Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Orucun Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

1 620

4148_oruc-tutmanin-bedene-faydalari_1311714586

Ramazan ayının görevlerinden biri olan orucun; maddi, manevi birçok yararı bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından vücudun dinlenmesi için tavsiye edilen ibadet, her derde deva her hastalığa şifa özelliği ile de dikkat çekmektedir. Sağlık açısından birçok faydası bulunan ibadet, fazla yemek yemenin yol açtığı sorunları ortadan kaldırmaktadır.

Kuran-ı Kerimin Müslümanlara emretmiş olduğu ibadetin, ruha ve bedene çok faydası dokunmaktadır. Az yemenin ömrü uzattığı teorisi, yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkmıştır. Oruçta az yemek yeme olasılığını artırdığı için, birçok hastalıktan koruyor ve ömrün uzamasına katkı sağlıyor. Ayrıca obezite, yağlanma, kolesterol, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya katkı sağlıyor. Vücudu zararlı toksinlerden arınmasına da yardımcı olmaktadır. Oruç tutarken yağ enzimleri harekete geçiyor ve antrenman yapıyormuş gibi daha çabuk ve hızlı yağ yakımı sürecine giriyor. 30 gün sonrada bu periyoda alışan vücut oruç tutmasanız da hızlı yağ yakımı etkisini uzun süre daha devam ettiriyor.

4148_oruc-e1

Oruç tutarken karaciğer metabolik aktivitelerini, normal günler dışında daha yoğun yapıyor ve bu da vücuda yarar sağlıyor. Glikojenoliziz, oruçluyken devreye giriyor ve daha fazla çalışarak, kilo almayı engelliyor. Ve yine oruçluyken kan dolaşımı daha hızlı çalışıyor. Sindirim sistemi bölgesine daha az miktarda kan giderken, diğer bölgeler daha fazla kan enjektesi alımı sağlıyor. Bu da kolesterol ve obezitenin yol açmış olduğu sorunları ortadan kaldırmış oluyor. Sadece fiziki olarak değil, psikolojik olarak da olumlu etkisi bulunan oruç, sempatik sistem ve parasempatik sistemleri arasında bulunan fonksiyonları dengeye sokmaktadır. Böylece, kalp çarpıntısının önüne geçilmiş olunur ve daha net görüntü elde edilmiş olunur. Terleme, ishal, bayılma gibi olgularda bu denge sayesinde engel olunur. Özellikle şeker hastalarına bu ibadet çok yararlıdır. Diyabet sorunu olan kişilere az yemek yeme tavsiyesinde bulunulmaktadır. Oruç tutan kişinin pankreası dinlenme dönemine girdiği için, hastalığın yol açmış olduğu reaksiyonlar aza indirgenir. Pankreas yüksek glikoz miktarını dengelemek için daha fazla çalışmayacaktır. Ve aşırı derecede insülün salgılamasına neden olmayacaktır. Böbrek ve tansiyon sorunu olanlara da oruç çok iyi gelmektedir. Böbrekler vücudun kaybetmiş olduğu su miktarını dengede tutmak için daha fazla çalışır ve görevini daha yoğun yapmaya başlar. Böylece görevini sürekli yerine getirdiği için fonksiyonlarını yitirmesi engellenir. Tansiyon hastalarının düşmanı olan tuz faktörü de yine oruç sayesinde azaltılır. Su kullanımı da az olacağından tansiyon tedavisi için olumludur.

4148_oruc

Kişi normal günde bilinçsiz bir şekilde sürekli yeme eyleminde bulunduğu için sindirim sisteminin dengesini bozmaktadır. Bağışıklık sistemi kontrolsüz çalıştığı için birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Çok yemenin getirmiş olduğu sorunlar, vücudun dengesini bozmaktadır. Oruç tutan kişi bu tür olumsuzluklardan sıyrılıyor. Çünkü belirli saatlerde yenilen yemekler sindirim sisteminin filtresini yormuyor ve düzene sokuyor. Bağışıklık sistemin gereksiz çalışmasının engelliyor ve yenilenmesine katkı sağlıyor. Yabancı ve zararlı maddelerin vücuda daha az girmesini sağlıyor.

Oruç tutan kişi, sağlığın yanı sıra manevi olarak tüm kötü olgulardan sıyrılmış oluyor. Kardeşlik ve iyimserlik olguları bu dönemde daha çok ortaya çıkıyor. Akrabalar, arkadaşlar bir araya gelerek vakit geçiriyor ve stresten arınmış oluyor. Kişi fiziksel ve zihinsel olarak daha güçlü hale geliyor.

Yazar:Elif Açıkgöz

1 yorum
  1. https://dinbilginleri.blogspot.com.tr/2018/03/oruc-tutmanin-sagliga-faydalari.html?m=1 diyor

    Orucun tıbbi faydaları için tıklayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku