Lösemi (kan kanseri), çocuklarda ve yetişkinlerde gözlemlenen bir kanser türüdür. Çok büyük oranda ilerleyen yaşta gelişen bu kanser, bazı durumlarda ise çocuklarda ortaya çıkar. Akyuvarlar, vücudun işleyişinde oldukça önemli bir yere sahip olan ve kemik iliği tarafından üretilen beyaz kan hücreleridir. Bu kan hücrelerinden olan lenfoid ve myeloidin kontrolsüz bir şekilde hızla çoğalması nedeniyle lösemi gelişir. Lösemi belirtileri, hastalığın ilerleme düzeyine ve yaş grubuna göre farklılık gösterebilir. Fakat genellikle kan kanseri belirtileri arasında yoğunlaşan ve ateşe sebebiyet veren enfeksiyon hali, geceleri yüksek düzeyde terleme, bazı vücut bölgelerindeki lenf bezlerinin şişmesi yaygın komplikasyonlardır. Anadolu Sağlık Merkezi tarafından uygulanan lösemi tedavisi, kişinin genel sağlık durumuna ve hastalığın ilerleyişine göre planlanır.
Lösemi (Kan Kanseri) Nedir?
Lösemi ya da kan kanseri, lenfatik sistem ve kemik iliğinde meydana gelen bir kanser türüdür. Bazı beyaz kan hücrelerinin kontrol edilemez şekilde büyümesi sonucunda oluşur. Büyüyen bu beyaz kan hücreleri, ilk olarak kemik iliği üzerinde etki gösterir. Büyümenin durdurulamaması halinde ise kontrolsüz şekilde büyüyen kan hücrelerinin diğer organları ele geçirmesi olasıdır.
Kan kanseri, kronik ve akut olmak üzere iki farklı çeşitle karakterizedir. Kronik kan kanseri, yavaş ilerler. Akut kan kanserinde ise hastalığın hızı oldukça yüksektir. Aniden gelişerek hızlı bir başlangıçla kan kanseri belirtileri ortaya çıkabilir. Akut kan kanseri, genellikle ilk 1-2 aylık dönem içerisinde ciddi komplikasyonlar gösterir ve klinik ortamda tespit edilebilir.
Lösemi (Kan Kanseri) Neden Olur?
Lösemi, temel olarak bir kanser türüdür. Dolayısıyla kanserli hücre ve doku üretimi nedeniyle gelişir. Kan kanserinde özel olarak akyuvarlarda bulunan bazı kan hücreleri, kontrol edilemez şekilde büyür. Bu hücrelerin DNA’larında yaşanan bozulmalar ve mutasyonlar, löseminin en temel nedenleri arasındadır.
Bununla birlikte lösemiyi etkileyen bazı risk faktörleri olduğunu söylemek mümkündür. Löseminin nedenleri ve risk faktörleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek düzeyde sigara ve alkol tüketimi
- Bazı kimyasallara maruz kalma
- Üst düzey radyasyon
- Genetik etkenler ve down sendromu
- Hava kirliliği ve diğer çevresel faktörler
Lösemi nedenleri, bunlarla sınırlı değildir. Aynı zamanda beslenme alışkanlıklarının düzensiz olması ve kötü beslenme de lösemi oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca daha önce kemoterapiye ya da radyasyon tedavisine maruz kalma da yine lösemi nedenleri arasında önemli olgulardır.
Lösemi (Kan Kanseri) Belirtileri Nelerdir?
Lösemi belirtileri hastalığın oluşum bölgesine, yaş grubuna ve hastalığın ilerleme düzeyine göre farklı şekillerde gelişebilir. En yaygın gözlemlenen komplikasyonlar yüksek ateş, iştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı olarak hızla kilo kaybıdır. Genel anlamda lösemi belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Gece boyunca ya da uyku esnasında ortaya çıkan yoğun terlemeler
- Eklemlerde ve kemiklerde yüksek düzeyde ağrı hissi
- Diş etlerinde kanama
- Anemi nedeniyle gelişen yorgunluk hali
- Vücudun farklı bölgelerinde gelişen kolay kanamalar
- Vücutta kolay morarma oluşması
- Ateşle sonuçlanan ve sıklıkla gelişen enfeksiyonlar
- Karaciğer ve dalak gibi önemli organlarda tespit edilen büyüme
Bunlara ek olarak lösemi belirtileri, hastalığın ilerleme durumuna göre farklı komplikasyonları da içerebilir.
Lösemi (Kan Kanseri) Tedavisi
Lösemi tedavisi, multidisipliner bir uygulamadır. Dolayısıyla sağlık merkezlerinin yeterliliği bu hastalığın tedavi edilmesi açısından son derece kritik bir işleve sahiptir. Günümüzde lösemi, bu alanda yapılan çalışmalar doğrultusunda tedavi edilebilen hastalıklar arasına dahil olmuştur. Özellikle gelişmiş radyoterapi ve kemoterapi cihazları, kemik iliği nakli uygulamaları, moleküler etkili ilaçlar tedavi sürecinde önemli rol oynar.