Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Karıncalanma Nedir? Nasıl Oluşur?

1 622

kar2

Günlük yaşam içerisinde hemen hemen herkesin başına gelen karıncalanma olayı, bazen rahatsız edici noktalara gelebilmektedir. Karıncalanma olayı, sinirlerle alakalı bir durumdur ve herhangi bir sinir üzerinde uygulanan basıncı bildiren uyarı sistemidir.

Daha çok, kol ve bacaklarda bu duruma rastlanmaktadır. Kol ve bacaklarda en çok rastlanmanın başlıca nedeni ise, bu organların uzun bir süre ters pozisyonda tutulması ve aynı zamanda uzun süren hareketsizliktir. Fakat karıncalanma her zaman bu durumlar sonucunda oluşmayabilir. Bu olay, aynı zamanda bir hastalık belirtisi de olabilmektedir. Karıncalanmanın belirtisi olduğu olası hastalıklar ise şunlardır;

*Raynaud Hastalığı: Bu hastalık türü, belirtisini karıncalanma olarak gösterebilir. El ve ayak parmaklarında oluşan ve sürekli hale gelen beyazlaşma ve de ardından oluşan mavileşme belirti olabilir. Ya da bunun dışında, çok soğuk havalarda parmakların soğuyunca ısındıklarında parmaklarda acı hissi ve sızlama oluşuyorsa, bu da bir belirti olabilir.

*Karpal Tünes Sendromu: Bu türdeki sendromun ortaya çıkış sebebi, bileklerin ve ellerin sürekli güç gerektiren işlerde kullanılmasıdır. Bir bileklik kullanmak bu durumun ortaya çıkmasını engelleyebilir.

*Disk Fıtığı: Diğer bir adıyla disk kaymasının habercileri olan durumlar, hareket edildiği zaman sırtın alt tarafında oluşan ağrı, baldır ve bacakta meydana gelen karıncalanmalar ve de uyuşmalardır.

kar3

Karıncalanma olayı daha çok sinire uygulanan basınç sonucu meydana gelmektedir. Nadiren hastalık belirtisi olarak ortaya çıkar ki günlük yaşamda karıncalanma ve de uyuşmalara oldukça maruz kalınır. Uyuşma ise, uzun süre hareketsiz kalındıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur.

Beyin ve omurilikte mesaj çözümleyici bölgeler yer alır. Bu bölgeler sinirlerden gelen mesajı çözümler. Bu bölgelerde oluşan hasarlarda da, karıncalanma olayı meydana gelmektedir. Fakat bu tür karıncalanmanın normal yolla oluşan karıncalanmadan bir farkı vardır. O da, bu yolla oluşan karıncalanmaların sürekli olabilmesidir. Bu özellik ise, karıncalanmayı hastalıktan ayıran bir özelliktir. Çünkü normal karıncalanma olayı, sinire uygulanan baskıdan meydana gelmektedir ve bunlara zararsız karıncalanma denmektedir.

kar4

Zararsız karıncalanmaların oluşmasındaki en büyük etken, çevresel sinirlerin üzerine uygulanan basınçtır. Beyin, kol ve bacakta yer alan sinirlerden sürekli olarak mesaj alma durumundadır. Mesaj gönderen sinirler tür olarak birbirinden farklılık göstermektedir. Basınç uygulanan bölgeden beyne ve omuriliğe mesajlar iletilir. Bu mesajlar ise, beyin ve omurilik tarafından hatalı bir bileşimde alınır. Bu da, beynin bilinçli alanına aktarılan duyumların düzensizleşmesine neden olur. Karıncalanmaya neden olan duyuyu iletme görevi olan sinirler daha etkili çalıştığından, sadece bu sinirlerden gelen mesajlar geçerli olur.

Karıncalanma olayında, olumsuz bir biçimde etkilenmiş olan kol veya bacak organında yer alan hasarlı sinir daha fazla hasarlanmadan konumun düzeltilmesi sağlanır. Karıncalanmanın temel nedeni, basınca maruz kalarak hasarlı duruma gelen sinirlerin korunmasının sağlanmasıdır

Yazar:Erdoğan GÜL

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku