu, doğal sit alanı… Büyük ölçüde korunmuş. Otopark, tuvalet, büfe gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler var. Giriş ücreti de söz konusu değil.

Koyun etrafında birkaç küçük lokanta mevcut. Şirin aile işletmelerinde taze balık bulmak mümkün. Deniz ürünlerini tercih etmiyorsanız etli ekmek ya da büryan kebabı gibi yöreye özgü lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Ceviz helvası da Cide’ye özgü lezzetlerden.

Rıfat Ilgaz’ın bir romanına da adını veren “Sarı Yazma” Cide’nin sembolü. Yöre kadınlarının bölgede yetişen “barok” çiçeğinin boyasını çıkararak ürettiği bir tür başörtüsü olan sarı yazma hediyelik eşya alternatiflerinin başında geliyor. Bunun yanı sıra ahşap el ürünleri; anahtarlık, kalemlik, kaşık vb. ürünler de mevcut. Rıfat Ilgaz’ın kitapları da Cide’de sadece kendi adını taşıyan müzede satılıyor.

Gideros ve Cide’de Konaklama Olanakları

Gideros’ta ev pansiyonları mevcut. Ancak zaman zaman hizmete açık olmayabiliyorlar. Bu nedenle yola çıkmadan Cide Belediyesi’nden telefonla bilgi istemek doğru bir yol olacaktır. Cide ilçe merkezinde ise hemen her bütçeye uygun konaklama tesisleri bulmak mümkün.
Kaynakça:
cide.bel.tr

Yazar:Esat Kaplan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku