Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Laboratuvar Ortamında Isı Stresi

0 378

Isı stresi, aşırı sıcağa maruz kalmanın yol açabileceği bir hastalıktır. Vücut sıcak bir ortama tepki olarak sağlıklı bir sıcaklığı koruyamadığında ortaya çıkar. Sürekli olarak yüksek sıcaklıklara veya başka türlü sıcak bir ortama maruz kalan işçiler, işverenleri tarafından bu hastalığı tanımak ve önleyici tedbirler almak için yetersiz donanımlı olabileceği için ısı stresi geliştirme riski altında olabilirler. Sıcak koşullar işçiler için kesin bir tehdit oluşturmaktadır. Yüksek sıcaklıklar, yaralanmalara, hastalıklara ve ölüme yol açtıklarından, iş yerinde tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir.

Laboratuvarda Isı Stresi Nasıl Ele Alınır?

Laboratuvar Ortamında Isı StresiIsı stresi çoğu laboratuvarda, laboratuvarın bazı alanlarında ve sahada yaygın bir sorun olmasa da, ısı inme gerçek bir risktir. Isı stresi, laboratuvarların genellikle çok dikkat ettiği bir konu değildir çünkü çoğunlukla, laboratuvar personeli konforlu ve klimalı alanlarda çalışır. Ancak bu tesislerde ısı stresinin işçiler için endişe yaratabileceği potansiyel operasyonlar vardır, bunlar arasında hayvan araştırmalarına katılan laboratuvarlar için kafes yıkama alanları, otoklav odaları, küçük bir alanda çok sayıda fırın veya reaktör bulunan laboratuvarlar ve benzer alanlar bulunmaktadır. Bu yazıda ısı stresinin temelleri, işaretleri, belirtileri ve önleme şekilleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Isı Stresi Riskleri

Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalan veya sıcak ortamlarda çalışan işçiler ısı stresi riski altındadır. Isı stresi riski daha fazla olanlar arasında yaşlı çalışanlar (65 yaş ve üstü), fazla kilolu çalışanlar ve kalp hastalığı olanlar, yüksek tansiyon hastaları veya aşırı sıcaktan etkilenen ilaçları kullanan kişiler gibi altta yatan sağlık durumları olanlar bkişilerdir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve OSHA tarafından ısı ile ilişkili 25 hastalığın yakın tarihli bir analizi 14 ölüm göstermiştir. Ölümcül vakaların altısı ısı endeksi 91 ° F’den az olduğunda, diğer dörtü ısı endeksi 85 ° F ile 90 ° F arasında olduğunda meydana gelmiştir. Bu çalışma OSHA’nın ısı stresi taraması için önerisini 91 ° F’den 85 ° F’ye düşürmesine neden olmuştur.

Isı Stresi Aşamaları

Dehidrasyon, ısı stresinin birincil nedenidir. Isı stresi belirtileri, şiddetin azalması, mide bulantısı, bilinç kaybı ve hatta hemen ele alınmadığı takdirde ölüme kadar değişir. İki saatlik ılımlı çalışma aktivitesinde, işçiler 1.5 litreye kadar sıvı kaybedebilir ve ısı stresinin ilk aşamalarını deneyimlemeye başlayabilir. Ekleme, nem, çalışma yoğunluğu veya koruyucu kıyafetler ve ısı stresi nedeniyle risk büyümektedir. Terleme yoluyla kaybedilen sıvıların değiştirilmesi, uygun ısı stresi kontrolü için bir zorunluluktur. Isı stresinden kaynaklanan meslek hastalıkları ve yaralanmalar genellikle üç ana kategoriye ayrılır. Ciddiyet sırasına göre bunlardır:

Isı Krampları

Bu, en yaygın ve en az zahmetli olan ısı stresinin ilk aşamasıdır. Sıkı çalışma yaparken aşırı terleme, vücudun tuz ve su seviyelerini tüketir, bu da genellikle kolların, bacakların veya karın kaslarında kramplara neden olur. Göz ardı edilirse, ısı stresi oldukça hızlı bir şekilde sonraki seviyelere ilerleyecektir. Kramplar gelişirse, işçiler faaliyetlerini durdurmalı ve serin bir yerde, su veya spor içeceğinde (en hızlı emilim için ortam sıcaklığında) dinlenmeli ve kramplar tamamen azalana kadar zorlu görevlerden kaçınmalıdır.

