Malaya tapiri alışılmadık ve ilgi çeken bir hayvandır. Çok hareketli olan ve çoğu zaman bir filin gövdesinin küçük bir versiyonuna benzeyen uzayabilir hortumu olan bir hayvandır. Ne yazık ki, tapirlerin bizim yardımımıza ihtiyacı vardır. İnsan faaliyeti nedeniyle nüfusu tehlikededir. Orman habitatının tahrip edilmesi, hayvanın sayılarına ciddi bir zarar vermektedir. Malaya tapiri dünyadaki bazı hayvanat bahçelerinde bulunur.
Beş çeşit tapir vardır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, bu türlerin üçü tehlike altında ve bir tanesi hassas bir nüfusa sahiptir. Beşinci tür, 2013’te farklı bir tür olduğu iddiası tartışmalı olsa da, isimlendirilmiştir. Nüfus durumu bilinmemektedir.

Orta veya Güney Amerika’da tapir türlerinin dördü yaşar. Bir tür Malaya tapiri Asya’da yaşıyor. Güney Myanmar, Tayland, Malezya ve Endonezya’da bulunurlar. Yirminci yüzyılda, Kamboçya, Vietnam ve Laos’ta da Malaya tapiri görülmüştür, ancak bu popülasyonların soyu tükenmiş olduğuna inanılmaktadır.
Tapirler büyük, hantal ve ormanlarda yaşayan ve sularında çok zaman harcayan otçul memelilerdir. Pek çok insan için bir tapirin en göze çarpan özelliği uzun, hareketli ve kaslı burnudur. Teknik olarak, burun, bir hortum olarak bilinir. Hayvanın burnu üst dudağından yapılır. Burun delikleri, hortumun ucunda bulunur.
Bir tapirin hortumu uzayabilir. Nesnelerin etrafına sarılabilir ve onları tutabilir. Yaprakları dallardan çıkarmak ve meyve toplamak için kullanır. Tapirler fillere kıyasla gergedan ve atlarla daha yakından ilişkilidir.

Kamuflaj

Hayvan Asya tapiri olarak da bilinir. Hayvanın vücudunda kendine özgü siyah ve beyaz bir desen vardır. Gövdenin arkasında ve kenarlarında beyaz bir alan dışında, siyah veya koyu gridir. Bu alan omuzların hemen arkasından başlar ve kabuğun yarısına kadar uzanır.
Bazen gün içinde görülebilen tapir geceleri daha aktiftir. Tapirin renklerinde dramatik kontrastın vahşi görmeyi kolaylaştıracağı anlaşılıyor, ama hayvanın rengi aslında bir kamuflaj türüdür. Vücudundaki iki ton, ay ışığı ile aydınlatılan ve gölgeler içeren bir orman boyunca hareket etmesine yardımcı olur. Tapirin siyah ve beyaz kısımları arasındaki keskin sınır, gece şeklini bozar. Desen, bir izleyicinin tapir bedeninin ana hatlarını görmesini engellemeye ve bunun bir hayvan olduğunu fark etmesine yardımcı olur. Bu kamuflaj türü yıkıcı renklendirme olarak bilinir.

Hayvanın Diğer Özellikleri

Tapirin boyu ve ağırlığı değişir. Erkekler 6 fit uzunluğunda ve 720 kilo ağırlığa ulaşabilir. Dişiler genellikle erkeklerden daha ağırdır ve 408 kilo ya da daha fazlasına ulaşabilir. Yetişkin bir tapir omzunda yaklaşık 42 inç yüksekliğindedir.
Tapirin gövdesi önden arkaya göre daha dardır. Hayvanın kısa bacakları ve çok kısa bir kuyruğu vardır. Ön ayaklarının her birinde dört ayak parmağı ve arka ayakların her birinde üç ayak parmağı vardır. Ayak parmakları geniş bir şekilde ayrılmıştır. Her biri, bir toynak oluşturan kalın bir keratin tabakasıyla kaplıdır.
Malaya tapirinin hantal görünümü ve kısa bacakları, yavaş ve hantal bir hayvan olduğu izlenimini verebilir. Ancak bu izlenim çok yanlıştır. Hayvan gerektiğinde hızlı koşabilir. Ayrıca harika bir yüzücü ve dalgıçtır.

Vahşi Yaşam

Malaya tapiri genellikle bir dişi buzağı yetiştirmek dışında, yalnız bir hayvandır. Tapirin tercih ettiği yaşam alanı, kalıcı bir su kütlesine sahip olan yoğun ormandır. Zamanının çoğunu bu suyun yakınında veya içinde geçirir.
Hayvan kesinlikle otçuldur. Yapraklar, genç sürgünler, meyveler ve sucul bitki örtüsüyle beslenir. Beslenmesinin çoğunu geceleri ya da şafak vaktinde yapar. Küçük gözleri ve zayıf görme yeteneği vardır, ancak işitme ve koku duyusu mükemmeldir. Yemeğini koklayarak bulur.
Tapir, ormandaki yiyecekleri yemeye yönelik karmaşık bir yol ağı oluşturur. Tapirler, kendi bölgelerinin bir parçası olduklarını belirtmek için yollarını idrarla işaretler. Düştükleri dışkı, yedikleri meyvelerden tohumlar içerir, bu da bitkilerin bir bölgeden diğerine yayılmasına olanak tanır.
Tapir yırtıcıdır, ancak bazen kaplanlar tarafından saldırıya uğrar. Savunma mekanizması koşma yetenekleri, uzun süre su altında kalması ve ciddi bir ısırığa yol açmasıdır. Hayvan hızlı bir şekilde koşabilir. Ayrıca tapir, yırtıcıların dişlerine karşı bariyer görevi gören sert bir cilde sahiptir.

Üreme

Malaya tapirleri üç ila dört yaşlarında cinsel olarak olgunlaşır. Erkekler dişilerden biraz daha geç olgunlaşır. Çiftleşme yılın herhangi bir zamanında meydana gelebilir.
Çiftleşme ritüeli, erkek ve dişi çemberin birlikte çemberlendiği, birbirlerinin bedenlerini kıstırdığı ve çeşitli seslendirmeler yaptığı bir mahkeme ile başlar. Bu vokalizasyonlar ıslık, tıklama ve homurdanma içerir. Mahkeme oldukça uzun bir olay olabilir. Zaman doğru olduğunda, hayvanlar çiftleşir.
Tek bir bebek, on üç aylık uzun bir gebelik döneminden sonra doğar. Bebek buzağı olarak bilinir. İkizler ara sıra doğarlar. Buzağı doğumdan hemen sonra yürümeye hazırdır, bu da yırtıcılardan kaçınmasına yardımcı olur. Annesi on sekiz aydan iki yıla kadar yeniden doğurmaz.
Tapir buzağılar, yetişkinlerden çok farklı bir renk ve desen rengine sahiptir. Bir buzağı annesinin yanında durduğunda, genellikle yanlış anneyle eşlenmiş gibi görünür. Bebeklerde beyaz çizgili ve lekeli kahverengi bir palto vardır. Bu dağınık görünüm, ormana giren filtreli ışıkta onları kamufle etmeye yardımcı olur.

Kaynakça:
https://owlcation.com/stem/The-Endangered-Malayan-Tapir-in-Zoos-and-in-the-Wild

Yazar: Katibe Melis Dinçer

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here