Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pelin Çayının Faydaları Nelerdir?

0 1.123

5162_wormAntik çağlardan beri pelin otu yuvarlak solucan, kıl kurdu ve kamçılı kurtların neden olduğu ağrının yatıştırılmasına yardımcı olmak için bitkisel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Bu yazıda pelin otundan yapılan çayın faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

Pelin otunun Edgar Allan Poe ve Vincent Van Gogh’un ölümleri ile ilişkili olduğuna inanılan “absinthe” içkisinin (on dokuzuncu yüzyılda ünlü bir içki) önemli bir maddesi olduğunu biliyor muydunuz?

Pelin otu Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya ve günümüzde, Kuzey Amerika’ya özgü doğal çok yıllık bir çalıdır. Genellikle yollar ve yol kenarları boyunca dikilmiştir ve 1-3 metre yüksekliğe kadar büyür. Pelin otunun kökü ince saçlar ile kaplı gri-yeşil veya beyaz renklidir. Bu bitkinin çiçekleri, yaprakları ve üst sürgünleri bitkisel ilaç olarak kullanılmaktayken, onun acı tadı alkollü içeceklerin lezzetini arttırmayı sağlar.

Pelin otunun kanseri tedavi ettiği ya da, kanser tedavisinin yan etkilerini azalttığı yönündeki iddialar henüz bilimsel kanıtlarla desteklenmiyor. Ancak tatlı pelin otunda (Artemisia annua) bulunan bazı bileşenler sıtma tedavisinde olumlu sonuçlar vermiştir ve tatlı pelin otu bu amaçla antik çağlardan beri kullanılmaktadırlar. Ayrıca pelin otu çayının libidoyu arttırdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.

5162_pelin-otu-yaygin-olarak-bagirsak-parazitlerine-karsi-kullanilmaktadirPelin Otu Çayının Sağlığa Faydaları:

Dikkat: Pelin otu çayı hamile, emziren kadınlar ve bebekler için tavsiye edilmez.

Sindirim Sistemini Uyarır:

Pelin otu çayının tedavi ettiği mide sorunları sayısızdır. Sindirime yardımcı olur, mide ağrısı, mide yanması, gaz, şişkinlik, irritabl bağırsak sendromunun tedavisine yardımcı olur, iştahı artırır ve düzensiz adet kanamalarını giderir. Pelin otunun etkinliğinin arkasındaki neden, dayanılmaz acı tadıdır. Bu acı tat, safra kesesinden safra salınımını ve sindirimi sağlayan diğer salgıları tetikler.

Pelin çayı bağırsak solucanları ile mücadele için de kullanılır. Bu bitki, parazitleri öldürmek için potansiyel bir kimyasal bileşen olan “thujone” içerir. Thujone maddesine ek olarak, pelin otu aynı zamanda çeşitli parazit hastalıklarının tedavisinde faydalı olan “santonin” maddesini içerir. Ayrıca pelin otu parazitlerin zarlarını zayıflatıp, daha sonra onları öldüren peroksit benzeri özelliklere sahip “seskiterpen laktonlar”dan zengindir.

Tahriş Olmuş Cildi Yatıştırır:5162_bagirsak

Eğer kontakt dermatit (bir egzama formu) gibi, cilt sorunları yaşıyorsanız pelin çayı içmek, bu sorunları tedavi etmek için en iyi ilaçlardan biridir. Pelin otunda yüksek seviyelerde bulunan antioksidanlar ciltteki kaşıntı ve tahrişi azaltma yeteneğine sahiptir. Bu tahriş ve kaşıntı hissini azaltır, aynı zamanda cildinizi nemlendirir. Bunun dışında, yavaş iyileşen yaralar, deri lekeleri ve böcek ısırıklarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Temizleyici Olarak Çalışır:

Acı pelin otu çayı, vücuttaki parazitlerin kaldırılması için en iyi tedavi yöntemidir. Çayın acı lezzeti, vücudu kötü parazitlerden kurtarma potansiyeline sahiptir ve aynı zamanda istenmeyen toksinlerden kurtulmak için vücudu detoksifiye eder. Pelin çayının karaciğerden safra çıkarma etkisi vardır. Vücudunuzu daha iyi temizleyebilmek için pelin otu çayını her gün içmelisiniz.

5162_kurtPelin Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

-Tepeleme bir çay kaşığı pelin otu ya da bir çay kaşığı pelin tozunu, bir fincan kaynar suya ekleyin.

-Yaklaşık 10-15 dakika demlenmesini bekleyin sonra içebilirsiniz. Pelin otu çayı yemeklerden önce, yemek sırasında ya da sonrasında tüketilebilir.

-Çayın acı tadını kırıp, daha lezzetli olması için doğal tatlandırıcılar olan “stevia” veya “xylitol”, ekleyebilirsiniz.

-Çay ne kadar fazla demlenirse vücut için o kadar faydalıdır.

Pelin otu çayının sağlık yararlarından faydalanmak ve olumsuz herhangi bir etkisini önlemek için, aşırıya kaçmadan tüketmek çok önemlidir. Yalnızca bir doktorun gözetiminde ve küçük miktarlarda pelin çayı tükettiğinizden emin olun. Ayrıca 4-5 haftadan daha uzun süre düzenli olarak tüketmemeye çalışın.

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/health-benefits-of-wormwood-tea.html

Yazar:Tülay Arsoy

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku