Söğütgiller ailesindendir ve çabuk büyüyen bir ağaçtır. Akarsu kenarlarında en iyi şekilde yetişmektedirler. Yetişmesi için nemli ve rutubetli yerler olmalıdır.
Kavak ağaçlarının türleri bölgelere göre değişim göstermektedir. Sebebi iklimdir.
10-20 metre arasında değişen boyları vardır. Geniş dalları vardır. Yaprakların renkleri türüne göre farklılık göstermektedir. Ağaçların büyük çoğunluğunun yaprakları üçgen şeklindedir. Bazı türlerde oval de olabilmektedir. Ağacın tohumu tüylüdür.
Kavak ağaçları genellikle bahçelere, tarla kenarlarına dikilir. Ağaçtan meydana gelen odunlar mobilya veya kağıt üretiminde kullanılır. Odun kömürü de elde edilir.
Kavak Türleri
Ülkemizde 6 çeşit kavak türü yetişmektedir. Bunlardan boz kavak melezdir.
Kara Kavak: 30 metreye kadar büyür. Nisan ayında çiçekleri açar. Tohum olgunlaşması Haziran ayında olur. İyi yetişme alanı nemli topraklardır.
Servi Kavak: Dağınık dallıdır. Piramite benzeyen taç kısımları vardır.
Ak Kavak: Yaprakların alt kısmı beyazdır. 30-40 metreye kadar büyüme gösterir. Gövdesinde parlak beyaz kabuklar vardır. Bu kabuklar uzun yıllar dayanır.
Boz Kavak: Bu kavak türü melezdir. Ak kavak ve titirek kavak melezidir. Bu sebeple boz kavak, her iki türe de benzer. 20 metreye yakın boydadır. Pürüzsüzdür.
Fırat Kavağı: 12 metreye yakın büyüme gösterirler. Boyu diğer kavaklara göre kısadır. Dalları incedir. Nehir boylarında görülmektedir.
Titrek Kavak: 25 metreye yakın büyüme gösterir. Sık dalları vardır. İlk erkek çiçekler açar ve 10 gün sonrasında dişi çiçekler açar. Dağların yüksek kısımlarında yetişirler. Bol rutubetli ormanlardır. Bu kavağın kabuk kısımları tedavi alanında kullanılır. Kabuklarından yapılan çay ateş düşürücüdür. Ağrı azaltır.
Kavak Ağacı Faydaları
İlaç yapımında kullanılmaktadır. Basur tedavisinde kullanılır. Romatizmalara iyi gelmektedir. Mide rahatsızlıklarında tedavi edicidir. Çay olarak tüketilirse ateş düşürücüdür. Kabızlığa iyi gelmektedir. Kömür elde edilir ve bu kömürden diş tozu yapılır. Diş temizliğinde kullanılır.
Yazar: Katibe Melis Dinçer
Kavaklarla ilgili olan yazınızı okudum.Yazınızda bir kompozisyon bütünlüğü göremedim.Sürekli konudan konuya atlayışlar ve gereksiz tekrarlar var.Yaprakların renkleri türüne göre farklılık göstermektedir. Ağaçların büyük çoğunluğunun yaprakları üçgen şeklindedir. Bazı türlerde oval de olabilmektedir. Ağacın tohumu tüylüdür. Dört cümle var burada.1. cümlede yaprakların renklerinin türlere göre farklılığından bahsediyorsunuz,bunun sebepleri veya bu durumun örneklerini beklerken yaprakların şekillerine giriliyor tamam orada biraz açıklama var sonra hemen ağacın tohumundan bahsedilmiş,tohumla ilgili başka bir şey var mı ? Bakıyoruz o da yok.Sanki elinizde bilgi kırıntıları var da her bir kırıntıyı yazayım ziyan olmasın gibi hareket etmişsiniz.”10-20 metre arasında değişen boyları vardır. Geniş dalları vardır. ”Bu iki cümleyi gereksiz uzatmışsınız .10-20 metre arasında değişen boyları geniş dalları vardır derseniz daha güzel olur.”Akarsu kenarlarında en iyi şekilde yetişmektedirler.”cümle zaten güzel değil ikincisi özneniz insan dışı bir varlıksa yükleminiz tekil olmalıdır yani yetişmektedir daha uygundur.Daha güzel yazılarınızla bekliyoruz selamlar