Isı Bitkinliği

Isı stresinin ikinci aşaması ısı tükenmesidir ve aşırı su ve tuz kaybından kaynaklanır. Semptomlar ağır terleme, halsizlik veya yorgunluk, bulantı, rutubetli veya nemli cilt, kızarık ten ve yüksek vücut sıcaklığını içerir. Hızlı, sığ solunum, kas krampları ve karışıklık da gelişebilir. Isı tükenmesine karşı koymak için, işçiyi serin, gölgeli, klimalı bir alana çıkarın. Bol miktarda su veya iyi bir spor içeceği olduğundan emin olunmalıdır. Ek olarak, gerekirse vücut sıcaklığını düşürmek için soğuk bir duş veya banyo yapabilir.

Sıcak Çarpması

Isı çarpması, ilk iki aşama göz ardı edilirse hızla ulaşılan ısı stresinin en ciddi aşamasıdır. Aşırı su ve tuz kaybından sonra, vücudun terleme mekanizması kapanır, bu da vücudu sıcaklığı düzenleyemez ve soğutamaz. İç çekirdek sıcaklığı, sıcak, kuru cilt, titreme, karışıklık, konuşma bozukluğu, halüsinasyonlar ve yoğun baş ağrısı ile hızlı bir şekilde 106 ° F veya daha yükseğe yükselir. Bir işçi bu aşamaya ulaşırsa, derhal acil durum servislerine müracaat edilmelidir. Durmaz ve tersine çevrilmezse ölüm olasılığı bulunur. İşçi serin bir alana çıkarılmalı, kıyafetleri suyla ıslatılmalı ve yardım gelene kadar püskürtmeye, duş almaya ve havalandırmaya devam edilmelidir.

Isı Stresi Yönetmeliği

OSHA’nın mesleki ortamlar için standart bir ısı stresi önleme standardı yoktur. Genel Mesleki Güvenlik ve Sağlık Yasası gerektirir istihdam yerleri kabul edilmiş tehlikelerden uzak olma neden veya olası nedeni ölüm veya ciddi fiziksel zarar ile her bir çalışan döşenme işveren. Isı stresi kılavuzları Amerikan Hükümet Endüstriyel Hijyenistler Konferansı (ACGIH) tarafından yayınlanmıştır. Bu eşik sınır değerleri veya TLV’ler, sıcaklık ve iş streslerine dayalı iş dinlenme rejimleri oluşturur. Çalışma/dinlenme rejimlerinin sıkı bir şekilde uygulanmasına dikkat edilmesi önerilir. Örneğin, 88 ° F Islak Ampul Küre Sıcaklık Endeksi (WBGT) alanındaki ılımlı çalışma, mevcut ACGIH TLV’ler altında yüzde 25, yüzde 75 dinlenme rejimini tetiklemektedir. Her olası ısı stresi durumu, gerçekçi kontrollerin geliştirilmesinden önce ayrıntılı bir değerlendirmeye gereksinim duymaktadır.
Sıcak çalışma alanlarının tüm sıcaklık ve nem koşullarını ölçerek başlanmalıdır. Ölçüm genellikle derin vücut ısısı ve ısıya karşı diğer fizyolojik tepkiler ile en çok ilişkili olan çevresel faktörler tarafından gerçekleştirilir. Şu anda, WBGT tipik olarak bu çevresel faktörleri değerlendirmek için kullanılan tekniktir. Kalibre edilmiş bir ısı stresi veri kaydedicisi kullanarak bir ısı stresi anketi gerçekleştirilmelidir. WBGT okumaları, çalışma alanlarının ortam sıcaklığından daha sıcak olduğu nispi dereceyi belirlemede faydalıdır.
OSHA’nın çalışanlarını korumak için Isı Endeksini Kullanması web sayfası, ortam ısı endeksi 91 ° F’den yüksek olduğunda artan risk olduğunu gösterir. Bununla birlikte, bu 85 ° F’ye düşürülmelidir. Koruyucu giysi kullanımı ile birlikte yoğun çalışma, ek bir etki yaratır ve riski artırabilir. Yöneticiler, insan dayanıklılığı ve durumlara benzersiz bireysel tepkiler konusunda sınırlamalar olduğunu anlamalıdır.
Sahaya özgü bir ısı stresi politikasının geliştirilmesinde Isı Endeksi ve WBGT kullanılması tavsiye edilir. Bu ölçümler, iyi karar vermek için çalışma çabası düzeyi ile birleştirilmelidir. NIOSH-CDC web sitesi size rehberlik etmek ve işçileri eğitmek için bir Isı Güvenliği Aracı Uygulaması, yayınlar, posterler, bilgi formları ve podcast’lere sahiptir.

Isı Stresi Konusunda Kimler Risk Altındadır?

Laboratuvar Ortamında Isı StresiBelirli çalışma ortamları işçileri özellikle ısı stresi riski altına sokabilir. Bu ortamlar açık havada veya kapalı, ısıtmalı bir alandadır ve şunları içerir:
• Açık havada (havuzlar; peyzaj; bakım)
• Fırınlar
• Yangın söndürme ve diğer acil durum müdahaleleri
• Çiftlikler
• İnşaat siteleri
• Dış cephe boyama yerleri
• Fabrikalar
• Petrol ve gaz kuyusu işlemleri
• Tehlikeli atık sahaları
• Kimyasal veya tuğla yakma tesisleri gibi bitkiler

Bireysel faktörler ayrıca işçileri sıcaktan hastalık riski altına sokabilir. Bunlar:
• 65 yaş ve üstü işçiler
• Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı ve altta yatan diğer sağlık durumları olanlar
• Aşırı sıcaktan potansiyel olarak etkilenen ilaçlar kullanan işçiler
• Fazla kilolu olanlar
• İlaç kullanımı
• Kardiyovasküler fitnes
• Ter bezlerine müdahale edebilecek vücut boyunca mevcut yanıklar
• Daha önce sıcak ortamlarda çalışmayan işçiler
• Düşük miktarda sıvı alımı
Laboratuvar Ortamında Isı StresiÇalışma ortamında ampul küre sıcaklığının belirlenmesi gibi ısı stresi riskini belirlemenin teknik yöntemleri vardır. Bu önlem radyant ısı kaynaklarını, hava hareketini ve sıcaklığın üstündeki nemi göz önünde bulundurur. Ayrıca göz önünde bulundurulması gereken mesleki maruz kalma sınırları (OEL’ler) vardır. Bazı operasyonel ve çevresel değişkenler aşağıdaki gibi bir etkiye sahip olabilir ve bu etkiler şu şekildedir:
• Çalışma sahasının sıcaklığı
• Ortamın bağıl nemi
• Isı stresi konusunda eğitim ve farkındalık eksikliği
• İş yükü/gerekli kas eforu miktarı
• Su geçirmez giysiler gibi vücudun etkili bir şekilde terlemesini önleyen kişisel koruyucu ekipman (PPE)
Isı Stresinin Belirtileri
İşverenlerin, çalışanların güvende olmasını sağlamak için kişisel gözlemlerin yanı sıra teknik önlemleri kullanmaları şiddetle tavsiye edilir. Bazı ısı stresi göstergeleri gözlemlenebilir ve durumu değerlendirmek ve hızlı bir şekilde harekete geçmek için mesleki muhakeme kullanmak önemlidir. Isı stresi önleme eğitiminin önemli bir yönü, aşağıdakileri içeren ısı stresi belirtilerini tanımaktır:
• Yorgunluk
• Ani ve şiddetli baş ağrısı veya bulantı
• Olaylarda artış
• Uyanıklık eksikliği
• Baş dönmesi veya bayılma
• Yumuşak, soğuk veya soluk cilt
• Kaslarda kramp veya ağrı
• Zayıf veya hızlı nabız
• Asiri terleme
Ayrıca ısı stresinin farklı şiddetleri de vardır. Örneğin, hastalık ısı döküntülerine, ısı kramplarına, ısı tükenmesine veya sıcak çarpmasına yol açabilir. En ciddi vakalardan biri ölümcül olabilen ısı inmesidir, çünkü bu durumda vücut sıcaklığını tamamen ayarlayamaz. Sıcak çarpması sırasında, bir işçinin vücut ısısı 103ºF veya daha yüksek olacaktır ve bunların kafası karışabilir veya bilincini kaybedebilir.

Kaynakça:
https://www.hse.gov.uk/temperature/heatstress/index.htm
https://www.labmanager.com/lab-health-and-safety/how-to-handle-heat-stress-22472

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku